Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πώς η μετάλλαξη Delta του Covid - 19 απειλεί να καταστρέψει ένα ακόμη ευρωπαϊκό καλοκαίρι

Πώς η μετάλλαξη Delta του Covid - 19 απειλεί να καταστρέψει ένα ακόμη ευρωπαϊκό καλοκαίρι
Ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν απεγνωσμένα την επαναλειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων, ο οργανισμός πρόληψης ασθενειών της ΕΕ, προκάλεσε ανησυχία με μία ζοφερή του αξιολόγηση
Σχετικά Άρθρα

Πριν από έναν μήνα κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει την εξέλιξη της ανησυχητικής κατάσταση με τη μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού.
Ανησυχητική και για τον ευρωπαϊκό νότο, όπως αναφέρει το Bloomberg που επικαλείται το παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία ενώ ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους τουρίστες αφαιρέθηκε απότομα από τον κατάλογο της Μεγάλης Βρετανίας. με τις «πράσινες χώρες»
Στη συνέχεια, η πορτογαλική κυβέρνηση επέβαλε ταξιδιωτικούς περιορισμούς στους κατοίκους της Λισαβόνας τα σαββατοκύριακα, καθιστώντας δυσκολότερο για τους πολίτες να ταξιδεύουν σε τουριστικά θέρετρα στη νότια Πορτογαλία.
«Πριν από τέσσερις εβδομάδες, είχαμε πληρότητα πάνω από 90% αλλά τώρα μόλις ξεπερνά το 30%», δηλώνει στο Bloomberg ένας Πορτογάλος ξενοδόχος.
«Δεν καταλαβαίνω πώς η Πορτογαλία σταμάτησε να είναι ασφαλής από τη μια μέρα στην άλλη», σημειώνει.

Αγωνία για τη μετάλλαξη

Ακριβώς όπως ξεκινά η θερινή περίοδος στο βόρειο ημισφαίριο και τα πιστοποιητικά Covid-19 της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθίστανται διαθέσιμα, η πορεία της Πορτογαλίας προς την ομαλότητα - μαζί με τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό Νότο - κινδυνεύει να ανατραπεί από το στέλεχος Delta.
Υπάρχει μία εντεινόμενη προσπάθεια για τη χορήγηση εμβολίων και τον περιορισμό της ταχείας εξάπλωσης της μετάλλαξης και ταυτόχρονα οι τουριστικές χώρες, προσπαθούν να απαλλαχθούν από ένα ακόμη με μέτρα.
Ενώ τα ευρωπαϊκά κράτη επιδιώκουν απεγνωσμένα την επαναλειτουργία οικονομικών δραστηριοτήτων, ο οργανισμός πρόληψης ασθενειών της ΕΕ, προκάλεσε ανησυχία με μία ζοφερή του αξιολόγηση.
Ανέφερε ότι η γρήγορη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων θα μπορούσε να προκαλέσει «σημαντική αύξηση σε καθημερινά κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους».
Αυτήν τη στιγμή, η Ευρώπη δεν το βλέπει αυτό, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, αλλά η πίεση στις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τα μέτρα, μαζί με τον εφησυχασμό, θα μπορούσε να ανατρέψει την έκβαση της μάχης με τον ιό.

Κριτική για τις ταξιδιωτικές πολιτικές

Το ζήτημα έχει ήδη προκαλέσει διαμάχη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών για τις ταξιδιωτικές πολιτικές, καθώς οι ηγέτες ανησυχούν, πως ο εφησυχασμός μπορεί να αναιρέσει τα θετικά αποτελέσματα της μάχης με τον Covid.
Δεδομένης της σημασίας του τουρισμού για χώρες της νότιας Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Πορτογαλίας, η διαφωνία είναι μια ακόμη εκδήλωση του χάσματος Βορρά - Νότου που μαστίζει από καιρό την ΕΕ.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron έχουν επικρίνει χώρες όπως η Ελλάδα για την ελεύθερη αποδοχή επισκεπτών εμβολιασμένων με κινεζικά και ρωσικά εμβόλια εγκεκριμένα κατά τα άλλα από την ΕΕ.
«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, όπως θα θέλαμε», δήλωσε η Merkel μετά από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή (25/6/2021).
«Γι 'αυτό το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να διατηρήσουμε τους αριθμούς των κρουσμάτων χαμηλά και να επιταχύνουμε τους εμβολιαστικούς ρυθμούς ενώ παραμένουμε προσεκτικοί», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Μεγάλη η διάδοση της Delta

Η παραλλαγή Delta έχει ήδη επικρατήσει στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου αντιπροσωπεύει σχεδόν όλες τα νέα θετικά κρούσματα ενώ γίνεται πιο διαδεδομένη και αλλού.
Αντιπροσώπευε το 15% των νέων κρουσμάτων στη Γερμανία την εβδομάδα έως τις 13 Ιουνίου, σχεδόν διπλάσιο από το αντίστοιχο της προηγούμενης εβδομάδας.
Στην Ιρλανδία και σε τμήματα της Ιταλίας, το ποσοστό είναι τουλάχιστον 20%, ενώ στη Λισαβόνα υπερβαίνει το 60%.
Στην Πορτογαλία, η ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση έχει φέρει σε δεινή θέση τις τουριστικές επιχειρήσεις, που πρέπει να επενδύσουν χρόνο και χρήμα για να ανοίξουν.
Capture_57.JPG

Ένα ακόμη καταστροφικό καλοκαίρι

Χωρίς τους αναμενόμενους τουρίστες, η συγκεκριμένη χώρα και η ευρύτερη περιοχή θα πληγεί σε έναν τομέα, που ήταν από αυτούς που υπέφεραν από την πανδημία και το 2020.
Ενώ η εξάπλωση της παραλλαγής Delta σε όλη την Ευρώπη φαίνεται αναπόφευκτη, ο πλήρης αντίκτυπός της εξαρτάται από την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού..
Στην ΕΕ, η εμβολιαστική κάλυψη έχει βελτιωθεί, μετά από μία σχεδόν καταστροφική έναρξη και περίπου 25 εκατομμύρια δόσεις χορηγούνται κάθε εβδομάδα.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος: Περίπου το 30% των Ευρωπαίων είναι πλήρως εμβολιασμένοι ενώ λιγότεροι από τους μισούς έχουν λάβει μία δόση μέχρι στιγμής.
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) όλοι όσοι έλαβαν μόνο μία δόση εμβολίου είναι ευάλωτοι στο δέλτα σε σύγκριση με άλλες παραλλαγές, και οι δεύτερες λήψεις θα πρέπει να πραγματοποιούνται στο συντομότερο δυνατό διάστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης