Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την ινδική παράλλαξη - Βρετανοί επιστήμονες: Κίνδυνος να γυρίσουμε στο 2020

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την ινδική παράλλαξη - Βρετανοί επιστήμονες: Κίνδυνος να γυρίσουμε στο 2020

Ασύλληπτο επίτευγμα Κίνας … με εμβολιασμούς

Σχετικά Άρθρα

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ για τον κίνδυνο να κυριαρχήσει η ινδική παράλλαξη του ιού που είναι κατά πολύ πιο μεταδοτική από τη βρετανική και που πιθανότατα να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα έξαρσης κρουσμάτων.
Για αυτό το λόγο ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Antony Fauci καλεί όλους τους Αμερικάνους να εμβολιαστούν και ενώ η Pfizer ανακοινώνει ότι διεξάγει έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών. 
Παράλληλα, καμπανάκι κρούουν οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανάφλεξη της νόσου και επομένως σε νέο κύμα πανδημίας.
Το επόμενο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση των παραλλαγών σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σε έκθεση με τίτλο Τhe Forever Virus, έξι επιστήμονες, γιατροί, ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανοσία δεν πλησιάζεται και πως ο ιός δεν θα εξαλειφθεί.

Η επιδημία με μια ματιά

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 174.138.129 και οι νεκροί 3.750.463
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 33.400.766 κρούσματα και 598.598 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 29.089.069 και τρίτη σε νεκρούς με 353.528
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 476.792 και τρίτη σε κρούσματα με 17.037.129
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 5.787.113
• Πέμπτη η Τουρκία με 5.306.690 και έκτη η Ρωσία με 5.096.657
• Έβδομη η Μεγάλη Βρετανία με 4.551.687
Καταγραφή_73.JPG

Βρετανοί επιστήμονες: Οι μεταλλάξεις της Covid θα μας γυρίσουν στο 2020

Καμπανάκι κρούουν οι επιστήμονες για τις μεταλλάξεις κορωνοϊού που θα μπορούσαν ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανάφλεξη της νόσου και επομένως σε νέο κύμα πανδημίας.
Το επόμενο στοίχημα είναι η αντιμετώπιση των παραλλαγών σε συνδυασμό με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Σε έκθεση με τίτλο Τhe Forever Virus, έξι επιστήμονες, γιατροί, ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανοσία δεν πλησιάζεται και πως ο ιός δεν θα εξαλειφθεί.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, δεν είναι λίγες οι χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε ικανοποιητικό αριθμό εμβολίων.
Η ανισότητα στα εμβόλια είναι πιθανό, όπως επισημαίνεται, να δημιουργήσει νέες μεταδοτικές μεταλλάξεις.
Μέχρι στιγμής, πάντως, σχεδόν 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον πλανήτη έχουν πεθάνει από κορωνοϊό, ενώ 175 εκατ. έχουν κολλήσει.
Το παράδειγμα της Βρετανίας, όπου τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί σημαντικά τα κρούσματα, εξαιτίας της ινδικής παραλλαγής, θέτει σε συναγερμό την επιστημονική κοινότητα.
Άλλωστε ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ, Anthony Fauci, υπογράμμισε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί το πρόγραμμα εμβολιασμών καθώς η ινδική μετάλλαξη υπάρχει κίνδυνος να εξελιχθεί σε κυρίαρχο στέλεχος του ιού ανά τον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Pfizer για να τις δωρίσουν σε άλλες χώρες

Οι ΗΠΑ θα αγοράσουν 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer/ BioNTech για την Covid-19 για να τις δώσουν σε άλλες χώρες, ανέφεραν σήμερα οι New York Times και η Washington Post.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden πρόκειται να προχωρήσει στην ανακοίνωση αυτής της κίνησης της Ουάσιγkτον στη Σύνοδο Κορυφής της G7 αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με την Washington Post.

Τσεχία: Η κυβέρνηση συστήνει να εμβολιάζονται με AstraZeneca και J&J μόνο οι άνω των 60


Το υπουργείο Υγείας της Τσεχίας συνέστησε να εμβολιάζονται με τα σκευάσματα της AstraZeneca και της Johnson & Johnson μόνο τα άτομα άνω των 60 ετών, λόγω του πιθανού κινδύνου εμφάνισης θρόμβων.
Οι επιστήμονες και οι αρμόδιες αμερικανικές και ευρωπαϊκές υπηρεσίες φαρμακοεπαγρύπνησης αναζητούν εξήγηση για την εμφάνιση αυτών των σπάνιων θρόμβων αίματος με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων σε ανθρώπους που έχουν εμβολιαστεί για την Covid-19 με αυτά τα σκευάσματα.
Ορισμένες χώρες διέκοψαν ή περιόρισαν τη χρήση των εμβολίων των δύο εταιρειών.
Το υπουργείο Υγείας έλαβε αυτήν την απόφαση ακολουθώντας τις συστάσεις της Εταιρείας Εμβολιασμών και του οργανισμού φαρμάκων της Τσεχίας, SUKL.
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και άλλες ρυθμιστικές αρχές επισημαίνουν ωστόσο ότι τα οφέλη από τα εμβόλια αυτά υπερτερούν του κινδύνου.
Στην Τσεχία, μια χώρα 10,7 εκατομμυρίων κατοίκων, οι εμβολιασμοί επιταχύνονται το τελευταίο διάστημα, κυρίως με το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech.

Ασύλληπτο επίτευγμα Κίνας: 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί την ημέρα

Στον ασύλληπτο αριθμό των 20 εκατομμυρίων εμβολιασμών την ημέρα προχωρά η Κίνα, η οποία βάσει των διαθέσιμων στοιχείων φέρεται να έχει χορηγήσει περίπου 778 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων.
Αν και η Κίνα άρχισε το εμβολιαστικό της πρόγραμμα με σχετικά αργά ρυθμό, από τα μέσα Απριλίου επιτάχυνε και έφτασε στα 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και τώρα «τρέχει» με ασύλληπτη ταχύτητα.
Ειδικοί εκτιμούν ότι αν συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί εμβολιασμών, τότε η Κίνα θα έχει καταφέρει μέσα στους επόμενους τρεις μήνες να έχει εμβολιάσει το σύνολο των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της.
Ωστόσο, κάτι τέτοιο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο, μια και μέχρι στιγμής οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα και όχι στην επαρχία και στα χωριά της χώρας, περιοχές που αντικειμενικά συνεπάγονται πολλές δυσκολίες στον ομαλό και ταχύ εμβολιασμό του πληθυσμού.
Σε κάθε περίπτωση, οι 20 εκατομμύρια εμβολιασμοί που γίνονται ημερησίως στην Κίνα αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 60% των εμβολιασμών που γίνονται παγκοσμίως.
Όπως ενδεικτικά αναφέρεται, με αυτούς τους ρυθμούς είναι σαν η Κίνα να εμβολιάζει όλη τη Μεγάλη Βρετανία μέσα σε λιγότερο από επτά ημέρες.
Υπενθυμίζεται πως η Κίνα εμβολιάζει τον πληθυσμό της με δύο εμβόλια της, το CoronaVac (παρασκευάζεται από την εταιρεία Sinovac με έδρα το Πεκίνο) και το εμβόλιο της κρατικής εταιρείας Sinopharm, τα οποία και τα δύο έχουν λάβει την έγκριση του ΠΟΥ.
Και τα δύο εμβόλια βασίζονται σε αδρανοποιημένο ιό.
Παράλληλα, η Κίνα έχει δώσει 350 εκατομμύρια δόσεις των δύο αυτών εμβολίων σε περισσότερες από 75 χώρες.

Τρόμος στις ΗΠΑ για την ινδική παράλλαξη: Να εμβολιαστούν όλοι

Για τον κίνδυνο να κυριαρχήσει η ινδική παράλλαξη του ιού στις ΗΠΑ προειδοποίησε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος, Anthony Fauci, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Μ. Βρετανία, όπου, όπως είπε, διαπιστώνεται σημαντική άνοδος στις λοιμώξεις εξαιτίας της διασποράς της νέας παραλλαγής, ειδικά στον νεότερο πληθυσμό.
Ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος των ΗΠΑ υπογράμμισε, ακόμη, ότι η ινδική μετάλλαξη δεν αποκλείεται να πάρει τη θέση της βρετανικής και να επικρατήσει στις περισσότερες χώρες.
«Δεν μπορούμε να αφήσουμε κάτι τέτοιο να συμβεί στις ΗΠΑ.
Θα πρέπει όλοι να εμβολιαστούν», τόνισε ο Fauci, ο οποίος υποστήριξε πως στη Μ. Βρετανία η ινδική μετάλλαξη εντοπίζεται στο 60% των περιστατικών κορωνοϊού, αντικαθιστώντας έτσι τη βρετανική.
Η παραλλαγή του ιού προσβάλλει κυρίως τους 20αρηδες, ενώ όπως είπε ο Fauci στις ΗΠΑ απαρτίζει, μέχρι στιγμής, το 6% των κρουσμάτων.
6456464646464646.JPG 

 Σε εφαρμογή από 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό κατά του covid - Ναι από το Ευρωκοινοβούλιο

Σε ισχύ θα τεθεί από την 1η Ιουλίου το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό covid, το οποίο αναμένεται να διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός της ΕΕ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 546 ψήφους υπέρ, 93 κατά και 51 αποχές ενέκρινε το εν λόγω πιστοποιητικό.
Το Ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό COVID θα εκδίδεται από τις κρατικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο είτε σε ψηφιακή είτε σε έντυπη μορφή.
Θα πιστοποιεί ότι κάποιος έχει εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού ή έχει πρόσφατο αρνητικό αποτέλεσμα τεστ ή έχει αναρρώσει από την μόλυνση.
Ένα κοινό ευρωπαϊκό πλαίσιο θα επιτρέπει στα κράτη μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά τα οποία είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα εντός της ΕΕ.
«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να αποφύγουν την επιβολή επιπλέον ταξιδιωτικών περιορισμών όπως η καραντίνα, η απομόνωση ή η διενέργεια ελέγχων εκτός αν θεωρούνται απαραίτητοι και αναλογικοί για την προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σε δηλώσεις του ο Επίτροπος Δικαιοσύνης, Didier Raiders υποστήριξε ότι «το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό COVID θα χρησιμοποιείται σε όλη την Ευρώπη από την 1η Ιουλίου».
Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης ανέφερε, επίσης, ότι όταν ληφθεί η απόφαση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, να ανοίξουν τα σύνορα της ΕΕ, οι ταξιδιώτες από τρίτες χώρες, όπως για παράδειγμα, από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, θα μπορούν να ταξιδεύουν στην ΕΕ με ένα αποδεικτικό εμβολιασμού, ανάρρωσης, ή αρνητικού τεστ που θα πληροί τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
654654646465656565.JPG

Σε διαρκή ύφεση η covid στην Ινδία – Κάτω από 100.000 τα κρούσματα

Σε διαρκή υποχώρηση είναι η επιδημία του κορωνοϊού στην Ινδία, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα ολοένα και περισσότερες Πολιτείες να αίρουν σταδιακά τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβάλλει για να ανασχέσουν τη διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας της Ινδίας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν άλλοι 2.219 ασθενείς με την COVID-19 και επιβεβαιώθηκαν 92.596 κρούσματα του SARS-CoV-2.
Συνολικά η Ινδία μετρά 353.528 νεκρούς επί συνόλου σχεδόν 29,1 εκατομμυρίων κρουσμάτων, αν και πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν πως οι αριθμοί αυτοί είναι κατά πολύ χαμηλότεροι από την πραγματικότητα.
Παρόλο αυτά και βάσει των δεδομένων αυτών, η Ινδία καταγράφει τον τρίτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας και τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό μολύνσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Αυστραλία: Βγαίνει από το lockdown η Μελβούρνη

Περιοριστικά μέτρα και lockdown τέλος από αύριο Πέμπτη 10/6 για τη Μελβούρνη, αν και όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της Πολιτείας της Βικτόρια θα παραμείνουν κάποιοι μερικοί περιορισμοί για ακόμα μια εβδομάδα στα ταξίδια και στις δημόσιες συγκεντρώσεις.
Μετά από δύο εβδομάδες σκληρού lockdown, οι περίπου 5 εκατομμύρια κάτοικοι της Μελβούρνης θα πρέπει να παραμείνουν σε απόσταση εντός 25 χιλιομέτρων από τα σπίτια τους, ενώ θα υπάρχει συνολική απαγόρευση για τις συναντήσεις προσώπων εντός των σπιτιών, με τις μάσκες να είναι υποχρεωτικές στους εσωτερικούς χώρους.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως ακόμα δεν έχει τελειώσει η πανδημία και ότι δεν θα τελειώσει, αν δεν εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός.
Η Αυστραλία έχει αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την COVID-19, καταγράφοντας λίγα περισσότερα από 30.200 περιστατικά μόλυνσης και 910 θανάτους, μετά την εφαρμογή συστημάτων ταχείας ιχνηλάτησης, την επιβολή lockdown, αλλά και την τήρηση αυστηρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Πολιτεία της Βικτόρια έχουν επιβληθεί τέσσερα lockdown από την αρχή της πανδημίας.

8787878787878768666667878678686.JPG
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης