Τελευταία Νέα
Διεθνή

Altmaier (Γερμανία). Ως το τέλος Αυγούστου η επίλυση της διένεξης με τις ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Altmaier (Γερμανία). Ως το τέλος Αυγούστου η επίλυση της διένεξης με τις ΗΠΑ για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι έμεινε ικανοποιημένος από τις δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ Antony Blinken ότι πρέπει να βρεθεί «αμοιβαία αποδεκτή λύση»

Σχετικά Άρθρα

Μία παραγωγική συνάντηση με την Αμερικανίδα υπουργό Jennifer Granholm δήλωσε πως είχε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Peter Altmaier και συμπλήρωσε πως οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να επιλύσουν τη διένεξη για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2 έως τα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ την Παρασκευή 25 Ιουνίου 2021.
Ο Altmaier δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση του με την Granholm, ότι έμεινε ικανοποιημένος από τις δηλώσεις που είχε κάνει αυτή την εβδομάδα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken, ο οποίος είχε επισημάνει ότι η κατασκευή του αγωγού πλησιάζει στην ολοκλήρωση της και οποιαδήποτε λύση πρέπει να είναι αποδεκτή και για τις δύο πλευρές.
«Δεσμευθήκαμε να βρούμε μια λύση τον Αύγουστο" δήλωσε ο Altmaier.
«Υπάρχουν πολλές λύσεις για τον Γόρδιο αυτό δεσμό και είναι βέβαιο πως η καλύτερη είναι να συνεργασθούμε για μια καλή απόφαση».

Ρωσικές εξαγωγές

Η Ουάσιγκτον έχει αντιταχθεί στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 μέσω του οποίου θα μπορούν διπλασιασθούν οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Θάλασσας της Βαλτικής και θα βοηθήσει την Ρωσία να παρακάμψει τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, στερώντας από το Κίεβο τους δασμούς διέλευσης.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάιο είχε ανακοινώσει ότι στην Nord Stream 2 AG, διαχειρίστρια εταιρεία του αγωγού φυσικού αερίου που καταλήγει στην Γερμανία και στον διευθύνοντα σύμβουλό της Matthias Warnig, σύμμαχο του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Κυρώσεις

Ο Blinken ήρε τις κυρώσεις αυτές, δηλώνοντας ότι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ και ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden είχε δηλώσει στην συνέχεια ότι η απόφαση αυτή ανταποκρίθηκε στην επιθυμία να αποκατασταθούν οι σχέσεις με την Γερμανία.
Ο Altmaier δήλωσε ότι το θέμα παραμένει σύνθετο με γεωπολιτικά, ενεργειακά και επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά εξέφρασε την αισιοδοξία για το ότι ήταν εφικτή μια λύση που λαμβάνει υπ όψη τα συμφέροντα και των δύο χωρών στην μεταβατική περίοδο από την μείωση χρήσης των ορυκτών καυσίμων.

Διαπραγματεύσεις

Ο Altmaier σημείωσε ότι η Γερμανία είχε συμφωνήσει μετά από διαπραγματεύσεις μ ε την προηγούμενη αμερικανική κυβέρνηση του Doneld Trump, να κατασκευάσει δύο τερματικούς σταθμούς για υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG για το αέριο που θα έφθανε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν προέκυπταν προβλήματα με την Ρωσία, αλλά η νέα αμερικανική κυβέρνηση έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για ενεργειακές λύσεις με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.

«Πράσινο» υδρογόνο

Δήλωσε επίσης ότι είπε στην Granholm ότι η Γερμανία όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν πραγματοποιήσει μεγάλες επενδύσεις σε τεχνολογίες που συμβάλλουν στην μείωση του κόστους παραγωγής του λεγόμενου πράσινου υδρογόνου, το οποίο παράγεται μέσω της ηλεκτρόλυσης νερού με τη χρήση πλεονάζουσας ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας.
«Συμφωνήσαμε ότι επιθυμούμε να μοιραστούμε γνώσεις, να τις αναπτύξουμε περαιτέρω και ίσως να συνεργασθούμε σε έργα μαζί με άλλες χώρες» δήλωσε ο Altmeier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης