Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καύσωνας… με 50 βαθμούς Κελσίου στον Καναδά – Δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι

Καύσωνας… με 50 βαθμούς Κελσίου στον Καναδά – Δεκάδες ξαφνικοί θάνατοι
Τουλάχιστον 230 θάνατοι τα τελευταία 24ωρα
Σχετικά Άρθρα

Πρωτοφανές κύμα καύσωνα με θερμοκρασίες που αγγίζουν και τους 50 βαθμούς Κελσίου καταγράφεται τα τελευταία 24ωρα στον Καναδά και ιδιαίτερα στις δυτικές περιοχές του, με τις αρχές να απευθύνουν συστάσεις προς τους πολίτες για διατήρηση σε επικίνδυνα επίπεδα των θερμοκρασιών και την επόμενη εβδομάδα.
Οι αρχές κάνουν λόγο για περισσότερους από 230 ξαφνικούς θανάτους στην ευρύτερη περιοχή του Βανκούβερ και της Βρετανικής Κολομβίας, έναντι 130 κατά μέσο όρο που είναι μια ανάλογη περίοδο όταν ο καιρός είναι φυσιολογικός.
«Το Βανκούβερ δεν είχε γνωρίσει ποτέ τέτοια ζέστη και, δυστυχώς, δεκάδες άνθρωποι πέθαναν» τόνισε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βανκούβερ ενώ και η ιατροδικαστική υπηρεσία ανακοίνωσε πως «κατέγραψε μεγάλη αύξηση των θανάτων» που της αναφέρονται από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας κρίνοντας ότι «το κύμα ακραίας ζέστης διαδραμάτισε ρόλο».
«Θεωρούμε ότι ο καύσωνας συνέβαλε στους περισσότερους θανάτους», τόνισε η ομοσπονδιακή αστυνομία, προσθέτοντας πως στην πλειονότητά τους τα θύματα ήταν ηλικιωμένοι.

Στους 50 βαθμούς η θερμοκρασία

Η θερμοκρασία ξεπέρασε χθες Τρίτη 29/6 τους 30 βαθμούς στο Βανκούβερ, όταν το φυσιολογικό όριο είναι οι 21 βαθμοί Κελσίου, ενώ στην ενδοχώρα η κατάσταση ήταν αφόρητη.
Για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, στο χωριό Λίτον, περίπου 260 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Βανκούβερ, καταγράφηκε εθνικό ρεκόρ υψηλής θερμοκρασίας με το θερμόμετρο να δείχνει 49,5° Κελσίου.
Πέραν της Βρετανικής Κολομβίας, προειδοποιήσεις για το κύμα καύσωνα εκδόθηκαν για τις επαρχίες Αλμπέρτα, Σασκάτσουαν και Μανιτόμπα, ανατολικότερα, καθώς και για τμήματα του βόρειου Καναδά, όπως η περιοχή του Γιούκον.
Το κύμα καύσωνα πλήττει και αμερικανικές πόλεις νότια του Βανκούβερ, όπως το Πόρτλαντ (Όρεγκον) και το Σιάτλ (στην πολιτεία Ουάσινγκτον), που είναι επίσης γνωστές για το κρύο, υγρό κλίμα τους.
Οι θερμοκρασίες έσπασαν εκεί ρεκόρ αφότου άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1940.
Το θερμόμετρο έδειξε 46,1° Κελσίου στο αεροδρόμιο του Πόρτλαντ το απόγευμα της Δευτέρας και 41,6° Κελσίου σε αυτό του Σιάτλ, σύμφωνα με τις μετρήσεις της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας (NWS).

Θόλος ζέστης

Το κύμα καύσωνα αποδίδεται στο φαινόμενο του «θόλου ζέστης», δηλαδή υψηλές πιέσεις που φυλακίζουν μάζες ζεστού αέρα στην περιοχή.
Αυτό το φαινόμενο «είναι ολοένα συχνότερο και εντονότερο καθώς οι συγκεντρώσεις των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου οδηγούν σε αύξηση των θερμοκρασιών παγκοσμίως».
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, αρχίζει «νωρίτερα» και τελειώνει «αργότερα» και προοδευτικά έχει «αυξανόμενο κόστος στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα υγείας κάθε χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης