Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Αποχώρηση του Fidesz του Orban, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Ουγγαρία: Αποχώρηση του Fidesz του Orban, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα

Με επιστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, M. Weber, ο Ούγγρος πρωθυπουργός  V. Orban γνωστοποίησε την αποχώρηση του κόμματός του από το ΕΛΚ λόγω της  αλλαγής των κανόνων που καθιστούν δυνατή την αποπομπή κόμματος

Σχετικά Άρθρα

Tην αποχώρηση του κόμματός του από τους κόλπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος γνωστοποίησε ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΚΛ, Manfred Weber, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021
Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του κόμματος Fidesz στο ΕΛΚ έχει ανασταλεί από τον Μάρτιο του 2019, εντούτοις στην ευρωπαϊκή κοινοβουλευτική ομάδα εξακολουθούν να συμπεριλαμβάνονται οι 11 Ούγγροι ευρωβουλευτές, παρά τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στους κόλπους της παράταξης του Ευρωκοινοβουλίου για την αποπομπή τους..

Κανονισμοί

Σήμερα τα μέλη του κεντροδεξιού ΕΛΚ, της μεγαλύτερης πολιτικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισαν υπέρ της αλλαγής ορισμένων κανόνων ώστε να επιτραπεί η αποβολή του ουγγρικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz από την ομάδα, σύμφωνα να δήλωση του εκπροσώπου της παράταξης στο Ευρωκοινοβούλιο.

Διεργασίες

Πλήθος μέλη του ΕΛΚ εναντιώνονται στη συμμετοχή του δεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Viktor Orban, για τοn οποίο υποστηρίζουν ότι αποδυνάμωσε την εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών στην Ουγγαρία και έχει περιορίσει την ελευθερία των ΜΜΕ και άλλες ελευθερίες στι κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το Fidesz αρνείται τις κατηγορίες επισημαίνοντας το γεγονός ότι όπως και στην περίπτωση των κανόνων του Κράτους Δικαίου για το Ταμείο Ανάκαμψης (άλλη περίπτωσης ευθείας αναπαράθεσης με την ελίτ των Βρυξελλών), κάθε χώρα μπορεί να διαθέτει την πολιτικής της αυτονομία.
Από τα 180 μέλη του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, 148 ψήφισαν υπέρ της αλλαγής των κανόνων, 28 κατά και τέσσερα τήρησαν αποχή.
 
Άμεση απάντηση


«Η αλλαγή των κανόνων στις διαδικασίες εγκρίθηκε», ανέφερε σε μήνυμα κειμένου εκπρόσωπος του ΕΛΚ και αμέσως ο Viktor Orban ανακοίνωσε ότι το κόμμα του αποχωρεί από το ΕΛΚ.
«Σας ενημερώνω ότι τα μέλη του Fidesz αποχωρούν από την ομάδα του ΕΛΚ», πρόκειται για απόφαση με «άμεση ισχύ», γράφει ο ηγέτης του κόμματος σε επιστολή του που αναρτήθηκε στο Twiiter από μία από τις υπουργούς του, χαρακτηρίζοντας το βήμα αυτό «αντιδημοκρατικό, άδικο και απαράδεκτο».

Εχθρική κίνηση

«Ενώ δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίοι νοσηλεύονται στα νοσοκομεία και οι γιατροί μας σώζουν ζωές, είναι πολύ απογοητευτικό να βλέπεις ότι το ΕΛΚ παραλύει από τα εσωτερικά διοικητικά ζητήματα και προσπαθεί να κάνει να σιγάσουν και να απενεργοποιήσει τους δημοκρατικά εκλεγμένους ευρωβουλευτές», αναφέρει ο Orban.
Επίσης χαρακτηρίζει την αλλαγή κανονισμού του ΕΛΚ, που διευκολύνει την τιμωρία ολόκληρου κόμματος και όχι μεμονωμένα βουλευτών, ως «εχθρική κίνηση κατά του κόμματός του και των ψηφοφόρων του».
«Οι ευρωβουλευτές μας θα συνεχίσουν να μιλούν γι' αυτούς τους οποίους εκπροσωπούν, τους ψηφοφόρους μας, και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα του ουγγρικού λαού», καταλήγει η επιστολή του Orban.
Να σημειωθεί ότι προχθές ο Ούγγρος πρωθυπουργός είχε στείλει επιστολή στο ΕΛΚ, με το οποίο προϊδέαζε για αποχώρηση του κόμματός του.
Η επιστολή του Viktor Orban

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης