Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η παράλλαξη Delta απειλεί την τουριστική σεζόν στην Ευρώπη - Το στοίχημα της Ελλάδας με τους βρετανούς τουρίστες

Η παράλλαξη Delta απειλεί την τουριστική σεζόν στην Ευρώπη - Το στοίχημα της Ελλάδας με τους βρετανούς τουρίστες

Χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία παραμένουν σε εγρήγορση και έχουν εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις εισόδου για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο

Μπορεί οι εμβολιασμοί έναντι του Covid 19 να προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη, όμως η νέα παράλλαξη Delta, η οποία εισήλθε στην γηραιά ήπειρο από την Ινδία, απειλεί να τινάξει στον αέρα και δεύτερη τουριστική σεζόν.

Η παράλλαξη Delta, σαρώνει το Ηνωμένο Βασίλειο, αυξάνοντας τα ποσοστά μόλυνσης από τα μέσα Μαΐου σε υψηλά 11.007 κρούσματα, σε μια χώρα μάλιστα όπου το 60% των ενηλίκων έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και το 80% τουλάχιστον μία δόση.
Η Delta ευθύνεται τώρα για το 99% των κρουσμάτων, ωθώντας την κυβέρνηση να καθυστερήσει την πλήρη επιστροφή στην ομαλότητα μέχρι τα μέσα Ιουλίου.
Η Ουαλία ακολούθησε το ίδιο παράδειγμα, καθυστερώντας την τελική χαλάρωση των περιορισμών καθώς ο υπουργός Mark Drakeford προειδοποίησε ότι ένα τρίτο κύμα "ήταν σίγουρα σε εξέλιξη".
Και τώρα, η Ευρώπη παρακολουθεί στενά εάν αυτές οι περιπτώσεις μεταφράζονται σε σοβαρές ασθένειες και θανάτους.

Χαμηλοί οι δείκτες θνητότητας

Μέχρι στιγμής, οι θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο παρέμειναν σταθεροί και χαμηλοί, κυρίως σε ημερήσια μεμονωμένα στοιχεία.
Ωστόσο, οι νοσηλείες έχουν αυξηθεί αυτόν τον μήνα - σύμφωνα με την ανάλυση από τη Σκωτία που διαπίστωσε ότι η παράλλαξη διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας.
Όλα ξεκίνησαν τον Απρίλιο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο καθυστερούσε την απαγόρευση ταξιδιών από την Ινδία μέχρι τις 23 Απριλίου.
Τις τέσσερις εβδομάδες πριν από αυτήν την απόφαση, 425 ταξιδιώτες που έφτασαν από την Ινδία ήταν θετικοί ή 6% των αφίξεων.
Αυτό το κενό μπορεί να είχε σημαντικές συνέπειες για την επακόλουθη εξάπλωση της παράλλαξης.
Και τώρα, αυξάνεται η ανησυχία ότι η παράλλαξη Delta εμφανίζεται στην Ευρώπη, αντιπροσωπεύοντας περίπου ένα μονοψήφιο ποσοστό κρουσμάτων.
Επομένως, όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο Ηνωμένο Βασίλειο για να δουν εάν έχουν γίνει αρκετά για να αποφευχθεί ένα άλλο κύμα θανάτων - και το σημαντικότερο, για να επιτρέψει στους Ευρωπαίους ένα πολύ αναγκαίο διάλειμμα από τα μέτρα περιορισμού.

Ανησυχία στην Ευρώπη

Χώρες όπως η Γερμανία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία παραμένουν σε εγρήγορση και έχουν εισαγάγει αυστηρότερες προϋποθέσεις εισόδου για ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, απαιτώντας καραντίνα και τεστ.
Η παράλλαξη Delta στη Γερμανία αντιπροσωπεύει τώρα το 6% όλων των περιπτώσεων, "αλλά το μερίδιο αυξάνεται", προειδοποίησε ο Lothar Wieler, πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Robert Koch, την Παρασκευή.
"Είμαστε πολύ επικεντρωμένοι στο Ηνωμένο Βασίλειο", δήλωσε ο Steven Van Gucht, ένας Βέλγος ιολόγος που υπηρετεί ως εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για την κρίση του COVID-19 και επικεφαλής ιογενών ασθενειών στο εθνικό ινστιτούτο δημόσιας υγείας Sciensano.
"Περιμένουμε να δούμε αν το Ηνωμένο Βασίλειο θα είναι σε θέση να ελέγξει αυτό το ξέσπασμα, τι είδους μέτρα χρησιμοποιούν.
Αλλά παρακολουθούμε επίσης την κατάσταση στο Βέλγιο.

Προσεκτική αισιοδοξία

Τις τελευταίες εβδομάδες, το Βέλγιο, όπως και αλλού στην Ευρώπη, άνοιξε ξανά την οικονομία.
Μπαρ και εστιατόρια είναι γεμάτα, με τη χώρα να μην έχει ακόμη την αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων.
Τα ποσοστά μόλυνσης μειώνονται ενώ οι μονάδες εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου εκκενώνονται και οι θάνατοι του COVID-19 μειώνονται.
Ωστόσο, υπάρχει και η αντίθετη πλευρά στα καλά νέα, κατά την άποψή του: "Είναι πολύ δύσκολο να μιλήσουμε για κάθε είδους παύση σε χαλαρώσεις ή αναβολή μελλοντικών μέτρων χαλάρωσης ή αυστηροποίησης" λόγω της παράλλαξης Delta.
Ο Van Gucht και άλλοι επιστήμονες προειδοποίησαν την κυβέρνηση να μην ανοίξει πολύ γρήγορα, ενόψει της τελευταίας συνάντησής της για τον κορωνοϊό στις 4 Ιουνίου.
"Αλλά το μήνυμα αγνοήθηκε λίγο πολύ", είπε.

Στοίχημα οι εμβολιασμοί

Χωρίς την πολιτική βούληση να εξετάζει περαιτέρω περιορισμούς, είπε, η επόμενη καλύτερη λύση είναι να διατηρηθεί ο ρυθμός εμβολιασμού.
"Δεν έχουμε αυτήν την πίεση στους απόλυτους αριθμούς από την παράλλαξη Delta και ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να το αποφύγουμε αν εμβολιάσουμε αρκετά γρήγορα", είπε.
"Έχουμε ακόμα λίγες εβδομάδες πριν κυριαρχήσει η παράλλαξη Delta", είπε, με βάση τις πρόχειρες εκτιμήσεις που αντλούνται από τον ρυθμό ανάπτυξής της.
Επί του παρόντος, περίπου 29% έχουν εμβολιαστεί πλήρως στο Βέλγιο και περίπου το 51% είχαν τουλάχιστον μία δόση.
Γενικότερα, τα καλά νέα είναι ότι τα εμβόλια εξακολουθούν να λειτουργούν ενάντια στην παράλλαξη, αν και με ελαφρώς χαμηλότερη προστασία από την παράλλαξη Alpha.
Τα δεδομένα από μια σκωτσέζικη μελέτη υπολόγισαν 70% προστασία από τη νοσηλεία με δύο δόσεις οποιουδήποτε εμβολίου, ενώ τα δεδομένα από την Αγγλία έθεσαν στο 96% την προστασία από τη νοσηλεία με δύο δόσεις του εμβολίου BioNTech / Pfizer και 92% με δύο δόσεις του Oxford / AstraZeneca ένεση.

Ένα ζήτημα αντισταθμίσεων

Η Ισπανία έχει σχεδόν τα ίδια ποσοστά εμβολιασμού με το Βέλγιο και, σε συνδυασμό με ένα πολύ υψηλό ποσοστό φυσικής ανοσίας.
Επίσης, η χώρα διατηρεί την τάση ενάντια στην παράλλαξη Delta, δήλωσε ο Vicente Soriano, διευθυντής μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Μαδρίτης, Internacional de la Rioja.
Αναφερόμενος σε δεδομένα από το Κέντρο Συντονισμού Ειδοποιήσεων Υγείας και Έκτακτης Ανάγκης, είπε ότι μεταξύ 5% και 7% των περιπτώσεων της Ισπανίας συνδέονται με την παράλλαξη.
Παρόλο που το ποσοστό των μολύνσεων Delta αυξάνεται εκθετικά, αυτοί οι λόγοι μπορεί να βοηθήσουν να εξηγήσουμε γιατί η Ισπανία δεν αντιμετώπισε άλλο κύμα μετά τους εορτασμούς του Πάσχα, καθώς οι εμβολιασμοί είχαν διατεθεί ως επί το πλείστον σε ευάλωτες ομάδες και εργαζόμενους στη φροντίδα, υποστήριξε.
Υπάρχουν επίσης συνεχιζόμενα μέτρα, όπως μάσκες και κοινωνικές αποστάσεις, ενώ ο θερμός καιρός επιτρέπει περισσότερες υπαίθριες δραστηριότητες, είπε.
Ενώ τα νυχτερινά κέντρα παραμένουν κλειστά, μερικά πειραματίζονται με εξωτερικούς χώρους με μέτρα δημόσιας υγείας, όπως τεστ πριν από την είσοδο.
Ωστόσο, για την ανακούφιση των ντόπιων και των παραθεριστών, οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές εκτός Ισπανίας από τις 26 Ιουνίου.

Ταξίδια στην Ευρώπη

Η Ισπανία είναι από τις ευκολότερες χώρες για να εισέλθουν οι Βρετανοί, χωρίς απαιτήσεις για τεστ και καραντίνα έναντι του COVID-19.
Μόνο εκείνοι που ταξιδεύουν απευθείας από την Ινδία πρέπει να τεθούν καραντίνα για 10 ημέρες, κάτι που μπορεί να μειωθεί σε επτά με αρνητικό τεστ εκείνη την ημέρα.
Άτομα που φθάνουν από άλλες χώρες με κίνδυνο, εν τω μεταξύ, μπορούν να εισέλθουν παρουσιάζοντας απόδειξη πλήρους εμβολιασμού, αρνητικού αποτελέσματος τεστ ή φυσικής ανοσίας.
Αλλά η παράλλαξη Delta είναι μεγάλη.
Και είναι ήδη ανησυχητική στη γειτονική Πορτογαλία, η οποία μόλις ξεκίνησε από τη Λισαβόνα τα ταξίδια.
«Η μεγαλύτερη ανησυχία μας τώρα» είναι η κοινοτική μετάδοση της παράλλαξη Delta, δήλωσε ο Javier Segura del Pozo, επιδημιολόγος και αναπληρωτής πρόεδρος του συλλόγου δημόσιας υγείας της Μαδρίτης.
Ταυτόχρονα, η χώρα βρίσκεται υπό πίεση για να ανοίξει για τους τουρίστες, ειδικά από το Ηνωμένο Βασίλειο, που αυξάνουν σημαντικά το εθνικό εισόδημα κάθε χρόνο.
"Από μία άποψη, θα προτιμούσα μεγαλύτερους ελέγχους μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ισπανίας", είπε.
"Αλλά υπάρχει μια οικονομική πίεση για να διευκολυνθούν οι Βρετανοί τουρίστες που φτάνουν εδώ".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης