Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain-Barré - Τι είναι

ΕΜΑ: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson κατά της Covid μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο Guillain-Barré - Τι είναι
Tο εμβόλιο της γνωστής αμερικανικής εταιρείας κατά του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει μία νευροεκφυλιστική διαταραχή, το σύνδρομο, Guillain-Barré
Σχετικά Άρθρα

Άλλη μία παρενέργεια, πέρα από τη δημιουργία θρομβώσεων, προσέθεσε ο Eυρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου για το εμβόλιο της Johnson & Johnson 
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον EMA, το εμβόλιο της γνωστής αμερικανικής εταιρείας κατά του κορωνοϊού μπορεί να προκαλέσει μία νευροεκφυλιστική διαταραχή, το σύνδρομο, Guillain-Barré.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ο οργανισμός ύστερα από την εξέταση 108 τέτοιων περιστατικών παγκοσμίως.
«Μετά την αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, η επιτροπή φαρμακοεπιτήρησης του Οργανισμού θεωρεί ότι μία αιτιακή συσχέτιση μεταξύ του εμβολίου της Jannsen (σσ: πρόκειται για την εμπορική ονομασία του σκευάσματος της J&J) και του συνδρόμου Guillain-Barré είναι πιθανή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΕΜΑ.

Τα εμβόλια δεν προκαλούν μόνο καρδιακές φλεγμονές

Αργά αλλά με αυξητικές τάσεις αρχίζει να αυξάνεται η γκάμα των παρενεργειών από τα εμβόλια.
Διεθνώς υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια κατά του Covid 19 σώζουν ζωές αλλά δεν αναφέρονται στις παρενέργειες που υπάρχουν.
Ο κατάλογος των παρενεργειών αυξάνεται και δεν είναι μόνο οι μυοκαρδίτιδες και άλλες φλεγμονές της καρδιάς αλλά και το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barré.
Μόνο στις ΗΠΑ υπάρχουν 100 περιπτώσεις που εμφανίστηκε αυτό το σύνδρομο με μοναδικό υπαίτιο το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τον κορωνοιό ή Covid 19.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ, διερευνούν την πιθανότητα ότι το εμβόλιο για τον Covid 19 της Johnson & Johnson μπορεί να προκαλέσει μια σπάνια νευρολογική διαταραχή γνωστή ως σύνδρομο Guillain-Barré (GBS), ενώ η J&J επιβεβαίωσε ότι είναι «σε συζητήσεις» με ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Τι είναι το σύνδρομο Guillain-Barré

Το σύνδρομο Guillain-Barré είναι ένα σπάνιο νευρολογικό νόσημα στο οποίο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού επιτίθεται εναντίον των νεύρων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να παρουσιάζει παράλυση και μούδιασμα – συνήθως στα χέρια και τα πόδια.
Σε βαριές περιπτώσεις δεν λειτουργούν σωστά οι αναπνευστικοί μύες και χρειάζεται μηχανικός αερισμός σε Μονάδα εντατικής θεραπείας.
Η ακριβής αιτία του συνδρόμου Guillain-Barré δεν είναι γνωστή. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι συχνά προηγείται μια λοίμωξη πχ του αναπνευστικού συστήματος.
Η θεραπεία είναι φαρμακευτική και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν σε ικανοποιητικό βαθμό.

Τι ακριβώς συμβαίνει;

Ένας εκπρόσωπος του CDC είπε σε αρκετά ειδησεογραφικά πρακτορεία στις 12 Ιουλίου ότι ο κίνδυνος εμφάνισης της νευρολογικής διαταραχής είναι πολύ μικρός και αντισταθμίζεται από τα οφέλη του εμβολίου της Johnson & Johnson.
«Οι εκθέσεις για το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barré έχουν αυξηθεί στο καταγραφικό σύστημα ανεπιθύμητων ενεργειών (VAERS) είναι μεν σπάνιες, αλλά πιθανώς δείχνουν ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος αυτής της παρενέργειας που ακολουθούν το συγκεκριμένο εμβόλιο της Johnson & Johnson» ανέφερε το αμερικανικό CDC.
«Περίπου 100 αναφορές για το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barré έχουν εντοπιστεί στο VAERS μετά από 12,8 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων της Johnson & Johnson για τον Covid 19.
Αυτά τα περιστατικά έχουν αναφερθεί σε μεγάλο βαθμό περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό και κυρίως σε άνδρες, ηλικίας 50 ετών και άνω.
«Κάθε χρόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 3.000 έως 6.000 άτομα αναπτύσσουν το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barré. Συνήθως προκαλείται από αναπνευστική ή γαστρεντερική λοίμωξη. Οι περισσότεροι άνθρωποι αναρρώνουν πλήρως από το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barré».

Τι αναφέρει η Johnson & Johnson

Η Johnson & Johnson, σε δήλωσή της, επιβεβαίωσε ότι «βρίσκεται σε συζητήσεις με την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων και άλλες ρυθμιστικές αρχές για σπάνιες περιπτώσεις νευρολογικής διαταραχής, του συνδρόμου Guillain-Barré, που έχουν αναφερθεί μετά τον εμβολιασμό με εμβόλιο που παρασκευάζει η εταιρία»
«Η πιθανότητα να συμβεί αυτό είναι πολύ χαμηλή ωστόσο το ποσοστό των αναφερόμενων περιπτώσεων υπερβαίνει το ρυθμό ιστορικού κατά ένα μικρό βαθμό».
Το νευρολογικό σύνδρομο Guillain-Barré έχει συνδεθεί ως μια σπάνια παρενέργεια σε διάφορα εμβόλια, συμπεριλαμβανομένου ενός που αναπτύχθηκε για την καταπολέμηση της γρίπης των χοίρων το 1976, σύμφωνα με τον ιστότοπο των Εθνικών Υπηρεσιών Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Εκτός από την παρέμβαση του CDC, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) σχεδιάζει να προσθέσει μια νέα προειδοποίηση για το εμβόλιο COVID-19 της Johnson & Johnson ως παρενέργεια.
Νωρίτερα μέσα στο 2021, το CDC και το FDA συνέστησαν να σταματήσει η χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson μετά αναφορές για θρόμβους στο αίμα σε ορισμένα άτομα που είχαν εμβολιαστεί.
Εβδομάδες αργότερα, οι δύο υπηρεσίες δήλωσαν ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson θα μπορούσε και πάλι να χρησιμοποιηθεί, αλλά με προειδοποίηση του FDA.
«Αυτή η παύση ήταν απαραίτητη ώστε να ενημερώσουμε το κοινό, να ενημερώσουμε τους γιατρούς και να λαμβάνουμε περισσότερα δεδομένα», δήλωσε ο Δρ José Romero, πρόεδρος της Επιτροπής Ανοσοποιήσεων του CDC.
Η ψηφοφορία ήταν 10 υπέρ και 4 κατά της σύστασης του εμβολίου σε ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης