Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανοίγουν τα ταξίδια για τους Βρετανούς – Biden: Εμβολιαστείτε, κινδυνεύετε – Lockdown στην Κίνα

Ανοίγουν τα ταξίδια για τους Βρετανούς – Biden: Εμβολιαστείτε, κινδυνεύετε – Lockdown στην Κίνα
Παρατείνεται για ακόμα μια εβδομάδα το lockdown στο Σίδνεϊ
Σχετικά Άρθρα

Παρά την κυριαρχία της παράλλαξης Δέλτα στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και παρά την έξαρση κρουσμάτων που αυτή προκαλεί, η Μ. Βρετανία είναι έτοιμη να άρει το περιοριστικό μέτρο της καραντίνας για όσους πλήρως εμβολιασμένους Βρετανούς ταξιδεύουν σε «πορτοκαλί χώρες» - ανάμεσα τους και η Ελλάδα -, γεγονός που αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη ώθηση στον τουρισμό στην Ευρώπη.
Αν και η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις και ετοιμάζεται να άρει όλους τους περιορισμούς στην Αγγλία στις 19/7, η παράλλαξη Δέλτα, η οποία αρχίζει να κυριαρχεί στον δυτικό κόσμο, προκαλεί έντονη ανησυχία και φοβίες για νέα επιδημικά κύματα στην Ευρώπη.
Είναι χαρακτηριστικό πως η παράλλαξη Δέλτα ευθύνεται ήδη για τα μισά κρούσματα κορωνοϊού στις ΗΠΑ, με τον πρόεδρο Joe Biden να καλεί τους Αμερικάνους πολίτες να σπεύσουν να εμβολιαστούν διότι διαφορετικά κινδυνεύουν ενώ στην Κίνα οι αρχές επέβαλλαν νέο lockdown και περιορισμούς στην πόλη Ruili λόγω έξαρσης κρουσμάτων.
Αλλά και στην Αυστραλία αποφασίστηκε να παραταθεί κατά μια εβδομάδα το lockdown στο Σίδνεϊ ενώ στο Ισραήλ ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έφτασε στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου, γεγονός που αποδίδεται στην παράλλαξη Δέλτα.
Στα ενθαρρυντικά στοιχεία είναι ότι αυτή η αύξηση κρουσμάτων δεν συνοδεύεται – τουλάχιστον προς το παρόν – και από αύξηση εισαγωγών στα νοσοκομεία.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 184.856.788 και οι νεκροί 3.996.940
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.760.890 κρούσματα και 606.139 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.663.665 και τρίτη σε νεκρούς με 404.211
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 526.892 και τρίτη σε κρούσματα με 18.855.015
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.856.680
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.614.540 και έκτη η Τουρκία με 5.454.763
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 5.007.964 και όγδοη η Αργεντινή με 4.574.340
• Ένατη η Κολομβία με 4.402.582 και δέκατη η Ιταλία με 4.265.714
fdasfsdasafd.JPG
Κίνα: Σε έξαρση τα κρούσματα – Νέα lockdown

Τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων από τον περασμένο Ιανουάριο ανακοίνωσε το τελευταίο 24ωρο η Κίνα.
Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε 57 νέα κρούσματα από 23 που ήταν την προηγούμενη.
Από τα 57 νέα κρούσματα, τα 15 αφορούν σε εγχώρια μετάδοση και όλα εντοπίζονται στην πόλη Ruili, στην επαρχία Yunnan, η οποία συνορεύει με τη Μιανμάρ.
Ο τοπικές αρχές επέβαλαν lockdown στην πόλη, έκλεισαν τις περισσότερες επιχειρήσεις και ζήτησαν από τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Όπως αναφέρεται τα κρούσματα εντοπίστηκαν κατόπιν μαζικών τεστ στον πληθυσμό.
Υπενθυμίζεται πως η πόλη Ruili είχε πληγεί και τον περασμένο Μάρτιο από τον κορωνοϊό ενώ έγινε εκστρατεία για τον εμβολιασμό του πληθυσμού της πόλης τον Απρίλιο.

Κομισιόν: Πλήρως ανοσοποιημένο έναντι της covid το 47% των ενήλικων Ευρωπαίων

Πλήρως ανοσοποιημένο έναντι της covid είναι το 47% των ενηλίκων Ευρωπαίων αναφέρει η Κομισιόν.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το 63,3% του ενήλικου πληθυσμού της Ευρώπης έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου.
Συνολικά, έχουν διανεμηθεί 476 εκατομμύρια δόσεις, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 386 εκατομμύρια εμβολιασμοί.
Σε δηλώσεις της η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen εξέφρασε τη βεβαιότητα της ότι έως τα τέλη Ιουλίου, θα έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% των ενήλικων Ευρωπαίων με τουλάχιστον μια δόση εμβολίου, αν και επεσήμανε πως σε καμία περίπτωση η ΕΕ δεν θα πρέπει να εφησυχάσει.

Χωρίς καραντίνα οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες

Από τις 19 Ιουλίου οι πλήρως εμβολιασμένοι Βρετανοί ταξιδιώτες, που θα επιστρέφουν από χώρες που έχουν συμπεριληφθεί στην «πορτοκαλί λίστα» της Βρετανίας – ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα - θα αποφεύγουν την καραντίνα 10 ημερών που προβλέπεται σήμερα, όπως αναφέρουν βρετανικά ΜΜΕ.
Οριστικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός της εβδομάδας κατά τη διάρκεια σχετικής υπουργικής συνεδρίασης, ενώ αύριο Πέμπτη 8/7 είναι πιθανό να γίνουν ανακοινώσεις σχετικά με την αλλαγή των κανόνων.
Δημοσιεύματα αναφέρουν πως οι αλλαγές αυτές ενδεχομένως να προβλέπουν ότι οι ταξιδιώτες θα πρέπει να κάνουν ένα διαγνωστικό τεστ πριν επιστρέψουν στη Βρετανία και ένα PCR τεστ τη δεύτερη ημέρα από την άφιξή τους.
Την περασμένη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Boris Johnson παρουσίασε τα σχέδια του για την άρση του lockdown στην Αγγλία από τις 19/7, τα οποία μεταξύ άλλων προβλέπουν το τέλος στην χρήση μάσκας, στην τήρηση κοινωνικών αποστάσεων και στην εργασία από το σπίτι.
Σημειώνεται πως το 86,2% των ενηλίκων στη Βρετανία είχαν λάβει μία δόση ενός εμβολίου κατά της COVID-19, ενώ το 64,3% είχε λάβει δύο δόσεις.
Οι κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης έχει προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από επιστήμονες, οι οποίοι αμφισβητούν τις αποφάσεις του Boris Johnson προειδοποιώντας για νέα έξαρση της επιδημίας και για νέες εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία.
654444443333.JPG
Biden: Εμβολιαστείτε διαφορετικά κινδυνεύετε – Καλπάζει στις ΗΠΑ η παράλλαξη Δέλτα

Να σπεύσουν να εμβολιαστούν κατά της covid κάλεσε τους Αμερικάνους πολίτες ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, επισημαίνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν καθώς καλπάζει η παράλλαξη Δέλτα.
Σε δηλώσεις του ο Biden υποστήριξε πως έως τα τέλη της εβδομάδας, 160 εκατομμύρια Αμερικάνοι θα έχουν ανοσοποιηθεί πλήρως.
«Εκατομμύρια Αμερικάνων παραμένουν ανεμβολίαστοι και απροστάτευτοι.
Εξαιτίας αυτού, οι κοινότητες τους κινδυνεύουν, οι φίλοι τους είναι σε κίνδυνο, οι άνθρωποι που αγαπάνε κινδυνεύουν.
Και αυτό γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό λόγω της παράλλαξης Δέλτα, η οποία ευθύνεται για περίπου το 50% των κρουσμάτων» είπε ο Biden.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν πως κρούσματα της παράλλαξης Δέλτα έχουν πλέον εντοπιστεί σε όλες τις Πολιτείες των ΗΠΑ.
Όπως είπε ο Biden, μελέτες έχουν δείξει ότι από τον περασμένο Μάιο οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι λόγω covid αφορούσαν ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί.
«Σας παρακαλώ, εμβολιαστείτε.
Είναι αποτελεσματικά.
Είναι δωρεάν.
Ποτέ δεν ήταν πιο εύκολο και ποτέ δεν ήταν πιο σημαντικό» ανέφερε ο Biden, ο οποίος υποστήριξε πως θα συνεχιστεί η προσπάθεια για τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών, ακόμα και αν αυτό συνεπάγεται ότι η εκστρατεία πρέπει να πάει «πόρτα – πόρτα».
Όπως είπε, στην εκστρατεία μπαίνουν και 42.000 φαρμακεία, τα οποία θα λειτουργούν ως εμβολιαστικά κέντρα ενώ περισσότερα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα σε χώρους εργασίας, σε κινητές κλινικές, σε καλοκαιρινά φεστιβάλ, αθλητικά γεγονότα και χώρους λατρείας.

Αυστραλία: Παράταση μιας εβδομάδας στο lockdown στο Σίδνεϊ

Την παράταση του lockdown κατά μια ακόμα εβδομάδα στο Σίδνεϊ ανακοίνωσαν οι αρχές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Οι αρχές απέδωσαν την απόφαση αυτή στην προσπάθεια τους να περιορίσουν τη διασπορά του ιού που αποδίδεται στη μετάλλαξη Δέλτα.
Τα περιοριστικά μέτρα, που αναμενόταν να αρθούν την Παρασκευή, πλέον θα ισχύουν ως τη 16η Ιουλίου.
Τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 27 κρούσματα του SARS-CoV-2 στη Νέα Νότια Ουαλία, από 18 την προηγουμένη.
Στο τρέχον ξέσπασμα, ο αριθμός των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τις 350.
Η επιβολή lockdown, η τήρηση των κανόνων της λεγόμενης κοινωνικής απόστασης και η διεξοδική ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που μολύνθηκαν θεωρείται πως επέτρεψαν στην Αυστραλία να ελέγξει – συγκριτικά – την πανδημία και να διατηρήσει σε χαμηλό επίπεδο τον απολογισμό των θυμάτων.
Η Αυστραλία έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο σχεδόν 31.000 μολύνσεις και 910 θανάτους εξαιτίας της COVID-19.
86655555.JPG
Ισραήλ: Στα 3.102 τα ενεργά κρούσματα

Στο υψηλότερο τους σημείο από τον περασμένο Απρίλιο είναι τα ενεργά κρούσματα covid στο Ισραήλ, γεγονός που αποδίδεται στην κυριαρχία της παράλλαξης Δέλτα.
Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 502 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 843.892 και ότι ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 3.102.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν σε 38 (+3) ενώ αμετάβλητος παρέμεινε ο αριθμός των θυμάτων (6.429 νεκροί)
Ο αριθμός των πολιτών του Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 έχει ξεπεράσει τα 5,67 εκατομμύρια, ή το 60,8% του πληθυσμού.
Παράλληλα εκτιμάται ότι έχουν εμβολιαστεί 131.000 πρόσωπα του ηλικιακού φάσματος 12-15 ετών (το 23,1%) και 2,16 εκατ. πρόσωπα ηλικίας του ηλικιακού φάσματος άνω των 50 (το 88%).

Φάρμακα για την αρθρίτιδα συστήνει για την Covid ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε τη χρήση των φαρμάκων Actemra της εταιρείας Roche και Kevzara της Sanofi σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία της Covid-19, αφού δεδομένα από περίπου 11.000 ασθενείς έδειξαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου λόγω covid.
Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.
Μια ομάδα ειδικών του ΠΟΥ που αξιολογεί τις πιθανές θεραπείες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση αυτών των αναστολέων της ιντερλευκίνης-6 σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19 «μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής».
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΟΥ, ο κίνδυνος θανάτου εντός 28 ημερών για τους ασθενείς που λαμβάνουν ένα από αυτά τα δύο φάρμακα σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, όπως η δεξαμεθαζόνη, ανέρχεται στο 21%.
Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25% μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν την κλασική θεραπεία.
Επομένως, ανά 100 ασθενείς θα επιβιώσουν τέσσερις περισσότεροι.
Επίσης, ο κίνδυνος να χρειαστούν διασωλήνωση οι ασθενείς ή να πεθάνουν φτάνει το 26% για τους ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα αυτά μαζί με κορτικοστεροειδή, αντί για 33% που είναι ο κίνδυνος για τους υπόλοιπους.
Αυτό σημαίνει ότι ανά 100 ασθενείς επτά περισσότεροι θα ζήσουν, χωρίς να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
Η ανάλυση περιλάμβανε 10.930 ασθενείς, από τους οποίους οι 6.449 έλαβαν ένα από τα δύο φάρμακα και οι 4.481 την κλασική θεραπεία ή ψευδοφάρμακο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης