Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εμφανίστηκε και νέα μετάλλαξη του Covid – Υπό έρευνα η αυξημένη μεταδοτικότητα και η αντίδρασή της στα εμβόλια

Εμφανίστηκε και νέα μετάλλαξη του Covid – Υπό έρευνα η αυξημένη μεταδοτικότητα και η αντίδρασή της στα εμβόλια
Στη Μεγάλη Βρετανία έχουν ήδη εντοπιστεί 16 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης με την πλειονότητά τους να σχετίζεται με ταξίδια στο εξωτερικό
Σχετικά Άρθρα

Πονοκέφαλο προκαλούν στους επιστήμονες οι συνεχείς μεταλλάξεις του Covid – 19, καθώς ορισμένες εξ αυτών είναι ιδιαίτερα μολυσματικές.
Μία νέα παραλλαγή του κορωνοϊού εμφανίστηκε τα τελευταία 24ωρα και ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν ξεκινήσει εργαστηριακές δοκιμές για τη μετάλλαξη με την ονομασία B.1.621, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE).
Όπως ανακοίνωσε 16 κρούσματα της εν λόγω μετάλλαξης έχουν εντοπιστεί στη Μεγάλη Βρετανία μέχρι στιγμής, με την πλειονότητά τους να σχετίζεται με ταξίδια στο εξωτερικό.
Η παραλλαγή αυτή έχει οριστεί ως μετάλλαξη υπό έρευνα.
Η έκθεση της PHE επισημαίνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η παραλλαγή αυτή προκαλεί σοβαρότερη νόσηση ή επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), η παραλλαγή εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία τον Ιανουάριο 2021.
Η μετάλλαξη έχει μέχρι στιγμής ανιχνευτεί 1.267 φορές σε τουλάχιστον 27 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Ισπανίας, της Γαλλίας, του Μεξικού και της Ολλανδίας, σύμφωνα με το outbreak.info, το οποίο επικαλείται η Jerusalem Post.
Το ECDC πάντως ανέφερε ότι υπάρχουν ενδείξεις για επιπτώσεις στη μεταδοτικότητα και την ανοσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με έρευνα, που διενεργήθηκε στην Κολομβία, φαίνεται να υπάρχει επιδημιολογική επίδραση κυρίως λόγω της μεταδοτικότητάς της.

Οι πέντε μεταλλάξεις

Η παραλλαγή αυτή έχει πέντε μεταλλάξεις συμπεριλαμβανομένων των μεταλλάξεων E484K, R346K, N501Y, D614G και P681H, σύμφωνα με το ECDC.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το εύρημα πως οι μεταλλάξεις E484K και R346K μπορούν να βοηθήσουν τον ιό να αποφύγει ορισμένα είδη αντισωμάτων, ενώ οι μεταλλάξεις N501Y, P681H και D614G συσχετίζονται με αυξημένη μεταδοτικότητα.

Η μετάλλαξη Gamma

Ανησυχία προκαλεί στις βρετανικές αρχές η νέα μετάλλαξη Gamma του Covid ενώ αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση του πρώην συμβούλου του πρωθυπουργού, Boris Johnson, Dominic Cummings ο οποίος απηύθυνε έκκληση στις αρχές να προχωρήσoυν σε ένα νέο εμβολιαστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή, όπως έχει προκύψει από μελέτες, έχει υψηλό ποσοστό μεταδοτικότητας και είναι ιδιαίτερα επιθετική ακόμη και για τους πλήρως εμβολιασμένους.
Ο πρώην πρωθυπουργικός σύμβουλος προέτρεψε τους Βρετανούς βουλευτές να ασκήσουν πίεση στον Boris Johnson για εμβολιαστικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, καθώς η παραλλαγή που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη Βραζιλία συνεχίζει να εξαπλώνεται στον πλανήτη.
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις Beta και Delta τα υπάρχοντα εμβόλια για τον Covid ενδέχεται να μην είναι τόσο αποτελεσματικά έναντι του στελέχους Gamma του κορωνοϊού, σύμφωνα με μελέτη.

Tα εμβόλια BNT162b2

«Δεν αναμενόταν τόσο χαμηλή αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της μόλυνσης από την παραλλαγή Gamma.
Οι παρατηρήσεις μας έχουν καταδείξει ότι τα εμβόλια BNT162b2 (Pfizer, Moderna) γενικά προστατεύουν από σοβαρή νόσηση Covid-19.
Ωστόσο, αυτό το απρόσμενο ξέσπασμα σε έναν μικρό και απομονωμένο εμβολιασμένο πληθυσμό απαιτεί περαιτέρω μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων BNT162b2 κατά της μετάλλαξης Gamma.
«Η κοινωνική απόσταση - ακόμη και μεταξύ αυτών που έχουν εμβολιαστεί πλήρως - μπορεί να είναι απαραίτητη μεταξύ ατόμων με συχνή έκθεση σε παραλλαγές», αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.
Εδώ και καιρό υπήρχε ανησυχία, πως τα υπάρχοντα εμβόλια δεν θα ήταν τόσο αποτελεσματικά έναντι νέων παραλλαγών Covid.
Αυτές οι ανησυχίες μέχρι στιγμής ήταν αβάσιμες - μετά από μελέτες που αποκάλυψαν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά τόσο για τις παραλλαγές Delta όσο και για Beta», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Express εκφράζοντας φόβους για νέο lockdown, επικαλούμενη τη δραματική έκκληση του πρώην συμβούλου του Boris Johnson.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης