Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάκαμψη φέρνει η επέλαση της μετάλλαξης Delta

Νέα αβεβαιότητα για την παγκόσμια ανάκαμψη φέρνει η επέλαση της μετάλλαξης Delta

Οαριθμός των οικονομιών που έχουν εντοπίσει περιπτώσεις εξέλιξης της μετάλλαξης Δέλτα έχει αυξηθεί σε 89, σύμφωνα με την έκθεση της Oxford Economics

Σχετικά Άρθρα

Επισκιάζει τις προοπτικές ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Delta, όπως προειδοποιούν στρατηγικοί αναλυτές, αν και είναι ακόμη υπερβολικά νωρίς για να προβλεφθεί πώς θα αντιδράσουν οι αγορές, σύμφωνα με ανάλυση του CNBC την Τετάρτη 13 Ιουλίου 2021.
Γαλλία, Ολλανδία και Ισπανία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα 12 Ιουλίου την επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων σε μία προσπάθεια να συγκρατήσουν τη εξάπλωση των νέων κρουσμάτων του ιού, τη στιγμή που η Βρετανία δεσμεύθηκε να άρει και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα παρά τα αυξημένα κρούσματα.

Εμβολιασμοί

Σε νέα έκθεσή της, η Oxford Economics αναφέρει ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων της Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο παραμένει σχετικά χαμηλός, ο αριθμός των οικονομιών που έχουν εντοπίσει περιπτώσεις εξέλιξης της μετάλλαξης Δέλτα έχει αυξηθεί σε 89.
Ο Ben May, διευθυντής της Global Macro Research της Oxford Economics, χαρακτηρίζει απόλυτα «δικαιολογημένες» τις ανησυχίες των αγορών για τον αντίκτυπο των μεταλλάξεων του ιού στην παγκόσμια οικονομία, προειδοποιώντας ότι μόνο οι εμβολιασμοί δεν μπορούν να διασφαλίσουν την ομαλή επιστροφή στην οικονομική κανονικότητα.

Βρετανία

Ο May επικαλείται την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Βρετανία, όπου ο ρυθμός των εμβολιασμών έχει αποδειχθεί άκρως επιτυχής, σημειώνοντας ότι η εξέλιξη αυτή καταδεικνύει ότι οι νέες πιέσεις θα «προκαλέσουν χάος» στις αναδυόμενες οικονομίες των οποίων τα εμβολιαστικά προγράμματα δεν έχουν προχωρήσει σε τόσο μεγάλο βαθμό.
Ωστόσο, επισημαίνει ότι, με δεδομένο το χαμηλό ποσοστό των εισαγωγών στα νοσοκομεία, «τα κύματα εξόδου» ίσως να είναι ένα «αναγκαίο κακό» για τις οικονομίες που σχεδιάζουν να επαναλειτουργήσουν χωρίς να έχει εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός τους.

Απειλή με νέα lcokdown

Eάν όμως, συνεχίζει, οι οικονομίες επαναλειτουργήσουν επιτρέποντας την αύξηση των κρουσμάτων, τότε τα κέρδη όσον αφορά την ανάκαμψη των οικονομιών ίσως αποδειχθούν απατηλά εάν τα αυξημένα νέα κρούσματα αυξημένες μολύνσεις οδηγήσουν σε διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας και σε νέα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Αντίστοιχα, ο Christian Keller, επικεφαλής οικονομικών ερευνών της Barclays, αναγνωρίζει ότι η εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα δημιουργεί νέες αβεβαιότητες στην προσπάθεια επανακκίνησης των οικονομιών.
Ακόμη και στην περίπτωση που νέα κρούσματα δεν οδηγήσουν σε αύξηση των θανάτων ή των εισαγωγών στα νοσοκομεία, θα μπορούσαν να επηρεάσουν την καταναλωτική εμπιστοσύνη και κατά συνέπεια την ζήτηση και την προσφορά εργασίας στο ιδιωτικό τομέα.

Προετοιμασμένες οι αγορές

Η JPMorgan εκτιμά από την πλευρα της ότι ακόμη και εάν επιστρέψουν τα περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες χώρες, ίσως αυτό να μην προκαλέσει αρνητική έκπληξη στις αγορές, καθώς είναι τώρα πιο καλά προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν νέα νέα έξαρση, με την προϋπόθεση ότι αυτή δεν θα επηρεάσει τα μακροοικονομικά δεδομένα περισσότερα απ΄ ό,τι αναμένεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης