Τελευταία Νέα
Διεθνή

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ωφέλιμες για την οικονομία, ακόμη και εάν αυξηθεί ο πληθωρισμός, οι δαπάνες των 4 τρισεκ. δολαρίων

Yellen (ΥΠΟΙΚ ΗΠΑ): Ωφέλιμες για την οικονομία, ακόμη και εάν αυξηθεί ο πληθωρισμός, οι δαπάνες των 4 τρισεκ. δολαρίων
«Εάν καταλήξουμε σε ένα περιβάλλον ελαφρώς υψηλότερων επιτοκίων, θα ήταν στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα για την κοινωνία», δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών 
Σχετικά Άρθρα

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen εκτίμησε, πως το σχέδιο δαπανών των 4 τρισεκ. δολαρίων της κυβέρνησης Biden θα είναι ωφέλιμο για τη χώρα, ακόμη και αν συμβάλλει στην αύξηση του πληθωρισμού και οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια.
«Εάν καταλήξουμε σε ένα περιβάλλον ελαφρώς υψηλότερων επιτοκίων, θα ήταν στην πραγματικότητα ένα πλεονέκτημα για την κοινωνία και τη θέση της Fed», δήλωσε η Yellen σε συνέντευξή της στο Bloomberg News κατά την επιστροφή της από τη σύνοδο των G7 στο Λονδίνο.
Η συζήτηση σχετικά με τον πληθωρισμό έχει ενταθεί τους τελευταίους μήνες, μεταξύ εκείνων όπως η Yellen που υποστηρίζουν ότι οι τρέχουσες αυξήσεις τιμών οφείλονται σε παροδικές δυσλειτουργίες λόγω πανδημίας, όπως προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και αύξηση των δαπανών καθώς ανοίγουν οι οικονομίες.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος υπερβολικού πληθωρισμού»

Οι επικριτές του σχεδίου, ωστόσο, αντιτείνουν πως θα τροφοδοτήσει τη διαρκή αύξηση του κόστους και θα πλήξει υπέρμετρα την οικονομία των ΗΠΑ.
Τα πακέτα Biden θα προσθέσουν περίπου 400 δισεκατομμύρια δολάρια σε δαπάνες ετησίως, είπε, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι αρκετό για να προκαλέσει υπερβολικό πληθωρισμό.
Τυχόν «εκρήξεις» στις τιμές που προκύπτουν από το πακέτο διάσωσης θα εξαφανιστούν το επόμενο έτος.
«Αντιμετωπίζουμε τον πληθωρισμό που είναι πολύ χαμηλός και τα επιτόκια που είναι πολύ χαμηλά τώρα για μια δεκαετία», δήλωσε η πρώην επικεφαλής της Fed, προσθέτοντας ότι «θέλουμε να επιστρέψουν σε ένα« κανονικό περιβάλλον επιτοκίων».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης