Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Η ρωσική οικονομία ανακτά τα επίπεδα που είχε προ της πανδημίας μετά την ύφεση 3% το 2020

Putin: Η ρωσική οικονομία ανακτά τα επίπεδα που είχε προ της πανδημίας μετά την ύφεση 3% το 2020

O Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στις αρχές, να προετοιμάσουν το έδαφος για τους ξένους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα και να εμβολιαστούν

Σχετικά Άρθρα
Η ρωσική οικονομία και το επίπεδο απασχόλησης ανακτούν σταδιακά τα προ πανδημίας επίπεδα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Vladimir Putin, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters την Παρασκευή 4 Ιουνίου 2021.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα η εξαρτώμενη από τα εμπορεύματα ρωσική οικονομία βρίσκεται σε στάδιο ανάκαμψης μετά από τη συρρίκνωση ύψους 3% που κετέγραψε το 2020, τη μεγαλύτερη των τελευταίων 11 ετών.

Επενδυτικό έλλειμμα

Οι αναλυτές από την πλευρά τους προειδοποιούν πως η ανάκαμψη θα «κατεβάσει ταχύτητα» καθώς δεν υπάρχουν επενδύσεις και απουσιάζουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Επίσης τόνισε πως έχει δώσει εντολή στις ρωσικές αρχές, να προετοιμάσουν το έδαφος για τους ξένους πολίτες που επιθυμούν, να επισκεφθούν τη χώρα και να εμβολιαστούν έναντι του κορωνοϊού.
Η Ρωσία έχει εγκρίνει τέσσερα εμβόλια για εγχώρια χρήση, εκ των οποίων το πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο είναι το Sputnik V.

Πληθωρισμός

Την ίδια ώρα δείκτης τιμών καταναλωτή επιταχύνθηκε ξανά τον Μάιο, από 5,5% τον Απρίλιο.
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας Elvira Nabiullina δήλωσε στο CNBC την Πέμπτη 3 Ιουνίου ότι «ο πληθωρισμός επιταχύνεται» και ότι, σε αντίθεση με αλλού, ο πληθωρισμός δεν θεωρήθηκε προσωρινό ζήτημα καθώς οι οικονομίες άνοιξαν ξανά και η ζήτηση των καταναλωτών αυξήθηκε.
«Στην περίπτωσή μας, είναι διαφορετικό», δήλωσε η Nabiullina στο CNBC νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
«Πιστεύουμε ότι η πληθωριστική πίεση στη Ρωσία δεν είναι παροδική, ούτε προσωρινή.
Βλέπουμε πιο επίμονους παράγοντες, νομισματικούς παράγοντες, γι 'αυτό και επιστρέψαμε στην ουδέτερη στάση σε ό,τι αφορά την αύξηση των επιτοκίων».

Επιτόκια

Οι επενδυτές θα περιμένουν την επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 11 Ιουνίου 2021 για να δουν τι θα κάνει στη συνέχεια, με τις εικασίες ότι η τράπεζα θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια έως και 50 μονάδες βάσης από το τρέχον επίπεδο του 5%.
Ο στόχος της κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό είναι 4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης