Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η Credit Suisse – Φόβοι για εχθρική εξαγορά, ο ρόλος της UBS

Ένα βήμα πριν την κατάρρευση η Credit Suisse – Φόβοι για εχθρική εξαγορά, ο ρόλος της UBS

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, υπάρχουν πιέσεις το σχέδιο να περιλαμβάνει πιθανή συγχώνευση με την UBS

Σχετικά Άρθρα
Υπό μεγάλη πίεση βρίσκεται η ανώτατη διοίκηση της Credit Suisse προκειμένου να παρουσιάσει ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της ελβετικής τράπεζας που έχει πληγεί από σωρεία σκανδάλων.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, υπάρχουν πιέσεις το σχέδιο να περιλαμβάνει πιθανή συγχώνευση με την UBS.
Τα στελέχη της τράπεζας φοβούνται ότι η εμβληματική ελβετική τράπεζα θα μπορούσε να αμφισβητηθεί από τους επενδυτές που απαιτούν τη διάλυση της ή ότι η συρρικνωμένη χρηματιστηριακή αξία της την καθιστά στόχο για μια εχθρική ξένη εξαγορά.

Σκληρές αποφάσεις

Ο νέος πρόεδρος, Antonio Horta-Osorio, ανακοίνωσε μια στρατηγική επανεξέταση στα τέλη Απριλίου, λέγοντας στους επενδυτές ότι θα χρειαστεί χρόνος για τη λήψη σκληρών αποφάσεων που θα ακολουθήσουν.
Η ανώτερη διοίκηση της τράπεζας πρόκειται να συναντηθεί την επόμενη εβδομάδα, με τα στελέχη να εξετάζουν προτάσεις αναδιάρθρωσης στις αρχές Ιουλίου.

Το σκάνδαλο της Archegos

Η ελβετική τράπεζα έπρεπε να αναθεωρήσει τις δραστηριότητές της αφού έχασε περισσότερα από 5 δισ. δολάρια λόγω της έκθεσής της στο fund Archegos, ενώ αντιμετωπίζει μεγάλες νομικές προσφυγές από πελάτες που επένδυσαν 10 δισ. δολάρια σε ομόλογα που εκδόθηκαν από την εταιρία χρηματοδότησης της καταρρέουσας αλυσίδας εφοδιασμού Greensill Capital.
Οι μετοχές της τράπεζας έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από ένα τέταρτο από τις αρχές Μαρτίου, όταν αποκαλύφθηκαν τα προβλήματά της με την Greensill.

Συγχώνευση ή εχθρική εξαγορά;

"Η Credit Suisse χρειάζεται μια συμφωνία συγχώνευσης αμέσως", δήλωσε στο Reuters ένα άτομο με γνώση των εξελίξεων στην τράπεζα, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία στη Ζυρίχη ότι οι ακτιβιστές επενδυτές θα λάβουν δράση.
Ορισμένα στελέχη έχουν συζητήσει βήματα όπως η διάσπαση της τοπικής ελβετικής τράπεζας για να προετοιμάσουν την υπόλοιπη επιχείρηση για συγχώνευση, μείωση των επενδυτικών εργασιών ή πώληση της επιχείρησης διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.
Στο τραπέζι βρίσκεται και το ενδεχόμενο πώληση της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων.

Έρευνες από τη FINMA

Τον Απρίλιο, η ελβετική εποπτική αρχή FINMA δήλωσε ότι είχε ξεκινήσει διαδικασίες έρευνας εναντίον της Credit Suisse μετά την Archegos και ότι θα διερευνήσει πιθανές ελλείψεις στη διαχείριση κινδύνων.
Την ίδια ώρα, η συρρικνωμένη αποτίμηση της Credit Suisse στην αγορά, η οποία πλέον αξίζει ένα κλάσμα μερικών από τις μεγάλες τράπεζες της Wall Street, οι οποίες έχουν επίσης χαρακτηριστεί ως δυνητικοί μνηστήρες.
Ωστόσο, η εξαγορά εκ των ΗΠΑ δεν θα γίνει δεκτή στην Ελβετία.
Οι σχέσεις μεταξύ ελβετικών τραπεζών και της Ουάσινγκτον βρίσκονται σε ρήξη όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες τους πίεσαν να εγκαταλείψουν τον αυστηρό κωδικό απορρήτου τους πριν από μια δεκαετία.
Επίσης, μια διασυνοριακή συγχώνευση θα ήταν περίπλοκη, διότι δεν θα ήταν σαφές εάν η Ελβετία ή άλλη χώρα υποδοχής θα είχε τον έλεγχο.

Ο ρόλος της UBS

Ωστόσο, μια συγχώνευση με την UBS θα ήταν πιο ευπρόσδεκτη από τους Ελβετούς.
"Το ελβετικό ίδρυμα γνωρίζει ότι χωρίς μια εγχώρια συγχώνευση η Credit Suisse θα περάσει στα ξένα χέρια", ανέφερε μια από τις πηγές του Reuters.
Όμως, ο συνδυασμός της Credit Suisse-UBS θα κατέχει δεσπόζουσα θέση στην ελβετική αγορά, μια ανησυχία για τις ρυθμιστικές αρχές που θα μπορούσαν επίσης να απαιτήσουν από έναν συνδυασμένο όμιλο να ενισχύσει το κεφάλαιό του.
Η Credit Suisse θα μπορούσε να διαχωρίσει την ελβετική της τράπεζα για να αντιμετωπίσει προβλήματα ανταγωνισμού, ανέφερε μια πηγή.
Ένας όμιλος Credit Suisse-UBS θα είχε εργατικό δυναμικό άνω των 110.000 και αγοραία αξία άνω των 85 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης