Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουγγαρία: Ανοίγει το χορό των αυξήσεων στα επιτόκια στο 0,9% - Αναμένεται να ακολουθήσει η Τσεχία (23/6)

Ουγγαρία: Ανοίγει το χορό των αυξήσεων στα επιτόκια στο 0,9%  - Αναμένεται να ακολουθήσει η Τσεχία (23/6)

Η πρώτη μεγάλη αύξηση των επιτοκίων εντός του 2021 και για την Ουγγαρία η πρώτη άνοδος στο κόστος δανεισμού εδώ και μια δεκαετία

Κατά 30 μονάδες βάσης αύξησε τα επιτόκια η κεντρική τράπεζα της Ουγγαρίας, στο 0,9%, υπερβαίνοντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανοδικές πιέσεις τστις τιμές εν μέσω μιας ταχύτερης του αναμενόμενου ανάκαμψης μετά την κρίσης της πανδημίας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τρίτη 22 Ιουνίου 2021.
Η απόφαση, που ήρθε μετά από μια προειδοποίηση των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών ότι ο κύκλος αυξήσεων των επιτοκίων θα αρχίσει αυτόν τον μήνα για να προλάβει μια άνοδο του πληθωρισμού, υπερέβη τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης.

Το σημείο ανοχής

Την ίδια αναμένεται να ακολουθήσει η Δημοκρατία της Τσεχίας στην αύξηση του κόστους δανεισμού ήδη την Τετάρτη 23 Ιουνίου, καθώς ο πληθωρισμός ετοιμάζεται να υπερβεί το σημείο ανοχής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.
Αντανακλώντας τον υψηλό βαθμό αβεβαιότητας για την απόφαση, οι προβλέψεις για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην Ουγγαρία σε μια περίπου 10ετία, έκαναν λόγο για 15-30 μονάδες αύξηση, αν και κάποιοι οικονομολόγοι ανέμεναν ακόμη μεγαλύτερη.
Hungary's central bank set to rein in inflation by raising rates
Νομισματική στήριξη

Η κεντρική τράπεζα, διοικητής της οποίας είναι ο Gyorgy Matolcsy, βασικός σύμμαχος του πρωθυπουργού Viktor Orbán, έχει σταδιακά μειώσει το βασικό επιτόκιο για να στηρίξει την οικονομία τα τελευταία χρόνια, στο χαμηλό του 0,6%.
Ωστόσο, καθώς η οικονομία ανέκαμψε γρήγορα από το τρίτο κύμα της πανδημίας, ο πληθωρισμός επίσης σκαρφάλωσε σε επίπεδα υψηλότερα των εκτιμήσεων, ενώ ο προϋπολογισμός δημοσιονομικής επέκτασης για το 2022 (έτος εκλογών), επιδείνωσε τις ανησυχίες της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης