Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αφγανιστάν: Μαίνεται πόλεμος με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας

Αφγανιστάν: Μαίνεται πόλεμος με τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας
Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση, καθώς μαίνεται πόλεμος με τους Ταλιμπάν,
Σχετικά Άρθρα

Λίγες ώρες αφότου ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρώσει κατά περισσότερο από 90% την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν, οι οποίοι έχουν καταλάβει από τον Μάιο τεράστιες ζώνες αγροτικών εδαφών και έχουν προσεγγίσει αρκετές μεγάλες πόλεις, εισήλθαν σήμερα 7/7 στην Καλά-ι-Νάου.
Το Αφγανιστάν βρίσκεται σε μια πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση, καθώς μαίνεται πόλεμος με τους Ταλιμπάν, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της χώρας Μ. Mohamadi, αφού οι Ταλιμπάν εισήλθαν στην Καλά-ι-Νάου, την πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντγίς στο βορειοδυτικό Αφγανιστάν.
Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σήμερα 7/7 την πρώτη επίθεσή τους εναντίον της πρωτεύουσας μιας επαρχίας της χώρας από τις αρχές Μαΐου που ξεκίνησαν μια πολυμέτωπη εκστρατεία κατά των αφγανικών δυνάμεων, η οποία πυροδοτήθηκε από την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.
Αυτή έχει πλέον σχεδόν ολοκληρωθεί.
«Πρέπει να το ομολογήσουμε, μαίνεται πόλεμος και βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη στρατιωτική κατάσταση», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας.
«Ωστόσο δεν είναι η πρώτη φορά που το Αφγανιστάν ζει δύσκολες στιγμές» και «θέλω να σας καθησυχάσω όλους, (λέγοντας ότι) οι εθνικές μας δυνάμεις θα χρησιμοποιήσουν λες τους τις δυνάμεις και τους πόρους τους για να υπερασπιστούν την πατρίδα μας και τον λαό μας», προσθέτει ο ίδιος σε ανακοίνωσή του.
Ο κυβερνήτης της επαρχίας Μπαντγίς διαβεβαίωσε σε βίντεό του που αναρτήθηκε στο Facebook ότι «όλες οι δυνάμεις ασφαλείας υπερασπίζονται την πόλη» και ότι «ο εχθρός υπέστη απώλειες και ηττήθηκε», ενώ πίσω του ακούγονται ανταλλαγές πυρών.
Ο ίδιος επιβεβαίωσε παράλληλα με ηχητικό του μήνυμα προς το AFP ότι οι Ταλιμπάν αποσύρονται από την Καλά-ι-Νάου.
Οι Ταλιμπάν είχαν αποπειραθεί τον Ιούνιο να επιτεθούν και στην Κουντούζ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ωστόσο η είσοδός τους στην Καλά-ι-Νάου θα επιφέρει σίγουρα ένα νέο πλήγμα στο ηθικό --το οποίο έχει ήδη αποδυναμωθεί σημαντικά-- των αφγανικών δυνάμεων, σύμφωνα με αναλυτές.
Η κατάληψη της Καλά-ι-Νάου από τους Ταλιμπάν θα ήταν «μια επιτυχία στρατηγικής σημασίας, καθώς θα είχε ψυχολογικό αντίκτυπο στις αφγανικές δυνάμεις οι οποίες χάνουν έδαφος γρήγορα», εξηγεί ο ειδικός ερευνητής για το Αφγανιστάν N. Motouani.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης