Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά των παραλλάξεων covid – Χαλαρώνει στις 19/7 το lockdown η Αγγλία

Αποτελεσματικά τα εμβόλια κατά των παραλλάξεων covid – Χαλαρώνει στις 19/7 το lockdown η Αγγλία
Έχουμε πάρει το πάνω χέρι, αλλά δεν έχουμε νικήσει ακόμα τον ιό διαμηνύει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden
Σχετικά Άρθρα

Με λίγο παραπάνω από το 11% του παγκόσμιου πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί, το ενδιαφέρον της ανθρωπότητας είναι στραμμένο στις παραλλάξεις της covid, και ιδιαίτερα στη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία τείνει να κυριαρχήσει σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς ήδη αυξάνει δραματικά τον αριθμό των κρουσμάτων.
Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος Biden μπορεί να υποστήριξε ότι έχουμε πάρει το πάνω χέρι έναντι της πανδημίας αλλά παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί ακόμα να μιλήσει και για οριστική νίκη, ενώ στη Μ. Βρετανία, όπου τουλάχιστον το 83% του πληθυσμού έχει κάνει ήδη μια δόση, ο πρωθυπουργός Boris Johnson αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα 5/7 το σχέδιο του για την χαλάρωση του lockdown στην Αγγλία στις 19 Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι τα κρούσματα είναι στο υψηλότερο τους σημείο από τον περασμένο Ιανουάριο.
Και ενώ η Γαλλία προειδοποιεί για την έλευση του δ’ κύματος, και ενώ η Ρωσία εξακολουθεί να καταγράφει ρεκόρ κρουσμάτων, οι ειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως η μόνη λύση είναι ο εμβολιασμός, καθώς τα εμβόλια εξακολουθούν να παραμένουν εξαιρετικά αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλάξεων του ιού.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 183.949.434 και οι νεκροί 3.979.466
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.718.894 κρούσματα και 605.535 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 30.585.229 και τρίτη σε νεκρούς με 402.728
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 524.417 και τρίτη σε κρούσματα με 18.769.808
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.848.528
• Πέμπτη η Ρωσία με 5.568.104 και έκτη η Τουρκία με 5.440.368
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.920.174 και όγδοη η Αργεντινή με 4.535.473
• Ένατη η Κολομβία με 4.350.495 και δέκατη η Ιταλία με 4.263.317
dasfadf.JPG
Μ. Βρετανία: Το σχέδιο για χαλάρωση του lockdown στην Αγγλία

Το σχέδιο του για την χαλάρωση του lockdown στις 19 Ιουλίου στην Αγγλία αναμένεται να παρουσιάσει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, Boris Johnson.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα δεδομένα αφήνουν να εννοηθεί ότι τα περιστατικά μόλυνσης από την πανδημία θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται καθώς οι περιορισμοί χαλαρώνουν, αλλά η σύνδεση των νοσηλειών και των θανάτων έχει αποδυναμωθεί λόγω του προγράμματος εμβολιασμού.
Στην τοποθέτηση του ο Johnson αναμένεται να υποστηρίξει πως οι άνθρωποι θα μάθουν να ζουν με την COVID, όπως κάνουν ήδη με τη γρίπη, εννοώντας ότι οι νοσηλείες, τα σοβαρά περιστατικά και οι θάνατοι θα συνεχιστούν, αλλά σε ένα πολύ χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με αυτό πριν από τον διαδεδομένο εμβολιασμό.
Σημειώνεται πως ήδη το 86% των ενήλικων Βρετανών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ το 64% έχει ανοσοποιηθεί πλήρως.
Τα στοιχεία των αρμόδιων υπηρεσιών στη Βρετανία δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά σε υψηλό βαθμό για την πρόληψη των σοβαρών περιστατικών και της νοσηλείας σε νοσοκομεία από την παράλλαξη Δέλτα.
Πάντως, αρκετοί Βρετανοί επιστήμονες εκφράζουν την αντίθεση τους στα σχέδια αυτά του Johnson προειδοποιώντας ότι με την κίνηση του αυτή ο Βρετανός πρωθυπουργός «κτίζει» νέα «εργοστάσια παραλλάξεων».
Μάλιστα οι ειδικοί υπογραμμίζουν πως τα κρούσματα έχουν φτάσει στο υψηλότερο τους σημείο από τον Ιανουάριο του 2021.

Biden: Έχουμε το πάνω χέρι αλλά δεν έχουμε νικήσει ακόμα τον κορωνοϊό

Τη θέση πως «έχουμε πάρει το πάνω χέρι έναντι του κορωνοϊού» αλλά «δεν τον έχουμε νικήσει ακόμα» διατύπωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden κατά την ομιλία του για την 4η Ιουλίου, την ημέρα ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.
«Είναι ένας ιδιαίτερος εορτασμός φέτος, καθώς βγαίνουμε από μια μαύρη χρονιά
Ποτέ δεν ήμασταν τόσο κοντά στο να ανακηρύξουμε την ανεξαρτησία μας έναντι του ιού.
Ωστόσο, η πανδημία δεν έχει νικηθεί ακόμα» είπε μιλώντας σε περίπου 1.000 προσκεκλημένους στο Λευκό Οίκο ο Biden, ο οποίος υποστήριξε πως το να εμβολιάζεται κανείς σε αυτές τις συνθήκες «είναι η πιο πατριωτική πράξη που υπάρχει».
Πάντως, ο Biden δεν κατάφερε να ανακηρύξει την πλήρη ανεξαρτησία των ΗΠΑ από την πανδημία, όπως υπολόγιζε, καθώς η κυριαρχία της παράλλαξης Δέλτα και οι χαμηλοί εμβολιασμοί σε αρκετές Πολιτείες επιτείνουν την ανησυχία για το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της επιδημίας.
Εκτιμάται πως το 67,1% των Αμερικάνων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση του εμβολίου, όταν η κυβέρνηση Biden είχε θέσει ως στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% των ενηλίκων έως τις 4 Ιουλίου.
Σημειώνεται πως οι ΗΠΑ μετρούν περισσότερα από 33 εκατομμύρια κρούσματα και πάνω από 600.000 νεκρούς.
«Απλά θυμηθείτε που ήταν το έθνος πριν από έναν χρόνο.
Θυμηθείτε που ήσασταν πριν από έναν χρόνο.
Σκεφτείτε πόσο μακριά έχουμε πάει.
Από τους άδειους δρόμους στις πολυπληθείς παρελάσεις με τον κόσμο να ανεμίζει αμερικάνικες σημαίες.
Από τις οικογένειες που χαιρετίζονταν μέσα από τζάμια, μέχρι τους παππούδες που αγκαλιάζουν και πάλι τα εγγόνια τους» ανέφερε ο Biden.
756477575755456464.JPG
Σε ύφεση η πανδημία στην Ινδία

Σε ύφεση είναι η πανδημία του κορωνοϊού στην Ινδία καθώς το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκαν λιγότερα από 40.000 κρούσματα.
Συγκεκριμένα, το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας ανακοίνωσε ότι τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 723 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν ακόμη 39.796 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 402.728 νεκρούς επί συνόλου 30,59 εκατ. μολύνσεων και πλέον, πάντα σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, τα οποία ωστόσο ειδικοί έχουν επισημάνει επανειλημμένα πως θεωρούν υποτιμημένα.
Πρόκειται για τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων στον πλανήτη, πίσω μόνο από αυτόν των ΗΠΑ, και τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό παγκοσμίως, πίσω από αυτούς των ΗΠΑ και της Βραζιλίας.

Αυστραλία: Τα επόμενα δύο 24ωρα κρίνουν το lockdown

Ως ουσιαστικά κρίσιμες κρίνει τις επόμενες δύο ημέρες η Πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία σχετικά με το εάν θα παραταθεί ή όχι το lockdown στο Σίδνεϊ.
Τα περιοριστικά μέτρα είναι προγραμματισμένο να σταματήσουν στις 9 Ιουλίου.
Περισσότερα από πέντε εκατομμύρια κάτοικοι του Σίδνεϊ έχουν λάβει εντολές αυστηρού περιορισμού στα σπίτια τους, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων από το τελευταίο ξέσπασμα των μολύνσεων έχει ξεπεράσει τα 300 περιστατικά.
Το Σίδνεϊ, η πόλη της Αυστραλίας που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα από το τελευταίο ξέσπασμα των κρουσμάτων στην Αυστραλία, δίνει μάχη για να ελέγξει το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα, που παρουσιάζει υψηλή μεταδοτικότητα.
Το Περθ, το Μπρίσμπεϊν και η βόρεια πόλη του Ντάργουιν εξήλθαν από lockdown στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς εκτιμάται ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα έχει τεθεί υπό έλεγχο.
Ποσοστό μικρότερο από το 10% του ενήλικου πληθυσμού στην Αυστραλία, που είναι λίγο μεγαλύτερος από 20,6 εκατομμύρια, έχει μέχρι τώρα εμβολιαστεί πλήρως, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 30% έχει λάβει τουλάχιστον την πρώτη δόση.
Ποσοστό περίπου 9% του πληθυσμού των 5 εκατομμυρίων κατοίκων της Νέας Ζηλανδίας έχουν εμβολιαστεί πλήρως μέχρι τώρα, ενώ περισσότεροι από 1,1 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια έναντι όλων των παραλλάξεων

Τη θέση πως τα εμβόλια είναι αποτελεσματικά έναντι όλων των παραλλάξεων αναφέρει σε δημοσίευμα του το διεθνούς κύρους αμερικανικό περιοδικό «Atlantic», το οποίο αναφέρεται σε τρεις απλές βασικές αρχές σχετικά με την αλληλεπίδραση εμβολίων και παραλλάξεων της covid.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα εμβόλια νικούν ακόμα όλες τις παραλλαγές.
Όπως αναφέρεται, όταν η «βρετανική» παράλλαξη Άλφα άρχισε να εξαπλώνεται διεθνώς, είχαν ήδη αρχίσει οι πρώτοι εμβολιασμοί.
«Τα στοιχεία έως τώρα δείχνουν ότι τα εμβόλια είναι σε γενικές γραμμές αποτελεσματικά κατά των παραλλαγών, μειώνοντας πάνω από 90% τον κίνδυνο των εμβολιασμένων να αρρωστήσουν με συμπτώματα, αλλά επίσης κατά τουλάχιστον 50% την πιθανότητα μετάδοσης του ιού σε άλλους.
Στις πολύ σπάνιες περιπτώσεις που ένας εμβολιασμένος αρρωσταίνει με Covid-19, η λοίμωξη είναι συντομότερη, ηπιότερη και με μικρότερο ιικό φορτίο, άρα λιγότερο μεταδοτική.
Μπορεί η «ινδική» παραλλαγή Δέλτα - που είναι κατά 35% έως 60% πιο μεταδοτική από την Άλφα, η οποία ήταν ήδη 43% έως 90% πιο μεταδοτική από τον αρχικό κορονοϊό της Κίνας - να αλλάξει αυτή την εικόνα;
Τα στοιχεία δείχνουν ότι και κατά της Δέλτα ο πλήρης εμβολιασμός αποδεικνύεται αποτελεσματικός.
νδεικτικά, σύμφωνα με στοιχεία από τη Βρετανία, δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι κατά 88% αποτελεσματικές στην αποτροπή λοίμωξης με οποιαδήποτε συμπτώματα από τη Δέλτα και κατά 95% στην αποφυγή νοσηλείας.
Όμως η μία μόνο δόση έχει αποτελεσματικότητα μόνο 33% στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης.
Στο Ισραήλ, με το υψηλό ποσοστό εμβολιασμένων (γύρω στο 85% των ενηλίκων), παρατηρείται μια μικρή αύξηση στα νέα κρούσματα από Δέλτα (περίπου το 30% σε πλήρως εμβολιασμένους), αλλά μέχρι στιγμής κανένα κρούσμα σε εμβολιασμένο δεν έχει οδηγήσει σε βαριά Covid-19, με άλλα λόγια τα εμβόλια πράγματι προφυλάσσουν» αναφέρει το δημοσίευμα.
09888888908908.JPG
Θραύση των παραλλάξεων στους ανεμβολίαστους

Βάσει του δημοσιεύματος, οι εμβολιασμένοι είναι ασφαλέστεροι παρά τις παραλλαγές, αλλά οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν περισσότερο από ποτέ εξαιτίας αυτών των παραλλαγών.
«Ακόμη κι αν «εκμεταλλεύονται» μια έμμεση προστασία χάρη στους εμβολιασμένους που σταδιακά υψώνουν τείχος συλλογικής ανοσίας, οι ανεμβολίαστοι τείνουν να δημιουργούν συνεχώς νέες εστίες της πανδημίας, ακόμη και στο εσωτερικό κοινοτήτων με υψηλά επίπεδα εμβολιασμού.
Ενδεικτικά, στη Βρετανία μετά την εμφάνιση της Δέλτα, παρόλο που ο μισός πληθυσμός έχει πλήρως εμβολιαστεί, τα κρούσματα έχουν σχεδόν εξαπλασιαστεί, ενώ οι νοσηλείες λόγω Covid-19 έχουν περίπου διπλασιαστεί.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα εμβόλια δεν «δουλεύουν», αλλά απλούστατα ακόμη και χώρες με προχωρημένο εμβολιαστικό πρόγραμμα έχουν ακόμη ένα μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και άρα ευάλωτων ανθρώπων.
Η Δέλτα, όπως δείχνουν και τα στοιχεία από τις ΗΠΑ, εξαπλώνεται ταχύτερα στις περιοχές με χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμένων.
Οι παγκόσμιες ανισότητες στους εμβολιασμούς επιτείνουν το πρόβλημα, καθώς από τα τρία δισεκατομμύρια δόσεων που έχουν γίνει παγκοσμίως, περίπου το 70% έχει γίνει σε μόνο έξι χώρες (ενώ η Δέλτα έχει ανιχνευθεί σε πάνω από 85).
Μόνο ο ένας στους δέκα κατοίκους της Γης έχει εμβολιαστεί πλήρως και στην Αφρική ο ένας στους 100.
Καθόλου τυχαία, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2021 περισσότεροι άνθρωποι μολύνθηκαν και πέθαναν από τον κορωνοϊό, από όσοι σε όλο το 2020.
Μερικές χώρες (π.χ. Βιετνάμ) αντιμετωπίζουν τριπλή απειλή: επειδή τα πήγαν πολύ καλά απέναντι στον ιό στην αρχή, είχαν ελάχιστα κρούσματα άρα και αμελητέο ποσοστό του πληθυσμού τους με φυσική ανοσία, ενώ παράλληλα δεν έχουν ακόμη επαρκή πρόσβαση σε εμβόλια και επιπροσθέτως πολιορκούνται πια και από τη Δέλτα.
Ορισμένοι ειδικοί θεωρούν πιθανό ότι, με τόσο γρήγορη εξάπλωση της Δέλτα και άλλων παραλλαγών, είναι θέμα χρόνου σχεδόν όλος ο πληθυσμός της Γης να μολυνθεί, αν δεν έχει εμβολιαστεί» επισημαίνει το δημοσίευμα.

Όσο δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι, υπό κίνδυνο τα εμβόλια

Όπως αναφέρει το Atlantic, όσο δεν πείθονται οι ανεμβολίαστοι, τόσο θα αυξάνεται ο κίνδυνος τα εμβόλια να χάνουν τη μάχη με τις νέες παραλλαγές
«Όσο ο κορωνοϊός βρίσκει έδαφος να μολύνει και άλλους ανθρώπους, κυρίως ανεμβολίαστους, θα αυξάνεται η πιθανότητα να εμφανίσει νέες μεταλλάξεις, πιο πλεονεκτικές για τον ίδιο, ώστε να εξαπλώνεται πιο εύκολα ή να διαφεύγει από τις άμυνες του οργανισμού.
Κάπως έτσι εμφανίστηκε η Δέλτα και ίσως τελικά να υπάρξουν παραλλαγές που θα μολύνουν πραγματικά ακόμη και τους εμβολιασμένους» αναφέρει το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει ότι «όσο αφήνουμε χώρο στον ιό να μολύνει ανθρώπους, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ικανότητας του για ανοσολογική διαφυγή».

Νέα ανησυχία από την παράλλαξη Λάμδα – Φέρει ασυνήθιστες μεταλλάξεις

Νέα ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα προκαλεί η παράλλαξη Λάμδα, η οποία έχει κάνει την εμφάνιση της στη Λατινική Αμερική.
Πρόκειται για μια παράλλαξη που προβληματίζει τους επιστήμονες εξαιτίας των κάπως «ασυνήθιστων» μεταλλάξεων που αυτή περιλαμβάνει.
Η Λάμδα, προηγουμένως γνωστή ως C.37, ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Περού το Δεκέμβριο του 2020 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε 27 χώρες (και στην Ευρώπη).
Η παραλλαγή πλέον αποτελεί περίπου το 82% των νέων κρουσμάτων στο Περού, από 50% το Μάρτιο και μόλις 0,5% στο τέλος του προηγούμενου έτους.
Στη γειτονική Χιλή η Λάμδα αποτελεί πια σχεδόν το ένα τρίτο των νέων περιστατικών λοίμωξης Covid-19, με τους ειδικούς να κάνουν λόγο για μια παράλλαξη που μεταδίδεται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη
Το Περού έχει τη μεγαλύτερη στον κόσμο θνητότητα λόγω Covid-19, όμως οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι ακόμη κατά πόσο οι μεταλλάξεις της Λάμδα την καθιστούν όντως πολύ πιο μεταδοτική ή πιο θανατηφόρα.
Η Λάμδα είναι η έβδομη παράλλαξη που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον του ΠΟΥ.
Θεωρείται μικρότερη πηγή ανησυχίας σε σχέση με τις τέσσερις βασικές Άλφα, Βήτα, Γάμμα και Δέλτα (που αντίστοιχα ανιχνεύθηκαν αρχικά σε Βρετανία, Νότια Αφρική, Βραζιλία και Ινδία), αλλά παρατηρείται με προσοχή για το πώς θα εξελιχθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης