Τελευταία Νέα
Διεθνή

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Σε θετικό κλίμα οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Maas (ΥΠΕΞ Γερμανίας): Σε θετικό κλίμα οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2
Την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021 η καγκελάριος Angela Merkel θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden στο Λευκό Οίκο
Σχετικά Άρθρα

Οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με τον αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 βρίσκονται σε καλό δρόμο, υπογράμμισε σε δηλώσεις του ο ομοσπονδιακός υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Heiko Maas, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021.
Η καγκελάριος Merkel πάντως έχει ήδη εκφράσει τον σκεπτικισμό της για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά με τις ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου από την Ρωσία προς την Γερμανία μέσω της Βαλτικής, ο οποίος βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του.

Προσέγγιση

«Έχουν γίνει πολλές προπαρασκευαστικές εργασίες τις τελευταίες εβδομάδες και νομίζω ότι πλησιάσαμε ο ένας τον άλλο σε πολλά σημεία», δήλωσε ο Σοσιαλδημοκράτης (SPD) πολιτικός κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του προς το Ντιτρόιτ.
Ο Maas δεν θέλησε να κάνει προβλέψεις εάν θα μπορούσε να ανακοινωθεί σημαντική πρόοδος μετά την συνάντηση της καγκελάριου Merkel και του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden στον Λευκό Οίκο την Πέμπτη 15 Ιουλίου 2021.
«Το σημαντικό είναι ότι έχουμε κατά νουν έναν στόχο και είμαι επίσης σίγουρος ότι θα επιτύχουμε τον στόχο.
Το χρονικό σημείο είναι δευτερεύον, αλλά φυσικά θα ήταν ωραίο να συνέβαινε αυτό όταν η καγκελάριος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον».

Γεωπολιτικές ανησυχίες

Ο αγωγός μεταξύ Ρωσίας και Γερμανίας έχει σχεδόν ολοκληρωθεί.
Οι ΗΠΑ και ορισμένοι εταίροι του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη φοβούνται ότι η Ευρώπη εξαρτάται πάρα πολύ από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό και ως εκ τούτου τάσσονται κατά της ολοκλήρωσής του.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί

Ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας δεν αναμένει καμία αλλαγή στους αυστηρούς περιορισμούς εισόδου στις ΗΠΑ για τους Ευρωπαίους λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού κατά την επίσκεψη της Merkel.
«Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει μεγάλη προθυμία για αλλαγή και λόγω του αυξανόμενου αριθμού κρουσμάτων ξανά στην Ευρώπη», είπε.
Η ΕΕ πάντως αποφάσισε ότι οι ταξιδιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να εισέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιο εύκολα.
Προς την αντίθετη κατεύθυνση, ωστόσο, εξακολουθούν να ισχύουν αυστηροί κανόνες.
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό έχει σημαντικό αντίκτυπο στις οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Η συνάντηση κορυφής

Η καγκελάριος Merkel αναχώρησε ήδη για την Ουάσινγκτον και θα συναντήσει τον πρόεδρο Joe Biden την Πέμπτη το απόγευμα (τοπική ώρα).
Προηγουμένως θα ανακηρυχθεί επίτιμη διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins.
Έχει προγραμματιστεί επίσης να προηγηθεί της συνάντησης με τον Biden πρόγευμα για ανταλλαγή απόψεων με την αντιπρόεδρο Kamala Harris.
Η επίσκεψη Merkel στις ΗΠΑ πρόκειται να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή στις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ μετά το χαμηλό σημείο που έφτασαν κατά την εποχή του προκάτοχου του Biden, του Donald Trump.

Σκεπτικισμός

Η Merkel εξέφρασε την Δευτέρα 12 Ιουλίου τον σκεπτικισμό της σχετικά με την εξεύρεση οριστικής λύσης στη διαφορά για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 κατά την επίσκεψή της στον Λευκό Οίκο.
«Θα συζητήσω μεν το θέμα με τον Biden, αλλά δεν γνωρίζω εάν οι διατυπώσεις των σχετικών εγγράφων θα έχουν ολοκληρωθεί τελείως.
Δεν το νομίζω όμως», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης