Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Delta – Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα και πιέζουν για άμεσους εμβολιασμούς

Συναγερμός στην Ευρώπη για τη μετάλλαξη Delta – Οι κυβερνήσεις λαμβάνουν νέα περιοριστικά μέτρα και πιέζουν για άμεσους εμβολιασμούς
Με λιγότερο από το 54% των ενηλίκων πλήρως εμβολιασμένων στην ΕΕ, οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι θα έχουν το επόμενο διάστημα δεκάδες χιλιάδες περισσότερα θύματα
Σχετικά Άρθρα

Ένας αυξανόμενος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών λαμβάνει νέα μέτρα και προσπαθεί να προωθήσει περαιτέρω την εμβολιαστική εκστρατεία έναντι της παραλλαγής Delta του κορωνοϊού.
Στα βήματα της Γαλλίας, η Ιταλία ανακοίνωσε πως σύντομα θα είναι υποχρεωτικό το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε μία σειρά δραστηριότητες όπως οι κλειστοί χώροι της εστίασης και η είσοδος σε γυμναστήρια, πισίνες, μουσεία και κινηματογράφους.
Η Ελλάδα ήδη καθιέρωσε πιστοποιητικό εμβολιασμού για εσωτερικούς χώρους εστιατορίων και μπαρ ενώ πολλές περιοχές στην Πορτογαλία εισήγαγαν περιοριστικά μέτρα για το Σαββατοκύριακα.

Δραματικοί τόνοι Draghi

«Η μετάλλαξη Delta είναι ακόμη μεγαλύτερη απειλή από τις άλλες παραλλαγές», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Mario Draghi υπεραμυνόμενος της απόφασής του να καταστήσει το λεγόμενο Green Pass υποχρεωτικό για μεγάλο μέρος της καθημερινότητας.
«Το Green Pass δεν είναι κάτι αυθαίρετο, συνιστά απαραίτητη προϋπόθεση για να μην κλείσει η οικονομία.
Χωρίς εμβολιασμούς, όλα θα πρέπει να κλείσουν ξανά», δήλωσε ο Draghi.
Ο ημερήσιος αριθμός νέων μολύνσεων από κορωνοϊό που καταγράφηκαν στην Ιταλία διπλασιάστηκε την περασμένη εβδομάδα, φτάνοντας τις 5.057 την Πέμπτη (22/7/2021), ενώ στη γειτονική Γαλλία, οι καθημερινές περιπτώσεις αυξήθηκαν σε σχεδόν 22.000 από 10.908 στις 16 Ιουλίου.
Σε αντίθεση με τα προηγούμενα κύματα Covid, οι θάνατοι και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν αυξηθεί κατακόρυφα χάρη στους μαζικούς εμβολιασμούς από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Ανησυχία των κυβερνήσεων

Αλλά με λιγότερο από το 54% των ενηλίκων πλήρως εμβολιασμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι κυβερνήσεις ανησυχούν ότι θα έχουν το επόμενο διάστημα δεκάδες χιλιάδες περισσότερα θύματα, εκτός εάν επιταχύνουν τους εμβολιασμούς.
Την εβδομάδα μετά το διάγγελμα του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron για το πιστοποιητικό υγείας, ένα ρεκόρ 3,7 εκατομμυρίων Γάλλων πολιτών προσέτρεξαν στα εμβολιαστικά κέντρα.
Ανάλογη εικόνα παρουσιάστηκε και στην Ιταλία, μετά τις δηλώσεις Draghi.
Η Ουγγαρία κατέστησε υποχρεωτικούς τους εμβολιασμούς για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τον περιορισμό της πανδημίας, ενώ η Μάλτα αυτό το μήνα έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που απαγόρευσε την είσοδο κάθε επισκέπτη ηλικίας άνω των 12 ετών, εκτός εάν έχει εμβολιαστεί πλήρως.
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Boris Johnson δήλωσε ότι τα νυχτερινά κέντρα και άλλοι χώροι με μεγάλο πλήθος στη Βρετανία θα απαιτούν πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Η διαφορετική στάση της Γερμανίας

Η Γερμανία, η οποία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά θανάτων στην Ευρώπη αναλογικά με τον πληθυσμό της, απέρριψε τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, λέγοντας ότι αυτό θα υπονόμευε την εμπιστοσύνη του κοινού στην εμβολιαστική εκστρατεία.
Αντ 'αυτού, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επιδιώκει να πείσει τους σκεπτικιστές και να καταστήσει πιο εύκολη τη λήψη των δόσεων,στέλνοντας κινητές μονάδες εμβολιασμού σε αγροτικές περιοχές και προσφέροντας εμβολιασμούς χωρίς ραντεβού.
Η υιοθέτηση αυστηρότερης στάσης δεν είναι πάντα απλή υπόθεση.
Παρόλο που η Ρωσία βρίσκεται στο τρίτο κύμα και καταγράφει εκατοντάδες θανάτους κάθε μέρα, η Μόσχα αυτή την εβδομάδα έπρεπε να άρει την απαγόρευση της εισόδου ατόμων σε καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ χωρίς πιστοποιητικό, αφού οι ιδιοκτήτες τους διαμαρτύρονταν για οικονομική δυσπραγία.
Πάντως η οργή για τα νέα περιοριστικά μέτρα στη Γαλλία προκάλεσε διαδηλώσεις σε εθνικό επίπεδο, με 100.000 ανθρώπους να βγαίνουν στους δρόμους το περασμένο Σαββατοκύριακο (17 – 18/7/2021), κατηγορώντας την κυβέρνηση για αυταρχικά μέτρα.
Κινητοποιήσεις έγιναν και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης