Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Θετική ατζέντα με μέτρα bonus για την Τουρκία, νέα κεφάλαια 3,5-4 δισ. και τελωνειακή ένωση υπό όρους

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Θετική ατζέντα με μέτρα bonus για την Τουρκία, νέα κεφάλαια 3,5-4 δισ. και τελωνειακή ένωση υπό όρους
Η ΕΕ εξετάζει να διαθέσει 3,5 δισεκ. ευρώ με 4 δισεκ. ευρώ στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες
Σχετικά Άρθρα

Τουρκία και Ρωσία βρέθηκε στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλες στις 24 και 25 ιουνίου 2021
Ένα από τα θέματα που εξετάστηκε είναι η οικονομική υποστήριξη με 3,5-4 δισεκ. για τους πρόσφυγες που φιλοξενεί η Τουρκία και ανέρχονται σε 4 εκατ περίπου.
«Θα έχουμε μια πιθανώς θετική ατζέντα υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εποικοδομητική δέσμευση από την Τουρκία», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
Εργαζόμαστε σε μια διαφορετική διάσταση, ξεκίνησαν τεχνικές εργασίες σχετικά με τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης, όπως περιγράφησαν στην Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο 2021.
Ωστόσο, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ δεν αναμένεται να λάβουν απόφαση για το μέλλον των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας.

Οι προτάσεις της Ursula von der Leyen

Αξιολογούνται μόνο τα σχέδια προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που υπέβαλε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen.
Πριν από τη σύνοδο κορυφής, η von der Leyen μίλησε τηλεφωνικά με τον Τούρκο Πρόεδρο Erdogan στις 21 Ιουνίου 2021. Περιέγραψε την ανταλλαγή απόψεων ως «καλή συζήτηση» σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και εξήγησε ότι «συζήτησαν την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας, το COVID-19, το εμπόριο και την τελωνειακή ένωση, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, τη μετανάστευση και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν.
Ο Erdogan τόνισε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να υλοποιήσει θετικά βήματα στους δεσμούς της με την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών Cavusoglu συναντήθηκε επίσης με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell στις 19 και 20 Ιουνίου 2021 για να συζητήσουν τη μετανάστευση, την απελευθέρωση των θεωρήσεων Visas και τους δεσμούς Τουρκίας-ΕΕ.
H ΕΕ πρέπει να «επιστρέψει στο τραπέζι» για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία.
Περιμένουμε συγκεκριμένα βήματα από την ΕΕ τώρα» δήλωσε ο Cavusoglu.

Τι θα πάρει η Τουρκία για το μεταναστευτικό

Η ΕΕ εξετάζει να διαθέσει 3,5 δισεκ. ευρώ με 4 δισεκ. ευρώ στην Τουρκία, η οποία συνεχίζει να φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Το συνολικό πακέτο των 5,77 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Τουρκία, την Ιορδανία, το Λίβανο και τη Συρία, το οποίο πηγαίνει σε ανθρωπιστικά σχέδια, στοχεύει στην αποτροπή μιας νέας προσφυγικής κρίσης στην ΕΕ έως ότου τελικά τελειώσει ο δεκαετής εμφύλιος πόλεμος της Συρίας.
Η Τουρκία φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες και έχει δαπανήσει περισσότερα από 40 δισεκατομμύρια δολάρια (345 δισεκατομμύρια TL) για την παροχή βασικών υπηρεσιών, αλλά θέλει τα κονδύλια της ΕΕ να καταβληθούν απευθείας στην κυβέρνηση.
Οι 27 ηγέτες αναμένεται να υποστηρίξουν την πρόταση χρηματοδότησης από την εκτελεστική Ευρωπαϊκή Επιτροπή στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ωστόσο, σε αντίθεση με έναν προηγούμενο γύρο χρηματοδότησης ύψους 6 δισεκατομμυρίων ευρώ που πληρώθηκε εν μέρει απευθείας από τις κυβερνήσεις της ΕΕ, τα χρήματα θα προέρχονται εξ ολοκλήρου από τον κοινό προϋπολογισμό της ΕΕ, επομένως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει.
Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία μετανάστευσης από τον Μάρτιο του 2016, η Τουρκία συμφώνησε να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που διασχίζουν το Αιγαίο για να εισέλθουν στην Ελλάδα παράνομα, συμπεριλαμβανομένων των Σύρων, σε αντάλλαγμα περισσότερα χρήματα.
Από την πλευρά της, η ΕΕ έχει υποσχεθεί να καταργήσει την υποχρέωση θεώρησης Visa για τους Τούρκους που επισκέπτονται την Ευρώπη και να επιταχύνει την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην ΕΕ, αν και όλες οι συνομιλίες έχουν διακοπεί.

Η von der Leyen δήλωσε ότι η ΕΕ πρέπει να επικαιροποιήσει τη συμφωνία μετανάστευσης που υπεγράφη με την Τουρκία το 2016.
«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Τουρκία, με 3,7 εκατομμύρια Σύριους πρόσφυγες που ζουν εκεί, μερικοί από τους οποίους βρίσκονται στην Τουρκία για 10 χρόνια», δήλωσε η von der Leyen.
Σε ανάλογο κλίμα και ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Maas προέτρεψε την ΕΕ να επικαιροποιήσει τη μεταναστευτική της συμφωνία με την Τουρκία, τονίζοντας τη σημασία της περαιτέρω χρηματοδότησης.
«Χρειαζόμαστε μια επικαιροποίηση για τη μεταναστευτική μας συνεργασία με την Τουρκία», δήλωσε στην εφημερίδα Die Welt.

Τι πέτυχε η Διάσκεψη του Βερολίνου για την Λιβύη

Η Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη αυξάνει την πιθανότητα για σταθερότητα στη χώρα άπαξ και συμφωνήθηκε να αποχωρήσουν όλες οι ξένες δυνάμεις.
Αξιωματούχοι χαιρετίζουν τα συμπεράσματα της δεύτερης διεθνούς διάσκεψης για τη Λιβύη (Βερολίνο II).
Ωστόσο, πρέπει να γίνουν περισσότερα για να παγιωθεί αυτή η πρόοδος και να διασφαλιστεί η βιώσιμη σταθερότητα και ειρήνη στη Λιβύη.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιβύης Najla al-Mangoush εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει επιτέλους πρόοδος σε μια βασική υπόσχεση από την πρώτη διάσκεψη τον Ιανουάριο του 2020 - για την απομάκρυνση ξένων μαχητών.
Η απόσυρση, η οποία συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της κατάπαυσης του πυρός τον Οκτώβριο 2020, πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και «χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», σύμφωνα με την τελική δήλωση της διάσκεψης.
Όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που επιδεινώνουν τη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένης της «χρηματοδότησης στρατιωτικών σχεδιασμών ή στρατολόγησης ξένων μαχητών και μισθοφόρων».
Η δήλωση των επτά σελίδων σημειώνει ότι η Τουρκία εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το αίτημα για άμεση απόσυρση.
Η Τουρκία έχει στρατεύματα στην Τρίπολη της Λιβύης, επειδή ζήτησε υποστήριξη η επίσημη λιβυκή κυβέρνηση.
Η Γερμανία και οι άλλοι συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία των προγραμματισμένων εκλογών για την ειρηνευτική διαδικασία. «Σχεδόν τίποτα δεν είναι τόσο σημαντικό για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη όσο οι εθνικές εκλογές στις 24 Δεκεμβρίου 2021», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.
Μετά από δεκαετίες δικτατορίας και πολλών ετών συγκρούσεων και εμφύλιου πολέμου, ο λαός της Λιβύης επιτέλους θέλει να ακουστεί.
Η καγκελάριος Merkel τόνισε τη σημασία της κοινής δράσης ΗΠΑ-Γερμανίας για την επίλυση της σύγκρουσης στη Λιβύη.
Είναι πολύ σημαντικό "να στείλουμε ένα ενωμένο μήνυμα προς τη Λιβύη", δήλωσε η Merkel
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, περίπου 20.000 ξένοι μισθοφόροι υπάρχουν στη Λιβύη τον Δεκέμβριο του 2020 και ο αριθμός δεν έχει αλλάξει σημαντικά.
Οι παραδόσεις όπλων επίσης δεν έχουν σταματήσει.

Ο ρόλος του Wagner Group

Η Ρωσία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του στρατηγού Khalifa Haftar μαζί με τη Γαλλία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) που υποστήριξαν επίσης την επίθεση του Haftar στην πρωτεύουσα Τρίπολη το 2019 μέσω του Wagner Group.
Το Wagner Group δημιουργήθηκε το 2014 στην Ουκρανία και ανήκε στον επιχειρηματία Yevgeny Prigozhin, το Wagner Group εμπλέκεται έντονα σε πολλές παραστρατιωτικές συγκρούσεις καθώς μπορεί να ειπωθεί ότι είναι ιδιωτικός στρατός.
Η ομάδα έκανε την παρουσία της πιο επαγγελματική με δράσεις στην Συρία και τη Λιβύη, όπου η Ρωσία συμμετείχε ενεργά στον εμφύλιο πόλεμο και σύμφωνα με πληροφορίες χρησιμοποίησε την Ομάδα Wagner.
Αν και η Ρωσία δεν αναγνωρίζει επίσημα καμία συνεργασία με την Wagner Group, οι εκθέσεις από τα πεδία συγκρούσεων αποδεικνύουν το αντίθετο. 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης