Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο κλάδος των υπηρεσιών «σηματωρός» για την ανάκαμψη στις μεγάλες οικονομίες

Ο κλάδος των υπηρεσιών «σηματωρός» για την ανάκαμψη στις μεγάλες οικονομίες

Η δραστηριότητα στις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη «σκαρφάλωσε» τον Μάιο σε υψηλό σχεδόν τριών ετών – Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα
Νέος πρωταγωνιστής της ανάκαμψης αναδεικνύεται ο πολύπαθος κλάδος των υπηρεσιών, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς τα αρχικά προβλήματα στη διάθεση των εμβολίων να έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, οι κυβερνήσεις προχωρούν στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων για την αποφυγή της μετάδοσης της πανδημίας και «άνοιγμα» της οικονομικής δραστηριότητας.

Τα περιοριστικά μέτρα

Η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητας, έχει επαναφέρει πλέον στην ενεργό δράση τον κλάδο των υπηρεσιών, τον κλάδο που δέχθηκε ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα από τον κορωνοϊό εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έλαβαν οι κυβερνήσεις.
Η δραστηριότητα στον εν λόγω κλάδο «πάγωσε» καθώς οι περιορισμοί στις μετακινήσεις και το κλείσιμο της εστίασης έθεσαν τις επιχειρήσεις σε αναστολή της λειτουργίας τους, την ώρα που ο κλάδος της μεταποίησης σε όλο τον κόσμο, εξακολουθούσε να λειτουργεί.

Σε νέα υψηλά

Όμως αν ήδη από τον Απρίλιο το σκηνικό είχε αρχίσει να διαφοροποιείται τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα (3 Ιουνίου 2021) δείχνουν ότι η δραστηριότητα του προαναφερόμενου κλάδου στις περισσότερες μεγάλες οικονομίες «αναρριχήθηκε» σε πολύμηνα ή πολυετή υψηλά, ένας κλάδος που πρέπει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων συμβάλλει κατά σχεδόν τα δύο τρίτα στην οικονομική παραγωγή μιας χώρας.

Ταξίδια και τουρισμός

Αντιλαμβάνεται κανείς ότι η επιστροφή του κλάδου των υπηρεσιών, θα επαναφέρει συγχρόνως τις οικονομίες και εκείνες με τη σειρά τους την παγκόσμια οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης, για μια ανάκαμψη που τουλάχιστον για τη φετινή χρονιά οι προβλέψεις είναι αρκετά αισιόδοξες.
Μοναδικό «αγκάθι» τα διασυνοριακά ταξίδια, καθώς οι κυβερνήσεις μετά την περυσινή «αστοχία» και το άνοιγμα του τουρισμού δίχως τα απαραίτητα πρωτόκολλα προστασίας, είναι επιφυλακτικές και προς επί του παρόντος οι ταξιδιωτικές οδηγίες παραμένουν αυστηρές.
Στο ενδεχόμενο του χειρότερου σεναρίου, στο οποίο ο τουρισμός χάνει και το φετινό καλοκαίρι, ο κλάδος των υπηρεσιών δείχνει πώς δεν έχει καμιά διάθεση να επανέλθει στις «μαύρες ημέρες» του 2020.

Ευρωζώνη

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν στις Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021, ο κλάδος υπηρεσιών στην Ευρωζώνη τον Μάιο «σκαρφάλωσε» σε υψηλό σχεδόν τριών ετών, στις 55,2 μονάδες, αισθητά υψηλότερα από την τιμή των 50,5 μονάδων τον Απρίλιο και έναντι των πρόδρομων προβλέψεων για 55,1 μονάδες.
Η επίδοση της δραστηριότητας του κλάδου των υπηρεσιών οδήγησε με τη σειρά της τον σύνθετο Δείκτη Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες σε υψηλό 33 μηνών, στις 57,1 μονάδες, από 53,8 μονάδες τον Απρίλιο.

Γερμανία - Ισπανία

Στις επί μέρους χώρες στη Γερμανία οι υπηρεσίες επέστρεψαν σε ανάπτυξη με τον σχετικό δείκτη στις 52,8 μονάδες, από 49,9 τον Απρίλιο (οι 50 μονάδες είναι το όριο που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας).
Την πιο εντυπωσιακή επίδοση είχε ο κλάδος στην Ισπανία, ανεβαίνοντας σε υψηλό από τον Αύγουστο του 2015, ενώ συνέχισε να αναπτύσσεται με πέραν από ικανοποιητικούς ρυθμούς σε Γαλλία και Ιταλία.

Βρετανία

Στη Βρετανία οι επιδόσεις ήταν ακόμη καλύτερες και το γεγονός αυτό οφείλεται ξεκάθαρα στο ότι το πρόγραμμα του εμβολιασμού εξελίχθηκε ταχύτερα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Συνεπακόλουθα ο δείκτης που καταγράφει τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών να «εκτιναχθεί» σε υψηλό 24 ετών και συγκεκριμένα από τον Ιανουάριο του 1998, στις 62,9 μονάδες, από 60,7 μονάδες τον Απρίλιο.
Αυτή η εντυπωσιακή μεταβολή, είχε σαν αποτέλεσμα ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών ΡΜΙ της IHS Markit να καταγράψει τον Μάιο ιστορικό υψηλό ρεκόρ από τον Μάιο του 1997 όταν και άρχισαν να καταγράφονται τα στοιχεία για την εν λόγω έρευνα στις 62,9 μονάδες, από 61 μονάδες τον περασμένο μήνα.

ΗΠΑ

Ρεκόρ καταγράφηκε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς και εκεί το πρόγραμμα των εμβολιασμών εξελίχθηκε με ιδιατερη ταχύτητα.
Ειδικότερα στις ΗΠΑ ο δείκτης που μετράει τη δραστηριότητα εξαιρουμένου του κλάδου της μεταποίησης του Ινστιτούτου ISM, κατέγραψε ιστορικό υψηλό ρεκόρ στις 64 μονάδες, τον περασμένο μήνα από 62,7 μονάδες τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης