Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία: Σε υψηλό 10ετίας ο πληθωρισμός το Μάιο, στο 2,5%, με ώθηση από τις τιμές στην ενέργεια

Γερμανία: Σε υψηλό 10ετίας ο πληθωρισμός το Μάιο, στο 2,5%, με ώθηση από τις τιμές στην ενέργεια

Από τη λήξη της ισχύος της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα

Σχετικά Άρθρα

Στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και σχεδόν δέκα χρόνια ανήλθε ο πληθωρισμός στη Γερμανία και ο ρυθμός μεταβολής του γενικού δείκτη τιμών διαμορφώνεται στο 2,5% για το Μάιο εντείνοντας τους φόβους για πληθωριστικές πιέσεις στην Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.
Με ώθηση ιδίως από τις υψηλότερες τιμές στην ενέργεις, ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού, σύμφωνα με τα πρόδρομα στοιχεία, ήταν 2,5%, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία.
Οι ειδικοί αναμένουν περαιτέρω αύξηση των τιμών τους επόμενους μήνες.

Κόστος ενέργειας

Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο μετά τον Σεπτέμβριο του 2011, οπότε ήταν επίσης 2,5%.
Από την λήξη της ισχύος της προσωρινής μείωσης του ΦΠΑ στα τέλη του περασμένου έτους, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν για πέμπτο συνεχή μήνα.
Οι καταναλωτές έπρεπε να καταβάλουν υψηλότερο κόστος τον Μάιο του 2021 για προϊόντα ενέργειας, τα οποία αυξήθηκαν κατά 10% μέσα σε ένα χρόνο.
Στην αρχή της κρίσης του κορωνοϊού την άνοιξη του 2020, οι τιμές του αργού πετρελαίου κατέρρευσαν προσωρινά λόγω της χαμηλής ζήτησης στην παγκόσμια αγορά.
Έκτοτε όμως έχουν ανοδική πορεία.
Επιπλέον, η εισφορά των 25 ευρώ ανά τόνο εκπεμπόμενου διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατά την καύση ντίζελ, βενζίνης, πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, η οποία εισήχθη στις αρχές του έτους, προκαλεί αύξηση των τιμών του πετρελαίου θέρμανσης και καυσίμων για τον εφοδιασμό οχημάτων.

Τρόφιμα - Υπηρεσίες

Οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά 1,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι και οι υπηρεσίες κατά 2,2%.
Από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2021, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν συνολικά κατά 0,5%.

Προβλέψεις

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να ανέλθει έως πάνω από 3% κατά τη διάρκεια του έτους.
Ωστόσο, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσωρινές συνέπειες του κορωνοϊού, έτσι ώστε να μπορούμε να αναμένουμε αισθητά χαμηλότερα ποσοστά για το επόμενο έτος", τονίζει ο οικονομολόγος της Commerzbank, Marko Wagner.
Όμως δεν έγιναν όλα πιο ακριβά.
Όπου υπάρχει πλεόνασμα προσφοράς, οι τιμές είναι χαμηλότερες», εξηγεί ο G.Funder, οικονομολόγος του Ινστιτούτου Εμπορικών Ερευνών IIHD.
Αυτό συμβαίνει σήμερα με τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, σημειώνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης