Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Γαλλία έχει από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης στον κόσμο - Και αυτός είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον Macron

Η Γαλλία έχει από τις χαμηλότερες ηλικίες συνταξιοδότησης στον κόσμο - Και αυτός είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για τον Macron

Ο Macron σχεδίαζε να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας πριν από την πανδημία του Covid 19

Ένα ακανθώδες ζήτημα για πολλά χρόνια, το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας επιστρέφει στο προσκήνιο καθώς ο Πρόεδρος Emmanuel Macron προετοιμάζει την τελική του μεγάλη μεταρρύθμιση πριν από τις νέες εκλογές τον επόμενο Απρίλιο.

Ο Macron σχεδίαζε να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της Γαλλίας, όπου οι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν στα 62, πριν από την πανδημία του Covid 19.
Ωστόσο, αναγκάστηκε να θέσει τα σχέδιά του σε αναμονή για να αντιμετωπίσει την κρίση της υγείας και τις επακόλουθες οικονομικές συνέπειες.

Επανέρχεται ο διάλογος για τη μεταρρύθμιση

Σε λιγότερο από ένα χρόνο οι Γάλλοι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες, με τον Macron να σκέφτεται να αναβιώσει τα σχέδιά του και να τηρήσει την υπόσχεσή του για μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αν και σε διαφορετική μορφή.
Μιλώντας τον Ιούνιο, ο Macron είπε: «Δεν νομίζω ότι η μεταρρύθμιση όπως είχε αρχικά προβλεφθεί μπορεί να προχωρήσει ως έχει», σύμφωνα με το Reuters.
Στην προ-Covid μορφή της, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση περιελάμβανε την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από 62 σε 64 έτη και τη δημιουργία ενός καθολικού συστήματος βάσει σημείων που θα αντικαθιστούσε τις δεκάδες τομεακά καθεστώτα που ισχύουν σήμερα, πράγμα που σημαίνει ότι ορισμένοι εργαζόμενοι μπορούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα από άλλους.
Δεν είναι ακόμη σαφές πώς και πότε ο Macron θα επιλέξει να αλλάξει το συνταξιοδοτικό σύστημα.
Ωστόσο, συναντήθηκε με ηγέτες συνδικαλιστικών οργανώσεων την Τρίτη για να συζητήσουν τη «δημογραφική πρόκληση» και αναμένεται να παρουσιάσει τις ιδέες του τις επόμενες ημέρες.

Διαρθρωτικές λύσεις

Ο Macron θα προσπαθήσει «να ξεπεράσει την αδράνεια και να εμφανιστεί ως κάποιος που μπορεί να λύσει σημαντικά διαρθρωτικά προβλήματα, να καθησυχάσει ένα σημαντικό μέρος του εκλογικού του σώματος στα δεξιά, ιδίως των συνταξιούχων, (και) να υπονομεύσει έναν πιθανό αντίπαλο από (το κεντροδεξιό κόμμα) Les Republicains», δηλωσε ο Tomasz Michalski, καθηγητής οικονομικών στη Σχολή Επιχειρήσεων του Παρισιού.
Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις προβάλλουν την επανεκλογή του Macron το 2022, με αναμέτρηση με την ακροδεξιά Marine Le Pen στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.
Ωστόσο, οι πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, όπου η αποχή έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ, έδειξαν ισχυρή υποστήριξη στο κεντροδεξιό κόμμα Les Republicains.
Αυτό το κόμμα θα μπορούσε τώρα να αμφισβητήσει ορισμένες από τις ψήφους που λαμβάνει συνήθως ο Macron, τουλάχιστον στον πρώτο γύρο των εκλογών.
Σύμφωνα με την Jessica Hinds, της Capital Economics, η αλλαγή του συνταξιοδοτικού συστήματος θα μπορούσε να είναι «ένα τυχερό παιχνίδι» για τον Macron.
«Θα επέτρεπε στον Macron να ισχυριστεί ότι είχε τηρήσει την υπόσχεσή του 2017 και θα μπορούσε επίσης να του επιτρέψει να υφαρπάξει ψήφους των αντιπάλων από την κεντροδεξιά.
Ωστόσο, η μεταρρύθμιση ήταν επίσης πολιτικά μη δημοφιλής πριν από την πανδημία και είναι ακόμη περισσότερο τώρα.
Μια πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το 60% των ψηφοφόρων αντιτάχθηκε σε μια τέτοια κίνηση πριν από τις εκλογές του επόμενου έτους.

Γιατί έχει σημασία;

Η συζήτηση για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Όπως εξηγεί ο Michalski, αντιμετωπίζει διαφορετικές ομάδες εναντίον άλλων, συγκεκριμένα υπάλληλοι με χαμηλό αμειβόμενο ωράριο ή εργαζόμενοι του δημόσιου τομέα από τη μια πλευρά, έναντι του ιδιωτικού τομέα, των υπαλλήλων και των συνταξιούχων.
«Νομίζω ότι πρέπει να αλλάξουμε την ηλικία συνταξιοδότησης.
Δεν μπορούμε να έχουμε μια κατάσταση όπου οι Γερμανοί, Ολλανδοί, Φινλανδοί γείτονές μας με τους οποίους δανειστήκαμε μαζί μέσω του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Δανείων, να συνταξιοδοτούνται στα 67.
Και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε ανθρώπους που φεύγουν στα 62», είπε ο Ross McInnes, πρόεδρος της εταιρείας άμυνας και αεροδιαστημικής Safran.
«Οι baby boomers έβαλαν χρέη που θα πρέπει να πληρώσουν οι νεότερες γενιές.
Αυτό είναι άδικο και είναι οικονομικά αναποτελεσματικό και πρέπει να σταματήσει.
Ο μόνος τρόπος που μπορούμε να ανταπεξέλθουμε είναι να αυξήσουμε την ηλικία συνταξιοδότησης σε 64 ή 65 έτη και αυτό θα μας βοηθήσει», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης