Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποιήσεις ΕΕ, ΗΠΑ προς Μ. Βρετανία: Μην βάζετε σε κίνδυνο την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία

Προειδοποιήσεις ΕΕ, ΗΠΑ προς Μ. Βρετανία: Μην βάζετε σε κίνδυνο την ειρήνη στη Β. Ιρλανδία
Τηρείστε το πρωτόκολλο που έχουμε συμφωνήσει ζήτησε από τη βρετανική κυβέρηση η Ursula von der Leyen
Σχετικά Άρθρα

Σαφείς προειδοποιήσεις προς τη Μεγάλη Βρετανία να μην θέσει σε κίνδυνο την ειρηνευτική συμφωνία στη Βόρεια Ιρλανδία απευθύνουν ΗΠΑ και ΕΕ.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden αναμένεται κατά τη σημερινή συνάντηση του με τον Βρετανό πρωθυπουργό, Boris Johnson να του ζητήσει να μην θέσει στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ σε κίνδυνο την εύθραυστη συμφωνία ειρήνης που έχει επιτευχθεί από το 1998 στη Βόρεια Ιρλανδία και η οποία έβαλε τέλος σε δεκαετίες βίας και αίματος.
Υπενθυμίζεται πως το σύνορο στην Ιρλανδία ήταν από τα πιο «ακανθώδη ζητήματα» στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ – Μ. Βρετανίας για το Brexit.
Την ίδια στιγμή πάντως και οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ζητούν από τη βρετανική κυβέρνηση να μείνει πιστή στα όσα έχουν ήδη συμφωνήσει οι δύο πλευρές όσον αφορά το πρωτόκολλο που διέπει τις εμπορικές σχέσεις της Βόρειας Ιρλανδίας, να τα εφαρμόσει και να μην προχωρήσει σε μονόπλευρες κινήσεις.
Σε σημερινές της δηλώσεις η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen είπε πως η εφαρμογή του πρωτοκόλλου είναι η μόνη λύση για να μην υπάρξει ένα «σκληρό σύνορο» στην Ιρλανδία, αναφέροντας πως ακόμα διαπιστώνει θεμελιώδη κενά στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από τη βρετανική πλευρά.
«Θα τα συζητήσουμε όλα στην τριμερή στην Κορνουάλη.
Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διαφυλάξουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Ιρλανδία.
Είναι σημαντικό να υπάρξει σοβαρός σεβασμός στο πρωτόκολλο» είπε η επικεφαλής της Κομισιόν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης