Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βολές Tusk (ΕΕ) κατά πολωνικής κυβέρνησης: Υπηρετείτε την ατζέντα του Vladimir Putin – Κάλεσμα φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Βολές Tusk (ΕΕ) κατά πολωνικής κυβέρνησης: Υπηρετείτε την ατζέντα του Vladimir Putin – Κάλεσμα φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων

Ο Donald Tusk κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα της χώρας για υπεράσπιση των δυνάμεων που εμποδίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση

Σχετικά Άρθρα

 

Επέστρεψε στην εγχώρια πολιτική ο ανώτερος Ευρωπαίος αξιωματούχος της Πολωνίας ασκώντας έντονη κριτική στις ευρωσκεπτικές πολιτικές του κυβερνώντος κόμματος τις οποίες χαρακτήρισε δώρο στον Ρώσο ηγέτη Vladimir Putin σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021.
Ο Donald Tusk , ο οποίος υπηρέτησε ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως το 2019, πήρε τα ηνία του μεγαλύτερου κόμματος αντιπολίτευσης της χώρας, Civic Platform, το Σαββατοκύριακο μετά από σχεδόν επτά χρόνια στις Βρυξέλλες.
Δεσμεύεται να ανατρέψει την τρέχουσα συμμαχία της Πολωνίας με την Ουγγαρία, για την οποία επισημαίνει ότι θέτει τη χώρα στο περιθώριο της ΕΕ

Η κοινή δήλωση

Στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου την Κυριακή, ο Tusk κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα του Νόμου και Δικαιοσύνης επειδή ενέκρινε μια δήλωση με την οποία ζητούσε από την ΕΕ να μείνει μακριά από εσωτερικά ζητήματα και να σταματήσει τη διαδικασία περαιτέρω πολιτικής ολοκλήρωσης.
Μεταξύ άλλων, το σύμφωνο υπεγράφη από τον πρώην Ιταλό αναπληρωτή πρωθυπουργό Matteo Salvini, τη Γαλλίδα ηγέτη της άκράς δεξίάς Marine Le Pen και τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Viktor Orban - όλοι έχουν εκφράσει την εκτίμησή τους για τη δράση και την πολιτική του Ρώσου προέδρου.
 
«Πολιτισμική επανάσταση»

Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος Jaroslaw Kaczynski, γνωστός για την έντονη αντι-ρωσική ρητορική του, δήλωσε νωρίτερα ότι η συμφωνία με τους συναδέλφους «κεντροδεξιά» πολιτικές δυνάμεις θα σώσει την Ευρώπη από μια πολιτιστική επανάσταση που πρόκειται να καταστρέψει τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες και τη χριστιανική κληρονομιά της ηπείρου.
Η Κομισιόν έχει ζητήσει επανειλημμένα την επιβολή κυρώσεων στην κυβέρνησή του για πλήγμα στις αρχές του κράτους δικαίου και ενδέχεται σύντομα να κινήσει την διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για καταστολή των δικαιωμάτων του ΛΟΑΤΚΙ.

Απομόνωση


«Αυτό είναι ένα άλλο βήμα προς την πλήρη απομόνωση της Πολωνίας», δήλωσε ο Tusk.
«Το μόνο άτομο που κάνει σαμπάνια μετά από αυτή τη δήλωση είναι ο Putin» καθώς η Πολωνία προσχώρησε σε ένα «στρατόπεδο του οποίου διακηρυγμένος στόχος είναι η αποδυνάμωση της ΕΕ».
Η εκπρόσωπος του κόμματος του Νόμου και Δικαιοσύνης, Anita Czerwinska, δήλωσε τη Δευτέρα 5 Ιουλίου τηλεφωνικά ότι ο Tusk ήταν το «τελευταίο άτομο» που θα έπρεπε να κατηγορήσει άλλους για την υιοθέτηση της ατζέντας του Putin.

Θάνατος Kaczynski

Το κυβερνών κόμμα διατείνεται για ότι έχει υιοθετήσει σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας, την οποία κατηγορεί για ένα αεροπορικό δυστύχημα του 2010 που σκότωσε τον τότε πρόεδρο Lech Kaczynski, τον δίδυμο αδελφό του ηγέτη του κόμματος.
Κατηγόρησε τον Tusk, ο οποίος ήταν πρωθυπουργός εκείνη την εποχή, ότι εκχώρησε τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας στη Ρωσία και τη Γερμανία.

Φιλοευρωπαϊκό όραμα

Για να κερδίσει ψηφοφόρους πριν από τις επόμενες εκλογές σε δύο χρόνια, ο Tusk προσφέρει ένα όραμα για την Πολωνία για φιλικές σχέσεις με την ΕΕ και πλήρως δεσμευμένη στους φιλόδοξους στόχους για το κλίμα.
Καθώς οι παγκόσμιες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ, της Κίνας και της Ρωσίας κλιμακώνονται, είναι καλύτερο η Πολωνία να είναι αναπόσπαστο μέρος μιας ισχυρής ΕΕ παρά στο περιθώριο ενός αδύναμου μπλοκ, σημείωσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης