Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg - G7: Προς συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή των εταιρικών κερδών 15%

Bloomberg - G7: Προς συμφωνία για ελάχιστο φορολογικό συντελεστή των εταιρικών κερδών 15%

Το Σάββατο 5 Ιουνίου 2021 αναμένεται να εκδώσουν κοινή δήλωση οι υπουργοί Οικονομικών από τη σύνοδό του στο Λονδίνο – Τα επόμενα βήματα

Σχετικά Άρθρα
Σε συμφωνία πλησιάζουν η υπουργοί Οικονομικών της G7 στις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς της φορολόγησης της διεθνούς δραστηριότητας των επιχειρήσεων και ιδίως για την υιοθέτηση ενός ελάχιστου φορολογικού συντελεστή επί των κερδών των πολυεθνικών, όπως πρότειναν οι ΗΠΑ στα τέλη του περασμένου μήνα, σύμφωνα πληροφορίες τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Οι υπουργοί έχουν σύνοδο την Παρασκευή και Σάββατο 4 και 5 Ιουνίου στο Λονδίνο και πρόκειται να πραγματοποιήσουν κοινή δήλωση μετά το πέρας των συζητήσεων.
Μια τέτοια συμφωνία θα αποτελεί το ένα σκέλους μιας ευρύτερης συμφωνίας που οι χώρες προσπαθούν να επιτύχουν και καλύπτουν επίσης τον τρόπο κατανομής των φορολογικών εσόδων από του γέγαντες του διαδικτύο όπως η Google και η Amazon.

«Τουλάχιστον»

Η συμφωνία με τη διατύπωση «τουλάχιστον» όσον αφορά τον ελάχιστο συντελεστή θα άφηνε περιθώρια ελιγμών σε συνομιλίες στις οποίες συμμετέχουν περίπου 140 κράτη σχετικά με τον τρόπο αναδιάρθρωσης των παγκόσμιων φορολογικών κανόνων με στόχο να σταματήσουν οι πολυεθνικές εταιρείες να μεταφέρουν κέρδη σε χώρες χαμηλής φορολόγησης.
Θα δώσει επίσης στις ΗΠΑ κάποιο περιθώριο για διαπραγματεύσεις σχετικά με τη δική τους εσωτερική νομοθεσία.

Πρόταση Yellen

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί είχαν ήδη περιγράψει την πρόταση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen- χαμηλότερο από το 21% που αρχικά διατύπωσε η κυβέρνηση Biden - ως καλό συμβιβασμό.
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν θα συμπεριληφθεί στο ανακοινωθέν G7 που θα δημοσιευτεί το Σάββατο 4 Ιουνίου συγκεκριμένος φορολογικός συντελεστής, όπως επισημαίνεταο στο δημοσίευμα.

Πολυεθνικές

Ο φορολογικός συντελεστής αποτελεί μέρος της ευρύτερης πρόκλησης που αντιμετωπίζουν οι υπουργοί Οικονομικών.
Οι παγκόσμιες συνομιλίες, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αντιμετωπίζουν επίσης το πιο περίπλοκο ζήτημα του πώς τα έσοδα των πολυεθνικών εταιρειών θα φορολογούνται στις χώρες όπου δημιουργούνται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης