Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lagarde (ΕΚΤ): Δεν ανησυχούμε για τον πληθωρισμό, στο 1,9% το 2021 - Μπορούμε να μειώσουμε και άλλο τα επιτόκια

Lagarde (ΕΚΤ): Δεν ανησυχούμε για τον πληθωρισμό, στο 1,9% το 2021 - Μπορούμε να μειώσουμε και άλλο τα επιτόκια
Mέτριες οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ στην Ευρωζώνη, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Κέντρική Τράπεζα, διά στόματος της επικεφαλής της Christine Lagarde
Σχετικά Άρθρα

Δεν προκαλεί ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η επιτάχυνση των πληθωριστικών πιέσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, σύμφωνα με όσα είπε στο Ευρωκοινοβούλιο η πρέδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Christine Lagarde.
Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, η Lagarde δήλωσε ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού των ΗΠΑ, που ώθησε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να αλλάξει την άποψή της για τους κινδύνους επί των τιμών, θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στη ζώνη του ευρώ, με τον στόχο για το 2021 να τοποθετείται στο 1,9%.
«Υπερχειλίσεις» μπορεί να προκύψουν «μέσω του άμεσου καναλιού εισαγόμενων προϊόντων με προέλευση τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, αλλά και μέσω πολλών μηχανισμών έμμεσων συναλλαγών ή προσδοκιών», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Συνολικά, οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ «αναμένεται να είναι μέτριες», είπε, προσθέτοντας πως «η ΕΚΤ, αν το θελήσει, έχει τη δυνατότητα να μειώσει και άλλο τα επιτόκια».
Καταγραφή_80.JPG

Βελτίωση προοπτικών

«Οι προοπτικές για την οικονομία είναι όντως καλές, καθώς βελτιώνεται η εικόνα της πανδημίας και τα εμβολιαστικά προγράμματα προχωρούν.
Αναμένουμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιταχυνθεί από αυτό το τρίμηνο χάρη στα προγράμματα στήριξης.
Η μεταποίηση παραμένει ισχυρή, αν και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν παρενέργειες στη βιομηχανική δραστηριότητα είπε η Lagarde.
Οι τελευταίες προβλέψεις μας κάνουν λόγο για ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ στο 4,6% το 2021, 4,7% το 2022 και 2,1% το 2023.

Πληθωρισμός

«Όσον αφορά τις τιμές, ο πληθωρισμός αυξήθηκε τους τελευταίους μήνες, κυρίως λόγω προσωρινών παραγόντων.
Οι πιέσεις στις τιμές αναμένεται να αυξηθούν φέτος λόγω των προσωρινών περιορισμών στην προσφορά και την ανάκαμψη της εγχώριας ζήτησης, αλλά είναι πιθανό να παραμείνουν συγκρατημένες.
Μόλις υποχωρήσει ο αντίκτυπος της πανδημίας, θα υπάρξει σταδιακή αύξηση του πληθωρισμού μεσοπρόθεσμα.
Συνεπώς, οι τελευταίες μακροοικονομικές εκτιμήσεις προβλέπουν πληθωρισμό 1,9% το 2021, 1,5% το 2022 και 1,4% το 2023» υποστήριξε η Christine Lagarde.
Η αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να προκαλέσει αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης.
Μια σύσφιξη θα ήταν πρόωρη και θα αποτελούσε κίνδυνο για την οικονομική ανάκαμψη και τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.
Εν τω μεταξύ, οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO) έχουν προσφέρει στις τράπεζες χρηματοδότηση με ευνοϊκούς όρους, υπό την προϋπόθεση ότι διατηρούν το δανεισμό τους σε πελάτες.
«Οι αγορές περιουσιακών στοιχείων και το TLTRO ενισχύουν επίσης την αποτελεσματικότητα των άλλων μέτρων στην εργαλειοθήκη μας» κατέληξε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 

Δημοσιονομικά μέτρα

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης των οικονομιών της ευρωζώνης, κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η Chistine Lagarde είπε ότι έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά σε όλους τους τομείς της οικονομίας και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητα για τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης και τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.
Τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προσέγγιση που υιοθετήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσης είναι ένα «μεγάλο επίτευγμα» και πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω.
Κληθείσα να σχολιάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησης των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, η επικεφαλής της ΕΚΤ είπε ότι από την έναρξη της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, το μακροοικονομικό πλαίσιο έχει αλλάξει ριζικά.
Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα «πιο χρήσιμο πλαίσιο, με διαφανείς, ευέλικτους και αξιόπιστους δημοσιονομικούς κανόνες για να έχουμε βιώσιμες δημοσιονομικές πολιτικές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης