Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Μικρή υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιούνιο, στο 2,1%

Γερμανία: Μικρή υποχώρηση των πληθωριστικών πιέσεων τον Ιούνιο, στο 2,1%

Οι εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές καταναλωτή, σημείωσαν άνοδο 2,1% τον Ιούνιο από το 2,4% του Μαΐου 

Σχετικά Άρθρα

Υποχώρησε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούνιο, αλλά παρέμεινε υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για κοντά αλλά χαμηλότερα του 2%, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την Τρίτη 29 Ιουνίου 2021.
Συμφωνά με την ανακοίνωση της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, οι εναρμονισμένες με την ΕΕ τιμές καταναλωτή, σημείωσαν άνοδο 2,1% τον Ιούνιο από το 2,4% του Μαΐου.
Τα στοιχεία του Ιουνίου ήταν αντίστοιχα των εκτιμήσεων.

Πιέσεις στην ΕΚΤ

Να σημειωθεί ότι εν όψει των γερμανικών εκλογών στις 26 Σεπτεμβρίου, τα υψηλά ποσοστά του ονομαστικού πληθωρισμού θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε έντονες αντιδράσεις της Γερμανίας, που ενδιαφέρεται πολύ για τον πληθωρισμό και να εντείνει τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γρήγορη αλλαγή πορείας.
Στις 9 Σεπτεμβρίου η ΕΚΤ θα επαναξιολογήσει τη στάση της βασιζόμενη σε νέες προβλέψεις που αφορούν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Μέχρι τότε, η ΕΚΤ μπορεί να βρεθεί υπό μία ασυνήθιστα μεγάλη πίεση, όπως σημειώνεται σε σχετική αναλυση.

Αγορά ομολόγων

Φυσικά, οι βραχυπρόθεσμες αλλαγές στην πορεία του ονομαστικού πληθωρισμού δεν σχετίζονται άμεσα με τη νομισματική στάση που θα υιοθετήσει η ΕΚΤ.
Με το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων (PEPP) του Μαρτίου 2020, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απέτρεψε μία σύντομη περίοδο οικονομικής αναταραχής από το να μετατραπεί σε μία βαθιά οικονομική κρίση, η οποία θα μπορούσε να συμπιέσει την οικονομική δραστηριότητα ακόμη περισσότερο απ’ ό,τι έκαναν –ούτως ή άλλως– οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν για τη συγκράτηση της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
Μάλιστα, τον Μάρτιο του 2021 η ΕΚΤ επιτάχυνε τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP, ως απάντηση στο κύμα πανδημίας που εξαπλώθηκε τον περασμένο χειμώνα.
Μέχρι στιγμής η κεντρική τράπεζα έχει περιορίσει με επιτυχία τους κινδύνους μιας οικονομικής ύφεσης, επισημαίνεται.

Εξισορρόπηση

Εντούτοις, η ΕΚΤ θα πρέπει να προσαρμοστεί και να ισορροπήσει στην εναλλαγή των κινδύνων.
Ανεξάρτητα από τις βραχυπρόθεσμες διακυμάνσεις, ο γενικός πληθωρισμός είναι πιθανόν να αυξηθεί από περίπου 1% στο 1,8% το 2023, ως απάντηση στην ισχυρή ανάπτυξη και τη σταδιακή άνοδο των μισθών έπειτα από την επιστροφή πολλών στην πλήρη απασχόληση.

Το διακύβευμα

Καθώς το κύμα έξαρσης της πανδημίας τον χειμώνα έχει αρχίσει να υποχωρεί, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να ξεκινήσει να περιορίζει τις αγορές τίτλων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) τον Σεπτέμβριο και να συνεχίσει να το μειώνει μέσα στο 2022.
Kαι ενώ οι αγορές μπορεί περιστασιακά να αμφιταλαντεύονται απέναντι σε μία τέτοια προοπτική, το να ανακόψεις την ταχύτητα σε μία οικονομία που ήδη επιταχύνει την ανάπτυξή της δεν θα πρέπει να προκαλεί μεγάλη αντίδραση.

www,bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης