Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άσχημα μαντάτα για τον τουρισμό σε Ελλάδα και ΕΕ - Capital Economics: Δεν θα βοηθήσει το green pass

Άσχημα μαντάτα για τον τουρισμό σε Ελλάδα και ΕΕ - Capital Economics: Δεν θα βοηθήσει το green pass
Το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τουρισμό φέτος
Σχετικά Άρθρα
Συνεχίζονται τα αρνητικά μηνύματα για τον ελληνικό και ευρωπαϊκό τουρισμό, με τους αναλυτές της Capital Economics να εκτιμούν ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό Covid της ΕΕ, το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο 1/7, θα έχει πολύ μικρό αντίκτυπο στον ευρωπαϊκό τουρισμό φέτος.
Τα μη απαραίτητα ταξίδια είναι ήδη εφικτά, αλλά οι περισσότεροι ενήλικες δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως και η παράλλαξη Δέλτα καθιστά τους πολίτες και τις κυβερνήσεις επιφυλακτικούς σχετικά με τις υγειονομικές επιπτώσεις σε ενδεχόμενες διακοπές.
«Αναμένουμε ότι ο τουριστικός τομέας θα παραμείνει πολύ συγκρατημένος και αυτό το καλοκαίρι.
Από την Πέμπτη 1 Ιουλίου, το ψηφιακό πιστοποιητικό της ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ επίσημα, το οποίο θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο είτε έχει εμβολιαστεί πλήρως κατά του Covid, είχε αρνητικό τεστ τις τελευταίες ημέρες (είτε PCR είτε rapid test), ή έχει ανακάμψει από την Covid τις τελευταίες 180 ημέρες.
Τόσο μια ψηφιακή όσο και μια έντυπη έκδοση θα είναι διαθέσιμα.
Η ιδέα είναι ότι αυτό θα διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της EE, σημειώνει η Capital Economics.

Γιατί δεν θα βοηθήσει το green pass

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τουριστική βιομηχανία θα μπορούσε να δεχθεί μια ώθηση κατά τη θερινή περίοδο.
Οι αναχωρήσεις πτήσεων είναι προς το παρόν αρκετά χαμηλότερες από τα επίπεδα του 2019 σε ολόκληρη την περιοχή (βλ. Διάγραμμα 1).
Ωστόσο, αμφιβάλλουμε ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό θα οδηγήσει σε αύξηση της τουριστικής δραστηριότητας για τρεις βασικούς λόγους», εξηγούν οι αναλυτές:

Πρώτον, στις περισσότερες περιπτώσεις επιτρέπονται ήδη τα μη απαραίτητα ταξίδια εντός της ΕΕ, υπό τον όρο ότι απαιτούνται τεστ και καραντίνες.
Για παράδειγμα, η Γαλλία επιτρέπει το ταξίδι σε όλες τις «πράσινες» χώρες (που περιλαμβάνει επί του παρόντος όλα τα κράτη της ΕΕ), είτε με απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, είτε με αρνητικό αποτέλεσμα για covid 19.
Το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν θα εξαλείψει τους περιορισμούς γι αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως.
Έτσι, τα εμπόδια στα ταξίδια που εμποδίζουν τον τουρισμό θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν.
Δεύτερον, οι παραιτήσεις των περισσότερων χωρών σχετικά με τις δοκιμές πριν από την αναχώρηση και τις απαιτήσεις καραντίνας ισχύουν μόνο για όσους έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, μόνο το 32% των ατόμων άνω των 18 στην ΕΕ έχουν λάβει δύο δόσεις. (Βλ. Διάγραμμα 2.)
Και τα μη εμβολιασμένα παιδιά στις περισσότερες περιπτώσεις θα χρειαστούν ακόμη τεστ.
Τρίτον, οι ταξιδιωτικές απαιτήσεις εξακολουθούν να καθορίζονται από τις εθνικές κυβερνήσεις και δεν είναι τυποποιημένες σε ολόκληρη την Ε.Ε.
Οι εθνικές κυβερνήσεις έχουν επίσης το δικαίωμα να επιβάλλουν περιορισμούς στις αφίξεις από άλλες χώρες της ΕΕ, εάν κρίνουν ότι το δικαιολογεί η επιδημιολογική κατάσταση.
Για παράδειγμα, μόνο αυτήν την εβδομάδα η Γερμανία επανέφερε την απαίτηση καραντίνας για αφίξεις από την Πορτογαλία λόγω της αύξησης της παράλλαξης Δέλτα.
Ως εκ τούτου, οι αναλυτές εκτιμούν ότι το ψηφιακό πιστοποιητικό δεν μειώνει ουσιαστικά την αβεβαιότητα σχετικά με τα ταξίδια στην Ε.Ε.
Και με τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου να αντιπροσωπεύουν μία σημαντική αγορά για τις χώρες της Μεσογείου, οι συνεχιζόμενοι περιορισμοί στα ταξίδια από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο τη δραστηριότητα.
Ο τουρισμός στην ΕΕ το 2021 θα παραμείνει σε επίπεδα που απέχουν σημαντικά από τα προ πανδημίας επίπεδα, γεγονός που  θα καθυστερήσει την ανάκαμψη.
Σύμφωνα με την Capital Economics, οι προοπτικές για το επόμενο έτος είναι πολύ πιο ελπιδοφόρες.

capital.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης