Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ηνωμένα Έθνη: Σε υψηλό 15 ετών ο υποσιτισμένος πληθυσμός το 2020 λόγω πανδημίας

Ηνωμένα Έθνη: Σε υψηλό 15 ετών ο υποσιτισμένος πληθυσμός το 2020 λόγω πανδημίας
Το 2020, περίπου 811 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού - υποσιτίστηκαν
Σχετικά Άρθρα

Ο ρυθμός αύξησης των υποσιτισμένων ανθρώπων παγκοσμίως πέρυσι, ξεπέρασε την αύξηση του πληθυσμού και πιθανότατα κατέκτησε το υψηλότερο σημείωο από το 2005, καθώς η πανδημία Covid-19 μείωσε τα εισοδήματα και δυσχερανε την πρόσβαση σε τρόφιμα, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, έκθεση των οποίων επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.
Το 2020, περίπου 811 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το ένα δέκατο του παγκόσμιου πληθυσμού - υποσιτίστηκαν, ανέφερε ο ΟΗΕ σε έκθεσή τη Δευτέρα (12/7).
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, θα χρειαστεί τώρα μια «τεράστια» προσπάθεια για τον τερματισμό της επισιτιστικής κρίσης έως το 2030 και επανέλαβε μια έκκληση για μετασχηματισμό των συστημάτων διανομής των βασικών ειδών διατροφής.

Πρόσβαση και τιμές

Η επίπτωση από την πανδημία προκάλεσε προβλήματά στην πρόσβαση σε υγεινά είδη διατροφής, ενώ φετινή άνοδος των τιμών των τροφίμων στα υψηλότερα επίπεδα σχεδόν μιας δεκαετίας είναι ιδιαίτερα κακή είδηση για τις φτωχότερες χώρες που εξαρτώνται από τις εισαγωγές.
Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η κλιματική αλλαγή και η οικονομική ύφεση - οι κύριοι παράγοντες της επισιτιστικής ανασφάλειας και του υποσιτισμού - συνεχίζουν να διευρύνονται τόσο στη συχνότητα όσο και στην ένταση με την οποία συναντώνται κκαι συνήθως εμφανίζονται σε συνδυασμό.
«Ενώ το 2020 αποτέλεσε μια τεράστια πρόκληση για τον κόσμο, μπορεί επίσης να είναι μια προειδοποίηση για ανεπιθύμητες εξελίξείς εάν δεν ληφθούν πιο αποφασιστικές ενέργειες για αλλαγή πορείας», ανέφερε ο ΟΗΕ στην έκθεση.
 hunger.PNG
Στοιχεία

Μεταξύ 720 εκατομμυρίων και 811 εκατομμυρίων ανθρώπων υποσιτίστηκαν πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος χρησιμοποίησε ένα μεσαίο εύρος 768 εκατομμυρίων λόγω της αβεβαιότητας του αντίκτυπου της πανδημίας.
Τα περισσότερα από αυτά ήταν στην Ασία.
Περίπου το ένα τρίτο όλων των ανθρώπων δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή ποσότητα τροφιμών, αριθμός που αυξήθηκε κατά 320 εκατομμύρια από ένα χρόνο νωρίτερα, περίπου όσο και τα προηγούμενα πέντε χρόνια.
Η έκθεση - η πρώτη παγκόσμια αξιολόγηση της επισιτιστικής ανασφάλειας μετά την κρίση του Covid-19 - εκπονήθηκε από κοινού από οργανισμούς όπως ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων, η Unicef και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πολιτικές

Η έκθεση περιγράφει πολιτικές που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την πρόσβαση σε υγιεινά διατροφικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των παρεμβάσεων από τις κυβερνήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού για τη μείωση του κόστους των τροφίμων, των μέτρων κοινωνικής προστασίας και της βοήθειας των αγροτών να αντιμετωπίσουν ζητήματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης