Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ουγγαρία διαμαρτύρεται για εντεινόμενο αντισημιτισμό και μποϊκοτάρει τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον ρατσισμό

Η Ουγγαρία διαμαρτύρεται για εντεινόμενο αντισημιτισμό και μποϊκοτάρει τη Διάσκεψη του ΟΗΕ για τον ρατσισμό
«Η ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής κατά του αντισημιτισμού, δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας 
Σχετικά Άρθρα

Η Ουγγαρία γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ που ανακοίνωσε ότι θα μποϊκοτάρει τη φετινή εκδήλωση του ΟΗΕ για την 20ή επέτειο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για τον Ρατσισμό στο Ντέρμπαν, η οποία παρουσιάζει αντισημιτικά μηνύματα κατά τη Βουδαπέστη.
«Η ουγγρική κυβέρνηση ακολουθεί μια πολιτική μηδενικής ανοχής κατά του αντισημιτισμού και είναι πλήρως δεσμευμένη να εγγυηθεί την ασφάλεια του εβραϊκού λαού που εκπροσωπούμε επίσης με συνέπεια στα διεθνή φόρα», έγραψε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjártó.
«Σε αυτό το πνεύμα», πρόσθεσε ο Szijjártó, «η Ουγγαρία δεν υποστηρίζει τη διαδικασία του Ντέρμπαν και καταψήφισε το ψήφισμα που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στις 31 Δεκεμβρίου 2020.

Αντισημιτικά μηνύματα

Η Παγκόσμια Διάσκεψη του 2001 κατά του Ρατσισμού, επίσης γνωστή ως Ντέρμπαν Α, επειδή πραγματοποιήθηκε την πόλη της Νότιας Αφρικής, αποτέλεσε εστία αντισημιτικών και αντι-ισραηλινών μηνυμάτων και ήταν εκεί όπου έγινε η διάδοση του απαρτχάιντ εναντίον του Ισραήλ.
Ένα προσχέδιο του ψηφίσματος που εγκρίθηκε στην Κυβερνητική Διάσκεψη στο Ντέρμπαν εξισώνει τον Σιωνισμό με τον ρατσισμό, οδηγώντας τότε τις ΗΠΑ και το Ισραήλ να αποχωρήσουν από τη διάσκεψη.
Το τελικό σχέδιο δεν καταδίκασε τον Σιωνισμό ως ρατσιστικό, αλλά η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης είναι η μόνη που αναφέρεται ειδικά στην ενότητα θύματα ρατσισμού, φυλετικών διακρίσεων, ξενοφοβίας και σχετικής μισαλλοδοξίας, αναφέρει η Jerusalem Post.

«Ρατσιστικό κράτος το Ισραήλ»

Το Φόρουμ των ΜΚΟ στο Ντέρμπαν ενέκρινε ένα ψήφισμα που αποκαλεί το Ισραήλ «ρατσιστικό κράτος απαρτχάιντ» και το κατηγορεί για γενοκτονία.
Στην εκδήλωση διανεμήθηκαν αντισημιτικά υλικά, όπως τα πρωτόκολλα των πρεσβύτερων της Σιών.
Η γενική γραμματέας του συνεδρίου Mary Robinson, αρνήθηκε να αποδεχτεί το έγγραφο λέγοντας ότι διαπνέεται από αντισημιτισμό.
Οι ΗΠΑ δεν συμμετείχαν επίσης στα συνέδρια του 2009 και του 2011 κάνοντας λόγο «για ανταγωνισμό σε βάρος του Ισραήλ που είναι συχνά εντελώς υποκριτικός και αντιπαραγωγικός», όπως έλεγε ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama.

Δεν συμμετείχαν 14 χώρες

Το Ισραήλ, ο Καναδάς, η Ιταλία, η Αυστραλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Πολωνία είχαν μποϊκοτάρει επίσης το συνέδριο.
Συνολικά δεν συμμετείχαν 14 χώρες.
Το Ηνωμένο Βασίλειο την προηγούμενη εβδομάδα εξέφρασε την πρόθεσή του να μη συμμετάσχει στις εργασίες του φετινού Συνεδρίου.
Από το Συνέδριο πρόκειται να αποσυρθεί και η Γαλλία ενώ η Γερμανία δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης