Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συγκρίνοντας τις τιμές εμβολίων COVID-19 των ΗΠΑ με την ΕΕ

Συγκρίνοντας τις τιμές εμβολίων COVID-19 των ΗΠΑ με την ΕΕ
Η τιμή που έχουν πληρώσει οι κυβερνήσεις για το εμβόλιο ποικίλλει, ανάλογα με την περιοχή ή τη χώρα

Πάνω από δύο δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίου COVID-19 έχουν χορηγηθεί σε όλον τον πλανήτη για την ριζική αντιμετώπιση της πανδημίας.
Πως κυμαίνονται ωστόσο οι τιμές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και ΕΕ; 
Όπως περιγράφει παρακάτω η Carmen Ang του Visual Capitalist , η τιμή που έχουν πληρώσει οι κυβερνήσεις για το εμβόλιο ποικίλλει, ανάλογα με την περιοχή ή τη χώρα.
Ακολουθεί μια ματιά σε πέντε μεγάλους κατασκευαστές εμβολίων και την τιμή τους ανά δόση στις ΗΠΑ σε σύγκριση με την ΕΕ.

Τιμές εμβολίου COVID-19: Κόστος ανά δόση:
Price-per-dose_datastream-1_1.jpg
Σε γενικές γραμμές, η ΕΕ έχει πληρώσει σημαντικά λιγότερα  χρήματα από την Αμερική για μια σειρά εμβολίων COVID-19.
Η Pfizer μάλιστα καταγράφει και την μεγαλύτερη διαφορά, με τις ΗΠΑ να πληρώνουν 32,1% περισσότερο ανά δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό.
Υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν τη διαφορά τιμής. Το ένα είναι η πρώιμη χρηματοδότηση - η Γερμανία δωρίζει εκατομμύρια για την ανάπτυξη της Pfizer.
Και ενώ οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν να αγοράσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer, η χώρα δεν παρείχε χρηματοδότηση για την πραγματική ανάπτυξη του εμβολίου.
Το σκεύασμα της Moderna είναι το μόνο εμβόλιο στη λίστα που είναι στην πραγματικότητα φθηνότερο στις ΗΠΑ, με 15,00 δολ. ανά δόση.
Ωστόσο, δεδομένου ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος της Moderna είχε αρχικά προβλέψει ότι οι κυβερνήσεις θα χρεώνονταν 25- 37 δολ. ανά δόση, φαίνεται ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ κατάφεραν να διαπραγματευτούν μια καλή συμφωνία.
Ωστόσο, το κόστος του ίδιου του εμβολίου είναι αρκετά ασήμαντο σε σύγκριση με τον οικονομικό και συναισθηματικό απολογισμό της πανδημίας.
Για παράδειγμα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ υπολόγισε ότι το συνολικό οικονομικό κόστος του COVID-19 στις ΗΠΑ ανέρχεται στο εύρος των 16,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων.
Και όλα αυτά δίχως να γνωρίζουμε ακόμα την επόμενη μέρα που ξημερώνει, με ένα τέταρτο ίσως κύμα κορωνοϊού ή νέες μεταλλάξεις που ενδέχεται να πλήξουν την ανθρωπότητα...

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης