Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνοδος G7: Η 15η και τελευταία σύνοδος για την Angela Merkel, η 1η για τον Joe Biden

Σύνοδος G7: Η 15η και τελευταία σύνοδος για την Angela Merkel, η 1η για τον Joe Biden
Για την Γερμανίδα καγκελάριο όμως θα είναι η 15η και τελευταία εμφάνιση στο τραπέζι της συνόδου των G7, καθώς διανύει τους τελευταίους μήνες της στην καγκελαρία
Σχετικά Άρθρα
Για τον πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden η Σύνοδος του G7 στην Κορνουάλη είναι η επίσημη πρώτη του.
Για την Γερμανίδα καγκελάριο όμως θα είναι η τελευταία εμφάνιση στο τραπέζι της συνόδου των επτά μεγαλύτερων βιομηχανικών κρατών στον κόσμο, καθώς η Angela Merkel, διανύει τους τελευταίους μήνες της στην καγκελαρία.

«Θα τα καταφέρουμε! Wir schaffen das! Αυτή η φράση την χαρακτήρισε!» λέει ένας κάτοικος της Κορνουάλης.
«Θα τα καταφέρουμε» είχε πει και ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο το 2019.
Τώρα οικοδεσπότης είναι ο Boris Johnson και η Angela Merkel κάτι σαν το τιμώμενο πρόσωπο.
«Είμαι ένας από αυτούς τους ανθρώπους που μπορούν να εκφράσουν αυτό που θέλουν πολύ καθαρά» είχε πει κάποτε στο G7 η Merkel.
Αργά ή γρήγορα το κατάλαβαν όλοι.
Η Γερμανίδα καγκελάριος είχε για πολλά χρόνια στις Συνόδους του G7 - παλαιότερα G8 - μια θέση αντίστοιχη με εκείνη της πάλαι ποτέ σιδηράς κυρίας της Μ. Βρετανίας, Margaret Thacher όπως επισημαίνει η Deutsche Welle.

Πρωθυπουργοί και πρόεδροι ήρθαν κι έφυγαν, η Merkel όμως ακλόνητη για 15 συνόδους

Έχει δει πολλά στην πολιτική της σταδιοδρομία και έχει ζήσει από κοντά πολλούς ηγέτες: από τον νευρικό Nicolas Sarkozy μέχρι τον Donald Trump, που δεν χρειάζεται συστάσεις.
Όλοι ήλθαν και παρήλθαν.
Η Angela Merkel όμως έμεινε.
«Η καγκελάριος Merkel αποτελεί από μόνη της κατά κάποιο τρόπο μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης» αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου Wolfgang Ischinger, o οποίος επαινεί την αξιοπιστία της Γερμανίδας καγκελαρίου -κάτι που δεν ίσχυε πάντα για όλους τους συμμετέχοντες σε αντίστοιχες συνόδους.

Δέκατο πέμπτο G7 για την Angela Merkel

Για την ίδια πρόκειται για τη 15η συμμετοχή της σε αυτή τη σύνοδο.
Για τον Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ πάντως σημείο καμπής για την καγκελάριο ήταν σίγουρα η περίοδος συνύπαρξής της με τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Donald Trump.
Για τον Wolfgang Ischinger επρόκειτο ευρύτερα για μια περίοδο καμπής για τις σχέσεις Γερμανίας-ΗΠΑ.
«Μέχρι τότε δεν είχε σημασία ποιος κέρδιζε τις εκλογές.
Οι Αμερικανοί ήταν πάντα φίλοι μας» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Η ΕΕ και η Γερμανία να βοηθήσουν τώρα τον Biden

Σύμφωνα με τον W. Ischinger, η Γερμανία διά της καγκελαρίου Merkel αλλά και η ΕΕ θα πρέπει σε αυτή τη φάση να στηρίξουν τον Joe Biden, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν ξανά να συνδράμουν σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αν ο Biden δεν καταφέρει να εξηγήσει στους Αμερικανούς γιατί είναι σημαντική η διεθνής συνεργασία, ίσως χάσει τις επόμενες εκλογές.
Για τον Γερμανό υπ. Εξωτερικών Heiko Maas αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις σε επίπεδο διεθνούς πολιτικής.
Όπως παρατηρεί: «Περίμενα πολύ για αυτό, για να είμαστε ειλικρινείς.
Τα προηγούμενα χρόνια, υπό την προηγούμενη ηγεσία, υπήρξαν περιστατικά που δημιουργούσαν ανησυχία ότι η διεθνής τάξη θα μπορούσε να υποστεί μόνιμη ζημιά».
Για τον Jochann Wandepful, αντιπρόεδρο της Κ.Ο. των Xριστιανικών Κομμάτων στη γερμανική βουλή, αυτό είναι και το μήνυμα που πρέπει να σταλεί από την Κορνουάλη.
Και όπως σημειώνει: «Εάν η φράση ‘εγκεφαλικά νεκρό’ θα ταίριαζε κάπου, αυτό θα μπορούσε να ισχύει δυστυχώς για το G7.
Πιστεύω ότι υπάρχει πάλι μεγάλη ελπίδα ότι η Σύνοδος αυτή θα λειτουργήσει ξανά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης