Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περιοδεία Biden με μήνυμα στη Ρωσία: Δεν θέλουμε σύγκρουση – Θα απαντήσουμε σκληρά σε επιβλαβείς ενέργειες

Περιοδεία Biden με μήνυμα στη Ρωσία: Δεν θέλουμε σύγκρουση – Θα απαντήσουμε σκληρά σε επιβλαβείς ενέργειες
Στην Ευρώπη ο πρόεδρος των ΗΠΑ – Αύριο 11/6 η Σύνοδος Κορυφής της G7
Σχετικά Άρθρα

Με ένα σαφές μήνυμα προς τη Ρωσία άρχισε την πρώτη του περιοδεία στην Ευρώπη από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος αφού εξέφρασε την ακλόνητη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, προειδοποίησε τη Μόσχα με «ισχυρές και ουσιαστικές» συνέπειες εάν επιλέξει να προχωρήσει σε «επιβλαβείς» ενέργειες.
Μιλώντας σε περίπου 1.000 στρατιώτες και στις οικογένειες τους στην αεροπορική βάση Mildenhall στη Μεγάλη Βρετανία, ο Biden υποστήριξε ότι στη συνάντηση που θα έχει με τον Ρώσο ομόλογό του, Vladimir Putin την ερχόμενη εβδομάδα (16/6 στη Γενεύη) θα του δώσει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για τις αμερικανικές προθέσεις.

Δεν θέλουμε σύγκρουση

«Δεν θέλουμε τη σύγκρουση με τη Ρωσία.
Θέλουμε μια σταθερή και προβλέψιμη σχέση.
Αλλά θα είμαι ξεκάθαρος.
Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν με σκληρό και ουσιαστικό τρόπο εάν η ρωσική κυβέρνηση εμπλακεί σε επιβλαβείς δραστηριότητες» τόνισε ο Biden, ο οποίος δηλώνει αποφασισμένος να οικοδομήσει εκ νέου τις διατλαντικές σχέσεις των ΗΠΑ και να αναθερμάνει τις σχέσεις με τη Ρωσία.
«Είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό ως πρόεδρος των ΗΠΑ.
Έχω μπροστά μου τη Σύνοδο Κορυφής της G7, μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και κατόπιν τη συνάντηση με τον Putin, τον οποίο και θα ενημερώσω για αυτά που θέλω να γνωρίζει» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Οι ΗΠΑ επέστρεψαν
«Θέλω να καταστήσω σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψαν και ότι οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο είναι ενωμένες για να αντιμετωπίσουν τις πιο δύσκολες προκλήσεις και ζητήματα που αφορούν το μέλλον μας» είπε ο Biden, ο οποίος έχει καταστήσει σαφή την πρόθεση του να ενδυναμώσει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, στέλνοντας το μήνυμα σε Κίνα και Ρωσία πως Ευρώπη και ΗΠΑ έχουν πολύ στενές σχέσεις.

Σύνοδος G7

Πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής περιοδείας του Biden είναι η Μεγάλη Βρετανία, όπου αύριο Παρασκευή 11/6 θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής της G7 στο παραθαλάσσιο θέρετρο του St. Ives στην Κορνουάλη, όπου και ο πρόεδρος Biden θα συναντηθεί με τους υπόλοιπους ηγέτες, όπως με την καγκελάριο της Γερμανίας, Angela Merkel, με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Emmanuel Macron, με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Mario Draghi.
Στη σύνοδο αναμένεται να κυριαρχήσει το θέμα της διπλωματίας των εμβολίων, το εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και μια πρωτοβουλία για την ανοικοδόμηση υποδομών στον αναπτυσσόμενο κόσμο.
Αμερικάνοι αξιωματούχοι βλέπουν την κίνηση αυτή ως έναν τρόπο να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Συνάντηση με Johnson και βασίλισσα Ελισάβετ

Πάντως, σήμερα Πέμπτη 10/6 ο Biden αναμένεται να έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας, Boris Johnson στην Κορνουάλη σε μια προσπάθεια να «ανανεώσουν» την «ειδική σχέση» των ΗΠΑ με τη Μεγάλη Βρετανία, ιδιαίτερα μετά το Brexit και την αποχώρηση της από την ΕΕ.
Όπως αναφέρεται θα εκδοθεί μια κοινή δήλωση αρχών μεταξύ των δύο κρατών προς τιμή του αρχικού Χάρτη του Ατλαντικού του 1941.
Ωστόσο, επισημαίνεται πως Biden και Johnson έχουν πολύ σοβαρά ζητήματα να συζητήσουν, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να στηρίζει σθεναρά την ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής του 1998 που έβαλε τέλος σε δεκαετίες βίας και αίματος στη βόρεια Ιρλανδία, η ισχύ της οποίας κλονίζεται μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Στην ατζέντα των συνομιλιών τους θα βρεθούν επίσης η κλιματική αλλαγή, η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας καθώς και η αποχώρηση των στρατευμάτων της Δύσης από το Αφγανιστάν.
Ύστερα από τις τριήμερες εργασίες της G7, o Biden και η σύζυγος τους θα γίνουν δεκτοί από τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Επόμενοι σταθμοί Βρυξέλλες και Γενεύη

Κατόπιν ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα έχει συναντήσεις με τους αρχηγούς κρατών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι συζητήσεις αναμένεται να περιστραφούν γύρω από τις σχέσεις με τη Ρωσία και την Κίνα καθώς και με την ανάγκη οι σύμμαχοι να συνεισφέρουν περισσότερους πόρους στη κοινή συμμαχία.
Η πρώτη περιοδεία Biden στο εξωτερικό θα κλείσει με ίσως το δυσκολότερο κομμάτι που δεν είναι άλλο από τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 16 Ιουνίου, αν και δεν αναμένονται θεαματικές εξελίξεις από αυτό το τετ α τετ Biden - Putin.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης