Τελευταία Νέα
Διεθνή

EMA: Πολύ σπάνια παρενέργεια το σύνδρομο GBS του εμβολίου κατά της COVID-19 Janssen - J&J

EMA: Πολύ σπάνια παρενέργεια το σύνδρομο GBS του εμβολίου κατά της COVID-19 Janssen - J&J
Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) θα αναφέρεται ως μια πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου Janssen κατά της COVID-19
Σχετικά Άρθρα
Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) θα αναφέρεται ως μια πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου Janssen κατά της COVID-19 και μια προειδοποίηση θα συμπεριληφθεί στις πληροφορίες του προϊόντος για την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων που λαμβάνουν το εμβόλιο.
Το GBS είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος βλάπτει τα νευρικά κύτταρα που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, μούδιασμα και μυϊκή αδυναμία, και να προχωρήσει σε παράλυση στις πιο σοβαρές περιπτώσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από τη διαταραχή.

Η επιτροπή ασφάλειας του EMA, PRAC, αξιολόγησε τα διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων που αναφέρθηκαν στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων για ύποπτες παρενέργειες (EudraVigilance) και πληροφορίες από την επιστημονική βιβλιογραφία.
Η PRAC εξέτασε 108 περιπτώσεις GBS που αναφέρθηκαν παγκοσμίως μέχρι τις 30 Ιουνίου, όταν πάνω από 21 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το εμβόλιο.
Υπήρχε ένας αναφερόμενος θάνατος μεταξύ αυτών των αναφορών.
Αφού αξιολόγησε τα διαθέσιμα δεδομένα, η PRAC θεώρησε ότι είναι δυνατή η αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου Janssen κατά της COVID-19 και του GBS.
Το εμβόλιο κατά της COVID-19 Janssen είναι ένα εμβόλιο για την πρόληψη της νόσου του κορωνοϊού 2019 (COVID-19) σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω.
Η COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2.
Αποτελείται από έναν άλλο ιό (της οικογένειας αδενοϊών) που έχει τροποποιηθεί ώστε να περιέχει το γονίδιο για την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο SARS-CoV-2.
Δεν περιέχει το ίδιο το SARS-CoV-2 και δεν μπορεί να προκαλέσει COVID-19.

Πολύ σπάνιες η αναφερθείσες περιπτώσεις GBS

Αν και έχουν αναφερθεί πολύ σπάνια περιπτώσεις GBS μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο COVID-19, οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να είναι προσεκτικοί σε σημεία και συμπτώματα της GBS, λόγω της σοβαρότητας αυτής της πάθησης, για να επιτρέψουν την έγκαιρη διάγνωση, υποστηρικτική φροντίδα και θεραπεία.
Συνιστάται στους εμβολιασμένους ανθρώπους να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν σημεία και συμπτώματα που υποδηλώνουν GBS, όπως αδυναμία στα άκρα, διπλή όραση ή δυσκολία στην κίνηση των ματιών (βλ. Παρακάτω για τη λίστα των συμπτωμάτων).
Η EMA επιβεβαιώνει ότι τα οφέλη του εμβολίου Janssen κατά της COVID-19 συνεχίζουν να υπερτερούν των κινδύνων του εμβολίου.
Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε ανασκόπηση των περιπτώσεων GBS για το Vaxzevria (προηγουμένως εμβόλιο κατά της COVID-19 AstraZeneca).
Οι πληροφορίες προϊόντος της Vaxzevria περιλαμβάνουν τώρα μια προειδοποίηση για το GBS και η PRAC συνεχίζει να παρακολουθεί στενά αυτό το ζήτημα.
Ενώ, δεν έχει εντοπιστεί συσχέτιση μεταξύ των εμβολίων GBS και COVID-19 Comirnaty και Spikevax (προηγουμένως εμβόλιο κατά της COVID-19 Moderna).

Συμβουλές για εμβολιασμένους

Το σύνδρομο Guillain-Barré (GBS) εμφανίστηκε πολύ σπάνια σε άτομα που είχαν εμβόλιο Janssen κατά της COVID-19.
Το GBS είναι μια σπάνια νευρολογική διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού προσβάλλει κατά λάθος νεύρα που βρίσκονται έξω από τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Τα συμπτώματα του GBS κυμαίνονται από ήπια αδυναμία έως πιο σοβαρή παράλυση.
Οι περισσότεροι άνθρωποι τελικά αναρρώνουν πλήρως ακόμη και από τα πιο σοβαρά συμπτώματα, ενώ μερικοί μπορεί να συνεχίσουν να έχουν κάποιο βαθμό αδυναμίας.
Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε συμπτώματα GBS μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο κατά της COVID-19 Janssen.

Τα συμπτώματα που απαιτούν προσοχή περιλαμβάνουν:

- διπλωπία (διπλή όραση) ή δυσκολία στην κίνηση των ματιών
- δυσκολία κατάποσης, ομιλίας ή μάσησης
- προβλήματα συντονισμού και αστάθεια
- δυσκολία στο περπάτημα
- αίσθημα μυρμήγκιασμα στα χέρια και τα πόδια
- αδυναμία στα άκρα, στο στήθος ή στο πρόσωπο
- προβλήματα με τον έλεγχο της ουροδόχου κύστης και τη λειτουργία του εντέρου.

Συμβουλές για τους επαγγελματίες υγείας

Περιπτώσεις GBS εμφανίστηκαν πολύ σπάνια μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο Janssen κατά της COVID-19.
Τα άτομα που λαμβάνουν το εμβόλιο Janssen κατά της COVID-19 να αναζητήσουν άμεση ιατρική φροντίδα εάν εμφανίσουν συμπτώματα που υποδηλώνουν GBS.
Προσοχή σε σημεία και συμπτώματα του GBS για να διασφαλιστεί η σωστή διάγνωση, να ξεκινήσει επαρκής υποστηρικτική φροντίδα και θεραπεία και να αποκλεισθούν  άλλες αιτίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης