Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κεντρική Τράπεζα Νορβηγίας: Αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων έως το Σεπτέμβριο

Κεντρική Τράπεζα Νορβηγίας: Αντίστροφη μέτρηση για αύξηση των επιτοκίων έως το Σεπτέμβριο

Οι οικονομολόγοι αναμένουν «σήμα» για σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής στις 23 Σεπτεμβρίου ενδεχομένως και νωρίτερα

Σχετικά Άρθρα

Έτοιμη φέρεται η Κεντρική Τράπεζα της Νορβηγίας να ενεργοποιήσει αυτήν την εβδομάδα σχέδια για αύξηση του κόστους δανεισμού σε λιγότερο από 100 ημέρες από σήμερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021.

Εξέλιξη ΑΕΠ

Με την οικονομική παραγωγή στην πλουσιότερη οικονομία της Σκανδιναβίας που πλησιάζει τα επίπεδα πριν από την κρίση, η Norges Bank φαίνεται να είναι μία από τις πρώτες νομισματικές αρχές της Ευρώπης που αρχίζουν να περιστέλλουν τη χαλαρή νομισματική πολιτική τους μετά την πανδημία.
Η κεντρική τράπεζα στο Όσλο πιθανότατα θα διατηρήσει το επιτόκιο καταθέσεων της στο μηδέν την Πέμπτη 17 Ιουνίου, αλλά οι οικονομολόγοι περιμένουν μηνύματα για αύξηση του κόστους δανεισμού στις 23 Σεπτεμβρίου, ή ακόμη νωρίτερα.

Κρατικό Ταμείο Πλούτου

Οι νορβηγικοί αξιωματούχοι ήδη υπαινίχθηκαν πριν από ένα χρόνο ότι θα αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα τόνωσης νωρίτερα από ό, τι σε άλλες μεγάλες νομισματικές αρχές.
Με την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το Κρατικό Ταμείο Πλούτου (sovereign wealth fund) ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων - το μεγαλύτερο στον κόσμο - για να στηρίξει την οικονομία, η κεντρική τράπεζα δεν χρειάστηκε να καταφύγει σε μη συμβατικά εργαλεία νομισματικής πολιτικής, όπως η υιοθέτηση των αρνητικών επιτοκίων.

Το Σεπτέμβριο

Η πρόβλεψη για αύξηση των επιτοκίων του Σεπτεμβρίου σημαίνει ότι «τα στοιχήματα» για μια δεύτερη αύξηση τον Δεκέμβριο έχουν ήδη αρχίσει, με ώθηση από τη βελτίωση ενός βασικού τριμηνιαίου δείκτη για την οικονομική δραστηριότητα.

Ανεργία

Το επίσημο ποσοστό ανεργίας μειώθηκε στο 3,5% τον περασμένο μήνα σε εποχιακά προσαρμοσμένη βάση, κάτω από τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας, ενισχύοντας το σενάριο για δύο αυξήσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους στο Danske Bank και στην Nordea Bank, μεταξύ άλλων.
Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Oystein Olsen δήλωσε τον Μάρτιο ότι θα χρειαστούν 2-3 χρόνια για να επιτευχθεί ένα «κανονικό» επίπεδο βασικού επιτοκίου μεταξύ 1,25-1,5%.
Ενώ ο βασικός πληθωρισμός μειώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να βρεθεί αντιμέτωπη με μια «αναιμική» αύξηση των τιμών λόγω της ανατίμησης της κορώνας.
Norway.PNG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης