Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Η Frontex κλείνει τα μάτια σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πρόβλημα και όχι λύση

Guardian: Η Frontex κλείνει τα μάτια σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι πρόβλημα και όχι λύση

Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση στον Οργανισμό Συνόρων και Ακτοφυλακής της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα

H Frontex κλείνει τα μάτια σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζει ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του Οργανισμού Συνόρων και Ακτοφυλακής της ΕΕ.
Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» στην πρώτη του συνέντευξη από τότε που αποχώρησε από τη θέση του ο Gil Arias Fernandez αναφέρθηκε στην κακομεταχείριση μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων των push backs από τα θαλάσσια σύνορα της ΕΕ.
Ο Fernandez χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο Οργανισμός και εξέφρασε την αγωνία του για την άνοδο του λαϊκισμού σε ολόκληρη την ήπειρο.
Καταθέτοντας τη βαθιά του ανησυχία για την καταστραφείσα φήμη της Frontex και την αδυναμία της να σταματήσει την ακροδεξιά να διεισδύσει στις τάξεις της εν μέσω αντι-μεταναστευτικών κινημάτων σε όλη την Ευρώπη, ο Fernandez δήλωσε:
«Η Frontex με πονάει. Ειδικά για το προσωπικό, γιατί δεν αξίζει αυτό που περνά.
Είδαμε την υπηρεσία ως μέσο για να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη και τους μετανάστες.
Δεν πιστεύω ότι η υπηρεσία έχει παραβιάσει προληπτικά τα δικαιώματα των μεταναστών, αλλά υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι έχει κλείσει τα μάτια».

Έντονη κριτική

Η Frontex δέχθηκε έντονη κριτική λόγω κατηγοριών για εμπλοκή ή συνενοχή της στα pushbacks, συχνά στο Αιγαίο, αλλά ο οργανισμός αρνείται τους ισχυρισμούς, αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
Ένας εσωτερικός έλεγχος φέτος δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι η Frontex συμμετείχε σε pushbacks.
Στις αρχές Δεκεμβρίου 2020, ευρωβουλευτές κατηγόρησαν τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex ότι η υπηρεσία προκειμένου να σταματήσει την είσοδο παράτυπων μεταναστών στην ΕΕ, συνέδραμε την ελληνική ακτοφυλακή σε παράνομα pushbacks.
Μάλιστα οι ευρωβουλευτές ζήτησαν ανεξάρτητη έρευνα και την παραίτηση του εκτελεστικού διευθυντή.
Τα pushbacks θεωρούνται αντίθετα με τις διεθνείς συμφωνίες περί προστασίας των προσφύγων.
Η Τουρκία και η Ελλάδα υπήρξαν βασικά σημεία διέλευσης για τους μετανάστες που στοχεύουν να περάσουν στην Ευρώπη, ξεφεύγοντας από τον πόλεμο και τις διώξεις για να ξεκινήσουν νέες ζωές.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ξεκίνησε τη δική του έρευνα και αναμένεται να δημοσιεύσει τα ευρήματά του τους επόμενους μήνες.
Ο οργανισμός καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ διερευνά επίσης ισχυρισμούς κακής διαχείρισης στη Frontex.
front.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης