Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για Τουρκία: Νέα χρηματοδότηση και Τελωνειακή Ένωση - Καταδίκη εργαλειοποίησης Μεταναστευτικού

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ για Τουρκία: Νέα χρηματοδότηση και Τελωνειακή Ένωση - Καταδίκη εργαλειοποίησης Μεταναστευτικού
Την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Mεσόγειο χαιρετίζει στα συμπεράσματά του για την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
Σχετικά Άρθρα
Την καταδίκη τους για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από «τρίτες χώρες» εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης φωτογραφίζοντας την Τουρκία.
Παράλληλα, ωστόσο, χαιρέτισαν την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Mεσόγειο, ενώ ανέφεραν πως επιδιώκουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών υπό τους όρους που τέθηκαν κατά τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου 2021.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκκινούν οι τεχνικές διαδικασίες για την τελωνειακή ένωση.
Αναφορά έγινε, επίσης, στην προεργασία που λαμβάνει χώρα για «διάλογο υψηλού επιπέδου με την Τουρκία σε ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η δημόσια υγεία, το κλίμα, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και περιφερειακά ζητήματα».
Ως προς το Κυπριακό, στα συμπεράσματα επισημαίνεται πως «η ΕΕ θα συνεχίσει να διαδραματίζει έναν ενεργό ρόλο στην υποστήριξη της διαδικασίας για μια διζωνική ομοσπονδία» και τονίζεται ότι η απόλυτη δέσμευση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Σχετικά με το κράτος Δικαίου και την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει πως παραμένουν «ζωτική ανησυχία» για την ΕΕ, ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σημειώνει την πρόταση της Επιτροπής για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της Τουρκίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Κομισιόν να χρησιμοποιήσει τα προβλεπόμενα κονδύλια για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του ζητήματος.
Σημειώνεται πως κατά τη διάρκεια της συζήτησης η Κομισιόν παρουσίασε στους Ευρωπαίους ηγέτες, την πρότασή της για μια νέα κοινοτική χρηματοδότηση, ύψους 5,7 δισ. ευρώ, για τη στήριξη των Σύρων προσφύγων που φιλοξενούνται στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία, ως το 2024.
Από αυτά, η Τουρκία - σημαντικός εταίρος της ΕΕ για το μεταναστευτικό που φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες - έχει λαμβάνειν 3,5 δισ. ευρώ.
Η ΕΕ έχει ήδη εγκρίνει κοινοτικά κονδύλια ύψους 6 δισ. ευρώ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας του 2016, εκ των οποίων έχουν εκταμιευθεί περίπου 4,1 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 1,9 δισ. ευρώ αναμένεται να αποδεσμευθούν τα επόμενα έτη.
τ.jpg

τ2.jpg
τ3.jpg
Για την πολιτική μετανάστευσης της ΕΕ


Την καταδίκη της για την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τρίτες χώρες εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ εξέφρασαν την ισχυρή βουλήσή τους ώστε να συνδράμουν τις χώρες μέλη που αποτελούν τους κύριους δέκτες των μεταναστευτικών ροών.
Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων, τρεις είναι οι άξονες στους οποίους κινείται η πολιτική για το μεταναστευτικό.
Ο πρώτος είναι η ενίσχυση της ασφάλειας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ μέσω ενός πλέγματος συμφωνιών με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης των μεταναστών.
Το πεδίο αυτό αναμένεται να σχεδιαστεί ένα πλέγμα συμφωνιών με τρίτες χώρες όπου με την παροχή κινήτρων οικονομικών ή άλλων θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής των μεταναστών των οποίων οι αιτήσεις για άσυλο δεν έγιναν δεκτές.
Ο δεύτερος άξονας είναι η ενίσχυση της νόμιμης μετανάστευσης με την εφαρμογή ρήτρας αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών αλλά και δημιουργίας μηχανισμών ενσωμάτωσης των μεταναστών προσφύγων.
Ο τρίτος άξονας είναι η δυναμική απάντηση σε περιπτώσεις όπου επιχειρηθεί από τρίτες χώρες η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για λόγους εσωτερικής ή εξωτερικής πολιτικής.
E4qe3fzXwAI_0vk_1.jpg
Ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα 

Νωρίτερα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίηση για τον ρυθμό της εμβολιαστικής εκστρατείας στην ΕΕ.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει Ευρωπαίος αξιωματούχος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι «27» αναγνώρισαν ότι τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν μειωθεί δραστικά στην ΕΕ, αλλά παράλληλα συζήτησαν εκτενώς για την εμφάνιση της μετάλλαξης Δέλτα και τον δείκτη μεταδοτικότητάς της.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επισήμαναν ότι οι εμβολιασμοί πρέπει να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο και πρόσθεσαν ότι τα εσωτερικά και εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα πρέπει να ανοίξουν με προσοχή και με συντονισμένο τρόπο.
Επιπλέον, οι «27» τόνισαν ότι τα διαθέσιμα εμβόλια είναι πολύ αποτελεσματικά και ως εκ τούτου τα θετικά κρούσματα και οι νοσηλείες από κορωνοϊό μειώνονται όλο και πιο πολύ.
Σε ό,τι αφορά τα έως τώρα διδάγματα από την αντιμετώπιση της πανδημίας, οι ηγέτες υπογράμμισαν την ανάγκη για πλήρη επαναλειτουργία της Ενιαίας Αγοράς.
Τέλος, οι ηγέτες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την «ομαλή» υιοθέτηση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID της ΕΕ και πολλοί ε' αυτών ζήτησαν τη συντονισμένη εφαρμογή του από όλα τα κράτη-μέλη.

E4qlV5gWYAUFSee.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης