Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων αλλάζουν χέρια - Σε κανονικότητα από 19/7 η Αγγλία

Covid: Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων αλλάζουν χέρια - Σε κανονικότητα από 19/7 η Αγγλία
Το Ισραήλ στέλνει 700.000 δόσεις Pfizer στη Νότια Κορέα, η Ιαπωνία δίνει εκατομμύρια δόσεις AstraZeneca σε κράτη της Ασίας
Σχετικά Άρθρα

Παρά την παράλλαξη Δέλτα και την επικείμενη «κυριαρχία» της σε Ευρώπη και ΗΠΑ η βρετανική κυβέρνηση του Boris Johnson ανακοίνωσε πως από τις 19 Ιουλίου η Αγγλία επιστρέφει στην κανονικότητα τη στιγμή που και η Γερμανία αποφάσισε να «χαλαρώσει» τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από τη Μ. Βρετανία και την Ινδία.
Με το μόλις 11% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως, ποσοστό που διαμορφώνεται στο 1% για την Αφρική, η οποία βιώνει διαδοχικά ημερήσια ρεκόρ όσον αφορά τον αριθμό των κρουσμάτων, οι επιστήμονες προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης νέων παραλλάξεων που θα μπορούσαν να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του ιού.
Ήδη το Ισραήλ ανακοίνωσε μείωση στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer στην προστασία από νόσηση λόγω της παράλλαξης Δέλτα και της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων, αν και επισημαίνει πως το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι κατά 93% αποτελεσματικό έναντι της σοβαρής νόσησης και της εισαγωγής σε νοσοκομείο.
Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 700.000 δόσεις εμβολίων της Pfizer στη Νότια Κορέα, με τη συμφωνία να προβλέπει πως η Νότια Κορέα θα χορηγήσει την ίδια ποσότητα εμβολίων στο Ισραήλ την περίοδο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου ενώ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα παραδώσει εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ταϊβάν, στην Ταϊλάνδη, στις Φιλιππίνες και στο Βιετνάμ εντός της εβδομάδας.
Τέλος, φάρμακα για την αρθρίτιδα συστήνει για την Covid ο ΠΟΥ. 

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 184.394.772 και οι νεκροί 3.988.239
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.737.982 κρούσματα και 605.799 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.619.932 και τρίτη σε νεκρούς με 403.281
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 525.112 και τρίτη σε κρούσματα με 18.792.511
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.852.596
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.591.030 και έκτη η Τουρκία με 5.449.464
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.975.620 και όγδοη η Αργεντινή με 4.552.750
• Ένατη η Κολομβία με 4.375.861 και δέκατη η Ιταλία με 4.264.704
fdsafsdafsadfasd.JPG
«Εμπόριο» εμβολίων

Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων αλλάζουν ή αναμένεται να αλλάξουν χέρια τα επόμενα 24ωρα σε μια προσπάθεια ευρύτερης συνεργασίας για τον ταχύτερο εμβολιασμό των πολιτών.
Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ανακοίνωσε πως θα δωρίσει 700.000 δόσεις του εμβολίου της Pfizer – έφταναν κοντά στη λήξη χορήγησης τους – στη Νότια Κορέα, με τη συμφωνία να προβλέπει πως και η Νότια Κορέα θα δώσει στο Ισραήλ ακριβώς την ίδια ποσότητα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο – Οκτώβριο.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Naftali Bennett έκανε λόγο για μια συμφέρουσα συμφωνία και για τις δύο πλευρές, αναφέροντας μάλιστα πως «μαζί θα νικήσουμε την πανδημία».
Εν τω μεταξύ και η Ιαπωνία ανακοίνωσε πως θα αποστείλει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε μια σειρά από ασιατικά κράτη, κίνηση που έχει ήδη κάνει και στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα, η Ιαπωνία θα δώσει 1,1 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca στην Ταϊβάν την ερχόμενη Πέμπτη 8/7 ενώ από 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων θα δώσει εντός της εβδομάδας σε Ταϊλάνδη, Φιλιππίνες και Βιετνάμ.

Αγγλία: Επιστροφή στην κανονικότητα από 19/7 – Εκτιμήσεις για 100.000 κρούσματα την ημέρα

Tην άρση όλων των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού στη Αγγλία από τις 19 Ιουλίου ανακοίνωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.
Ειδικότερα, καταργούνται οι περιορισμοί για συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η τήρηση του κανόνα του ενός μέτρου στις κοινωνικές αποστάσεις.
Τέλος μπαίνει και στη χρήση μάσκας, ωστόσο θα υπάρχει σύσταση για τις περιπτώσεις που ενδείκνυται.
Επίσης, δεν θα είναι υποχρεωτική η τηλεργασία.
Ο κ. Johnson είπε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με την ταξιδιωτική βιομηχανία για να μπορούν οι πλήρως εμβολιασμοί να επιστρέφουν από χώρες στην «πορτοκαλί ταξιδιωτική λίστα» δίχως υποχρέωση απομόνωσης.
Δεν προσδιόρισε το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, αλλά προανήγγειλε ανακοινώσεις εντός της εβδομάδας.
Παράλληλα, μέλημα της βρετανικής κυβέρνησης είναι να ενταθούν οι εμβολιασμοί και για τους κάτω των 40 ετών, τη στιγμή πάντως που ο υπουργός Υγείας εκτιμά πως είναι πολύ πιθανό τα κρούσματα να φτάσουν τα 100.000 σε ημερήσια βάση έως τις 19 Ιουλίου.
Η εκτίμηση αυτή επιβεβαιώνει τις επιφυλάξεις πολλών Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι επισημαίνουν τους κινδύνους για τους νέους και ανεμβολίαστους πολίτες από το πλήρες άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Χαλαρώνει περιορισμούς η Γερμανία

Στην χαλάρωση περιοριστικών μέτρων για τους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία, την Ινδία, την Πορτογαλία, τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Ρωσία και το Νεπάλ προχωρά η Γερμανία.
Μέχρι πρότινος το Βερολίνο κατέτασσε τις χώρες αυτές «περιοχές παραλλαγής» του βασικού στελέχους του νέου κορωνοϊού και η 14ήμερη καραντίνα ήταν υποχρεωτική, ακόμη και για εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες από την Covid-19.
Πλέον οι χώρες αυτές εντάσσονται στις περιοχές «μεγάλου αριθμού κρουσμάτων»
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ινστιτούτου Robert Koch, οι συγκεκριμένες περιοχές «υποβαθμίζονται» κατά μια βαθμίδα και όσοι εισέρχονται πλέον στη Γερμανία από αυτές δεν υποχρεούνται να παραμείνουν σε καραντίνα, εφόσον έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικό τεστ για κορωνοϊό.
Διαφορετικά, ισχύει η υποχρέωση της παραμονής σε καραντίνα, η οποία μπορεί να διακοπεί έπειτα από πέντε ημέρες με αρνητικό τεστ.
Αντίθετα, Κύπρος και Καταλονία επιστρέφουν στις λίστες του Ινστιτούτου Robert Koch με τις «περιοχές κινδύνου», καθώς ο δείκτης των νέων κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών ξεπέρασε ξανά το όριο των 50.
Όποιος επιστρέφει στη Γερμανία από «απλή» περιοχή κινδύνου πρέπει να προσκομίζει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης ή αρνητικό τεστ για κορωνοϊό και δεν υποχρεούται να τεθεί σε καραντίνα.
5353535353535353_3.JPG
Ισραήλ: 500 κρούσματα, κανείς θάνατος σε 24 ώρες

Αν και το Ισραήλ ανακοίνωσε τη μείωση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου της Pfizer όσον αφορά την προστασία από τη νόσηση με κορωνοϊό, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες διαγνώστηκαν 500 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί να φθάνει τους 843.390 ενώ δεν αναφέρθηκε κανείς νέος θάνατος.
Ο αριθμός των λεγόμενων ενεργών κρουσμάτων αυξήθηκε στα 2.766, στο υψηλότερο επίπεδο από τη 15η Απριλίου.
Οι ασθενείς που νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση αυξήθηκαν στους 35 (+1).
Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας παρέμεινε αμετάβλητος στους 6.429 νεκρούς.
Ο αριθμός των πολιτών του Ισραήλ που έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19 ξεπέρασε τα 5,65 εκατομμύρια, ή το 60,6% του πληθυσμού.

97977666889797.JPG

Φάρμακα για την αρθρίτιδα συστήνει για την Covid ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνέστησε σήμερα τη χρήση των φαρμάκων Actemra της εταιρείας Roche και Kevzara της Sanofi σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή για τη θεραπεία της Covid-19, αφού δεδομένα από περίπου 11.000 ασθενείς έδειξαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο θανάτου.
Τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας.
Μια ομάδα ειδικών του ΠΟΥ που αξιολογεί τις πιθανές θεραπείες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση αυτών των αναστολέων της ιντερλευκίνης-6 σε ασθενείς με σοβαρή ή κρίσιμη Covid-19 «μειώνει τον κίνδυνο θανάτου και την ανάγκη για μηχανική υποστήριξη της αναπνοής».
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΠΟΥ, ο κίνδυνος θανάτου εντός 28 ημερών για τους ασθενείς που λαμβάνουν ένα από αυτά τα δύο φάρμακα σε συνδυασμό με κορτικοστεροειδή, όπως η δεξαμεθαζόνη, ανέρχεται στο 21%.
Το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 25% μεταξύ των ασθενών που λαμβάνουν την κλασική θεραπεία.
Επομένως, ανά 100 ασθενείς θα επιβιώσουν τέσσερις περισσότεροι.
Επίσης, ο κίνδυνος να χρειαστούν διασωλήνωση οι ασθενείς ή να πεθάνουν φτάνει το 26% για τους ασθενείς που λάμβαναν τα φάρμακα αυτά μαζί με κορτικοστεροειδή, αντί για 33% που είναι ο κίνδυνος για τους υπόλοιπους. Αυτό σημαίνει ότι ανά 100 ασθενείς επτά περισσότεροι θα ζήσουν, χωρίς να χρειαστούν μηχανική υποστήριξη της αναπνοής.
«Αναθεωρήσαμε τις οδηγίες περί κλινικής θεραπείας για να συμπεριλάβουμε αυτήν την τελευταία εξέλιξη», ανέφερε η Τζάνετ Ντίας, στέλεχος του ΠΟΥ.
Η ανάλυση περιλάμβανε 10.930 ασθενείς, από τους οποίους οι 6.449 έλαβαν ένα από τα δύο φάρμακα και οι 4.481 την κλασική θεραπεία ή ψευδοφάρμακο.
Έγινε σε συνεργασία με το Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, το Γιουνιβέρσιτι Κόλετζ του Λονδίνου και το Ίδρυμα Γκάις εντ Σεντ Τόμας του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας.
Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε για κατεπείγουσα χρήση το Actemra (Τοσιλιζουμάμπη) σε ασθενείς με Covid-19. Η χρήση του φαρμάκου αυτού κατά τη διάρκεια της πανδημίας αύξησε τις πωλήσεις του σχεδόν κατά το ένα τρίτο, φτάνοντας τα 3 δισεκ. δολάρια το 2020. Οι πωλήσεις του Kevzara (Σαριλουμάμπη) αυξήθηκαν πέρσι κατά 30%, σύμφωνα με τη Sanofi.
Ωστόσο, οι δοκιμές των δύο σκευασμάτων σε ασθενείς με Covid-19 περιλαμβάνουν μια διαδικασία πειραματισμού και σφάλματος, δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί πολλές αποτυχίες καθώς οι εταιρείες δοκιμάζουν τα φάρμακα σε διαφορετικές ομάδες ασθενών.
Ο ΠΟΥ ζήτησε επίσης να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η πρόσβαση των φτωχότερων χωρών σε αυτά τα φάρμακα.
«Αυτοί είναι οι άνθρωποι στους οποίους πρέπει να φτάσουν τα φάρμακα» είπε η Ντίας, αναφερόμενη στις χώρες που βρίσκονται αντιμέτωπες με αύξηση των κρουσμάτων και ταυτόχρονα δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης