Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στη Wall Street εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Στάση αναμονής στη Wall Street εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό

Wall: Trading σε στενό εύρος με το βλέμμα στα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Σχετικά Άρθρα
Με νευρικότητα κινήθηκαν σήμερα 9/6 οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street και την αγορά να κινείται σε ιδιαίτερα στενό εύρος, εν αναμονή των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ που θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη.

Οι δείκτες της αμερικανικής αγοράς καταγράφουν μικρές διακυμάνσεις από την αρχή της εβδομάδας με τους S&P 500 και Dow να παραμένουν κοντά στα ιστορικά τους υψηλά καθώς οι επενδυτές περιμένουν τα κυβερνητικά στοιχεία για τον πληθωρισμό τα οποία ενδεχομένως να κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες αποφάσεις της Federal Reserve.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,44% στις 34.447,14 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε απώλειες -0,18% στιες 4.219,55 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση -0,09% στις 13.911,75 μονάδες

Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη για την πορεία του δείκτη τιμών καταναλωτή τον Μάιο αναμένεται να δείξουν ένα νέο ράλι των τιμών μετά το άλμα του δείκτη τον Απρίλιο κατά 4,2% σε ετήσια βάση.
Το άλμα του πληθωρισμού συντηρεί τον προβληματισμό για τις αντοχές της Fed να διατηρεί την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής.
Τα στοιχεία εξάλλου που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι οι τιμές των αγαθών στις πύλες των εργοστασίων τον Μάιο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν 13 χρόνια, αντλώντας ώθηση από το άλμα των τιμών των εμπορευμάτων.
Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών παραγωγού της Κίνας σημείωσε άλμα 9,0% σε ετήσια βάση τον Μάιο μετά από αύξηση 6,8% τον Απρίλιο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.
Ένα νέο κεφάλαιο φαίνεται πως ανοίγει στις σχέσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ, μετά την εκλογή του Joe Biden.
Σύμφωνα με προσχέδιο ανακοίνωσης που έχει δει το Reuters, οι ηγέτες της ΕΕ και των ΗΠΑ αναμένεται να δεσμευθούν στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας (11-13/6/2021) σε τερματισμό των διατλαντικών εμπορικών διαφωνιών αλλά και να ζητήσουν μια νέα έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Το επτασέλιδο προσχέδιο επιδιώκει να δείξει απτά αποτελέσματα του «νέου ξεκινήματος» που χαιρετίστηκε από τους Ευρωπαίους ηγέτες όταν Αμερικανός πρόεδρος, Joe Biden, ανέλαβε από τον Donald Trump τον Ιανουάριο.
Το προσχέδιο, που θα συζητηθεί σήμερα (9/6/2021) από τους πρεσβευτές της ΕΕ, δεσμεύεται σε τερματισμό της μακράς διαμάχης για τις επιδοτήσεις προς εταιρίες κατασκευής αεροσκαφών πριν από τις 11 Ιουλίου και στην άρση των δασμών στον χάλυβα που επιβλήθηκαν πριν από τρία χρόνια έως τον Δεκέμβριο.
Σε συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση για την εφαρμογή μιας πειραματικής θεραπείας κατά της Covid-19 κατέληξε η Merck, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021
Το deal προβλέπει τη χορήγηση 1,7 εκατ. δόσεων έναντι τιμήματος 1,2 δισ. δολαρίων.
Η δραστική ουσία ονομάζεται «molnupiravir» και αναπτύχθηκε από την Ridgeback Biotherapeutics, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Οι κλάδοι της υγειονομικής περίθαλψης, των επικοινωνιών και της τεχνολογίας ηγούνται των κερδών, με την Merck να κερδίζει 1,8%,
Το Twitter ενισχύεται κατά 1,7% και η Adobe άνω του 1,5%.
Η Fox ηγείται στο πλαίσιο του S&P 500, με κέρδη 2,3%.
Η «φρενίτιδα Reddit» συνεχίζεται με τους μικροεπενδυτές οι οποίοι συντονίζονται μέσω Διαδικτύου να επικεντρώνονται αυτή τη φορά στη μετοχή της Clover Health.
Η μετοχή κερδίζει άλλο ένα 12%, μετά το ράλι 85% της Τρίτης.
Η μετοχή της United Natural Foods υποχωρεί 4,5% στις καθώς η εταιρεία πώλησης τροφίμων χονδρικής ανακοίνωσε πωλήσεις γ΄ τριμήνου που ήταν χαμηλότερες των εκτιμήσεων.
Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 48,6 εκατ. δολάρια ή 80 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 88,1 εκατ. δολάρια ή 1,60 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν 29,3% στα 94 σεντς, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 88 σεντς.
Για τη χρήση 2021 η εταιρεία αναμένει πωλήσεις 27-27,8 δισ. δολαρίων, κέρδη ανά μετοχή 2,15-2,65 δολαρίων και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 3,05-3,55 δολαρίων.
Μετά το «πράσινο φως» από τους μετόχους, η GasLog ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας συγχώνευσης με τον ενεργειακό βραχίονα του επενδυτικού fund BlackRock.
Όπως αναφέρεται, η διαγραφή της μετοχής της ελληνικής ναυτιλιακής από το NYSE θα ολοκληρωθεί σε περίπου δέκα ημέρες.

Τρόμος στις ΗΠΑ για την ινδική παράλλαξη covid - Ασύλληπτο επίτευγμα Κίνας … με εμβολιασμούς

Με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να αναμένεται να συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μια νέα έρευνα για την προέλευση της covid μια και υπάρχουν διαφορετικές και αντικρουόμενες εκτιμήσεις για την προέλευση του ιού, καθώς παραμένει στο τραπέζι το σενάριο της διαρροής του από το εργαστήριο ιολογίας στην Wuhan της Κίνας, το ενδιαφέρον στρέφεται αφενός στην επιτάχυνση και στη δικαιότερη διανομή των εμβολιασμών και αφετέρου στην επάνοδο σε κανονικούς ρυθμούς, με την αποκατάσταση των ταξιδιών και των μετακινήσεων να είναι σε πρώτο πλάνο.
Ήδη η κυβέρνηση Biden έχει συστήσει ομάδα ειδικών που σε συνεργασία με Καναδά, ΕΕ, Μεξικό και Μεγάλη Βρετανία θα αναζητήσουν τον ενδεδειγμένο τρόπο για την επανέναρξη του τουρισμού, τη στιγμή πάντως που δεν λείπουν οι προειδοποιήσεις στις ΗΠΑ για τον κίνδυνο να κυριαρχήσει η ινδική παράλλαξη του ιού που είναι κατά πολύ πιο μεταδοτική από τη βρετανική και που πιθανότατα να πυροδοτήσει ένα νέο κύμα έξαρσης κρουσμάτων.
Για αυτό το λόγο ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Antony Fauci καλεί όλους τους Αμερικάνους να εμβολιαστούν και ενώ η Pfizer ανακοινώνει ότι διεξάγει έρευνες για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε όλα τα παιδιά κάτω των 12 ετών.
Και ενώ στην επερχόμενη Σύνοδο της G7, ανάμεσα σε άλλα θα εξεταστεί και το μείζον ζήτημα της δίκαιης διανομής των εμβολίων στα φτωχά κράτη, η Κίνα έχει επιτύχει το ασύλληπτο, να πραγματοποιεί δηλαδή καθημερινά περίπου 20 εκατομμύρια εμβολιασμούς κατά της covid.
Μάλιστα εκτιμάται πως με αυτούς τους ρυθμούς η Κίνα θα μπορούσε να είχε εμβολιάσει κράτη όπως η Μεγάλη Βρετανία, σε λιγότερο από μια εβδομάδα.


Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, εν αναμονή ΕΚΤ και πληθωρισμού ΗΠΑ

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν κοντά στα ιστορικά υψηλά τους την Τετάρτη, με τους επενδυτές να αποφεύγουν ωστόσο τα μεγάλα "στοιχήματα" λίγο πριν την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τη νομισματική πολιτική, αλλά και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, που αναμένονται αργότερα εντός της εβδομάδας.
Στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έκλεισε με άνοδο 0,11% στις 454,52 μονάδες.
Ο έτερος πανευρωπαϊκός δείκτης, Eurostoxx 50, κέρδισε 0,02%, στις 4.096,85 μονάδες.
Ο γερμανικός DAX έκλεισε με πτώση -0,38%, στις 15.581,14 μονάδες, με τον γαλλικό CAC να ενισχύεται κατά +0,19%, στις 6.563,45 μονάδες και τον βρετανικό FTSE 100 να σημειώνει πτώση -0,2%, στις 7.081,11 μονάδες.
Αυτή είναι η νέα κανονικότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις πολιτικές τόσο της Federal Reserve όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρίσκονται στο επίκεντρο, όχι μόνο του ενδιαφέροντος, αλλά και των αναλύσεων σχετικά με την πορεία των αγορών.
Εύλογα, η αυριανή 10 Ιουνίου 2021, συνεδρίαση της ΕΚΤ θα συγκεντρώσει τα βλέμματα των αγορών, καθώς δεν λείπουν οι πιέσεις ότι μπορεί να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ δεν πρόκειται στην αυριανή συνεδρίασή της να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής.
Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, αλλά και η αργή επαναφορά από την πανδημία στην κανονικότητα, δεν έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή της στήριξης της Ευρωζώνης.
Εντούτοις, αυτό που αναμένεται να αλλάξει είναι η εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 2023 στο 1,4%, από 1,3% που είναι η τρέχουσα εκτίμηση.
Και αυτή η αλλαγή, σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί και με άλλες αλλαγές στην εκτίμηση για το ΑΕΠ, δηλαδή την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, δεν είναι ικανή να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, όσο και αν υπάρχουν στελέχη στο εκτελεστικό συμβούλιο που θα πιέσουν προς την κατεύθυνση της σύσφιξης της πολιτικής.
Τον δρόμο για τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στρώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Bank of England (BoE), Andy Haldane.
Όπως δήλωσε, η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου ισχυροποιείται αυτή τη στιγμή, και η Bank of England ενδεχομένως να πρέπει να αρχίσει να σκέφτεται να περιορίσει τα κίνητρα ώστε ο πληθωρισμός να διατηρηθεί υπό έλεγχο.
Ο Haldane είπε ότι είναι «δύσκολο να βρεθεί κάτι του οποίου η τιμή δεν ενισχύεται» και ότι είναι σημαντικό να σταματήσει οποιαδήποτε προσωρινή αλλαγή της τάσης στον πληθωρισμό, πριν αυτή να ενσωματωθεί.
Σημειώνεται ότι ο Haldane είναι το μόνο μέλος της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, που ψήφισε υπέρ της μείωσης του στόχο για την αγορά ομολόγων της τράπεζας, τον Μάιο.
Η Γαλλία αναμένει να αντλήσει αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ σε επιπλέον έσοδα από τον ελάχιστο παγκόσμιο φορολογικό συντελεστή που βρίσκεται τώρα υπό παγκόσμια διαπραγμάτευση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno LeMaire, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.
Ο LeMaire και οι ομόλογοι του από τις δυνάμεις της Ομάδας των 7 (G7) συμφώνησαν το Σάββατο 5 Ιουνίου να στηρίξουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή 15% στις συζητήσεις που είναι σε εξέλιξη στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την αναθεώρηση των κανόνων διασυνοριακής φορολόγησης μεταξύ 139 χωρών.

Ήπια πτώση στην Ασία

Πιέσεις δέχθηκαν οι αγορές της Ασίας, μετά τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού στην Κίνα, εν μέσω ανησυχία για τον πληθωρισμό παγκοσμίως.
Οι αναλυτές αναμένουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Μαΐου στις ΗΠΑ.
Ο Asia Dow υποχώρησε -0,57% στις 4.051 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με πτώση -0,35%, στις 28.860 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,13% στις 28.742 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε άνοδο 0,3% στις 3.591 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση -0,4% στις 52.059 μονάδες.

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης