Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τράπεζα της Γαλλίας: Όχι σε άμεσες χρηματικές ενισχύσεις στα νοικοκυριά – Απορρίπτεται πρόταση think tank για «helicopter money»

Τράπεζα της Γαλλίας: Όχι σε άμεσες χρηματικές ενισχύσεις στα νοικοκυριά – Απορρίπτεται πρόταση think tank για «helicopter money»
Ο κεντρικός τραπεζίτης Villeroy de Galhau απορρίπτει την πρόταση του Συμβουλίου Οικονομικής Ανάλυσης για άμεση παροχή ρευστότητας ως έσχατο μέτρο για να τονωθεί ο πληθωρισμός
Σχετικά Άρθρα
Απέρριξε η Κεντρική Τράπεζα την πρόταση μιας δεξαμενής σκέψης της γαλλικής κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να παράσχει άμεσες ενισχύσεις σε νοικοκυριά προκειμένου να δώσει ώθηση στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.

Η πρόταση

Το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης της Γαλλίας, ένα ανεξάρτητο think-tank το οποίο υπάγεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, πρότεινε σε έκθεση που δημοσιοποίησε την Τατάρτη 16 Ιουνίου 2021 ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει άμεσες χρηματικές ενισχύσεις στα νοικοκυριά του τύπου «helicopter money», ως έσχατο μέτρο για την τόνωση του πληθωρισμού.
«Λύση τύπου helicopter money, δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί και θα θα αποδεικνυόταν περίπλοκη στην πράξη, δεν μας φαίνεται καλή ιδέα», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας Francois Villeroy de Galhau στη γαλλική Γερουσία απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα.

Πολιτική της ΕΚΤ

Είπε ότι η πρόταση δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη σε μια στρατηγική αναθεώρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη στην ΕΚΤ, διότι μέτρα αυτού του τύπου που περιλαμβάνουν άμεσες χρηματικές ενισχύσεις θα αφήσουν μια τρύπα στον ισολογισμό της κεντρικής τράπεζας, δημιουργώντας την απαίτηση να καταγραφεί «μαζική ζημία» που θα μπορούσε να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην κεντρική τράπεζα.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα πρόσθεσε ότι θα θολώσει επίσης τα όρια μεταξύ της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής, καθώς συνήθως εναπόκειται στην κυβέρνηση και το κοινοβούλιο να αποφασίζουν για τις άμεσες ενισχύσεις προς τα νοικοκυριά.

Αποταμιεύσεις

Τέλος, θα αποσυντόνιζε τη νομισματική πολιτική με τη συσσώρευση αποταμιεύσεων κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωναϊού, πρόσθεσε ο Villeroy.
Η ΕΚΤ υπογράμμισε εδώ και πολύ καιρό τον στόχο της να διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά, αλλά και λίγο ψηλότερα από το επίπεδο του 2%, και θεωρεί παροδικές τις υφιστάμενες πληθωριστικές πιέσεις.
Το Συμβούλιο Οικονομικής Ανάλυσης επισήμανε ότι το ενδεχόμενο παροχής ρευστότητας ίσης με το 1% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος θα μπορούσε να αυξήσει τον πληθωρισμό κατά μισή εκατοστιαία μονάδα σε ετήσια βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης