Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Η αγορά χρέους αξιολογεί την εκλογική άνοδο της Marine Le Pen όσον αφορά το κόστος δανεισμού

Γαλλία: Η αγορά χρέους αξιολογεί την εκλογική άνοδο της Marine Le Pen όσον αφορά το κόστος δανεισμού

Οι επενδυτές ανατρέχουν στις αναταράξεις στην αγορά χρέους στις εκλογές του 2017 και αξιολογούν την άνοδο του ευρω-σκεπτικισμό όσον αφορά το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους

Σχετικά Άρθρα

Θα παρακολουθούν στενά την απόδοση του κόμματος του ακροδεξιού κόμματος της Marine Le Pen στις τοπικές εκλογές τον τρέχοντα μήνα οι επενδυτές ομολόγων που ανακαλούν στη μνήμη τους τις άγριες αναταράξεις στις αγορές χρέους πριν από τις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας το 2017, σύμφωνα με δημοσίευμα το Reuters την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2021.
Μ'ιοα σημαντική τοπική εκλογική αναμέτρηση θα διεξαχθεί στις 20 και 27 Ιουνίου, και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το εθνικιστικό κόμμα Rassemblement της Le Pen θα μπορούσε να κερδίσει την Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή στο νότο, για πρώτη φορά σε αυτές τις περιοχές και θα ανεβαζε τις μετοχές της στις εκλογές για την προεδρία το 2022.

Ευρωσκεπτικισμός

Το 2017, συμφωνά με τους αναλυτές η εκστρατεία της Le Pen με αντοκείμενο την έξοδο της Γαλλίας από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην αύξηση του κόστους δανεισμού συνολικά για την Ευρωζώνη.
Από τότε που έχασε από τον Emmanuel Macron, μετρίασε την ευρωσκεπτικιστική της στάση της, αποδεχόμενη ότι το μέλλον της Γαλλίας  διασφαλίζεται καλύτερα εντός της ζώνης του ευρώ.

Πολιτικός κίνδυνος

Οι επενδυτές, ωστόσο, λένε ότι η συνεχιζόμενη αντίθεσή της στην στενότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση παραμένει ανασχετικός παράγοντας για την μείωση του κόστους δανεισμού, ειδικά σε μια εποχή που το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ - κεντρικό όπλο στην απάντησή του στην πανδημία κορωναϊού - ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στην ευρωπαίκή συνεργασία.
«Οι πελάτες μας ενημερώνουν ότι ανησυχούν για τη Γαλλία αυτή τη στιγμή», δήλωσε ο Jolien van den Ende, αναλυτής της ABN AMRO, αναφερόμενος στα γαλλικά κρατικά ομόλογα και επισημαίνοντας τον πολιτικό κίνδυνο πριν από τις τοπικές εκλογές ως παράγοντα αυξησης του κόστους δανεισμού.

Δημοσιονομικοί κανόνες

Οι σημαντικές τοπικές εκλογές θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν το το κλίμα στην αγορά, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις εντός της ΕΕ για μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων που πρόκειται να αποκατασταθούν το 2023 μετά την αναστολή της κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν επανάληψη του σκήνικού του 2017.
Προβλέπουν ότι ο Macron θα κερδίσει, αλλά με σημαντικά μικρότερο περιθώριο, -με μια δημοσκόπηση να του δίνει το 53% των ψήφων και το  47% στη Le Pen.
Σε περίπτωση που το κόμμα της Le Pen, το οποίο κατατάγη πρώτο στις ευρωπαϊκές εκλογές του 2019 στη Γαλλία, κερδίσει την τοπική ψηφοφορία αυτού του μήνα, η ανησυχία των επενδυτών για την προεδρική ψηφοφορία είναι πιθανό να αυξηθεί, δήλωσε ο Sebastian Paris Horvitz, επικεφαλής έρευνας της La Banque Postale Asset Management στο Παρίσι.
«Η αγορά δεν υποδεχθεί με θετικό βλέμμα αυτή την ειδηση», είπε.

Κόστος δανεισμού

Το κόστος δανεισμού της Γαλλίας έχει αυξηθεί έως τώρα 53 μονάδες βάσης φέτος, ενώ το spread έναντι της Γερμανίας έχουν αυξηθεί κατά 11 μοναδες βάσης.
Η αβεβαιότητα πριν από τις εκλογές του 2022 θα μπορούσε να το διευρύνει σε 25-35 μονάδες βάσης ευρύτερα σε όλη την καμπύλη απόδοσης, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Goldman Sachs.
Τα spread της Ιταλίας και της Ισπανίας ενδέχεται επίσης να διευρυνθούν κατά 20-30 μονάδες βάσης έναντι της Γερμανίας, παρόμοια με αυτό που συνέβη το 2017, ανέφερε η τράπεζα.
Δεδομένης της χαλάρωσης της στάσης της Le Pen απέναντι στην Ευρώπη, η αστάθεια της αγοράς είναι απίθανο να είναι τόσο δραματική όσο και κατά τη διάρκεια των εκλογώντου 2017, όταν το sperad μεταξύ των γερμανικών  και των γαλλικών δεκαετών  τίτλων κορυφώθηκε σε περίπου 80 μονάδες βάσης.

Σοκ.. αστάθειας

Ωστόσο, ο στρατηγός αναλυτής για τις επενδύσεις σταθερού εισοδήματος της BofA που εδρεύει στο Παρίσι, Erjon Satko, δήλωσε ότι οι επενδυτές που ανησυχούν ότι η υποστήριξη για οτν Macron είναι πιο αδύναμη από ό,τι το 2017 είχαν ήδη διαμορφώσει τη στρατηγική τους για το επόμενο έτου.
Ο διαχειριστής κεφαλαίων Allianz Global Investors, Mike Riddell, είναι αισιόδοξος .
«Θα έλεγα ότι τα spreads αυτή τη στιγμή δεν τιμολογούνται με αναφορά  σε αυτόν τον κίνδυνο (της νίκης της Le Pen το 2022)», σημείωσε .
«... Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Le Pen κερδίσει ... αυτό θα προκαλέσει λίγο σοκ αστάθειας για τη Γαλλία ειδικότερα, αλλά για τη ζώνη του ευρώ γενικότερα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης