Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στη Wall Street με το ενδιαφέρον στραμμένο στο Beige Book της Fed

Στάση αναμονής στη Wall Street με το ενδιαφέρον στραμμένο στο Beige Book της Fed

Μικρά κέρδη στη Wall Street με το βλέμμα στο Beige Book της Fed

Σχετικά Άρθρα
Σε θετικό έδαφος έκλεισαν σήμερα 2/6 οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να υιοθετούν στάση αναμονής, αποκωδικοποιώντας την έκθεση της Federal Reserve για τις τρέχουσες οικονομικές συνθήκες, γνωστή και ως Beige Book, εστιάζοντας σε νέα στοιχεία όσον αφορά την πορεία του πληθωρισμού.

Το ράλι των τιμών τις τελευταίες εβδομάδες έχει μονοπωλήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για τον κίνδυνο μία ανεξέλεγκτη κλιμάκωση του πληθωρισμού να υποχρεώσει την Fed να αρχίσει να περιορίζει το τεράστιο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που πραγματοποιεί για την τόνωση της οικονομίας.
Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ εμφανίζονται πάντως καθησυχαστικοί, επισημαίνοντας ότι η πρόσφατη άνοδος των τιμών αναμένεται να είναι παροδική, και δεν θα επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Παράλληλα, οι επενδυτές περιμένουν τα κρίσιμα στοιχεία που θα ανακοινωθούν αύριο για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, τα οποία προηγούνται της κυβερνητικής έκθεσης για την απασχόληση την Παρασκευή.
Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά την πορεία της αγοράς εργασίας μετά την απροσδόκητη επιβράδυνση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας τον Απρίλιο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,07% στις 34.600,38 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,14% στις 4.208,12 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,14% στις 13.756,33 μονάδες

Fed Beige Book: Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε μετρίως από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου 2021

Η οικονομία των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με μέτριο ρυθμό από τις αρχές Απριλίου έως τα τέλη Μαΐου, σύμφωνα με το Beige Book της Fed.
Πολλές περιοχές ανέφεραν τις θετικές επιδράσεις από τα αυξημένα ποσοστά εμβολιασμών και από τη χαλάρωση των μέτρων κοινωνικής απόστασης.
Από την άλλη, υπήρξαν προβλήματα που σχετίζονταν με τις διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες.
Η αύξηση των εμβολιασμών επέδρασε θετικά και στις καταναλωτικές δαπάνες.
Ανοδικά κινήθηκε ο κλάδος ταξιδίων.
Οι πωλήσεις ελαφρών οχημάτων παρέμειναν σταθερές, αλλά περιορίστηκαν λόγω της έλλειψης αποθεμάτων.
Η εργοστασιακή παραγωγή αυξήθηκε, παρότι αντιμετώπισε σημαντικές προκλήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού που διατάραξε την παραγωγή.
Οι κατασκευαστές ανέφεραν ότι οι εκτεταμένες ελλείψεις σε υλικά και εργατικά χέρια, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις παράδοσης στους πελάτες.
Η οικοδομή συνέχισε ανοδικά.
Ο όγκος δανεισμού αυξήθηκε μετρίως, με κέρδη τόσο στα νοικοκυριά όσο και στα επιχειρηματικά δάνεια.
Η ζήτηση εργασίας θα παραμείνει ισχυρή, αλλά η προσφορά περιορίζεται.

Συνεχείς αναστολές διαπραγμάτευσης για την μετοχή της AMC - Περισσότερα από 500 εκατ. μετοχές έχουν αλλάξει χέρια

Η φρενίτιδα που έχει ξεσπάσει σήμερα 2/6 στο ταμπλό της Wall Street για τη μετοχή της AMC Entertainment οδήγησε αρκετές φορές στην αναστολή διαπραγμάτευσης του τίτλου, που νωρίτερα κατέγραφε άνοδο άνω του 100%.
Περισσότερα από 500 εκατομμύρια μετοχές της εταιρείας έχουν αλλάξει χέρια μέχρι στιγμής στη συνεδρίαση της Τετάρτης 2/6, αριθμός εντυπωσιακά υψηλότερος από τον μέσο όρο των 30 ημερών που είναι 143 εκατομμύρια μετοχές, όπως μεταδίδει το CNBC.
Νωρίτερα, η τιμή της μετοχής της AMC εκτινάχθηκε έως τα 72,62 δολάρια, πολύ πάνω από το προηγούμενο υψηλό ημέρας στα 36,72 δολάρια που καταγράφηκε την προηγούμενη Παρασκευή. Σημειώνεται ότι το υψηλό σε κλείσιμο για τον τίτλο βρίσκεται στα 35,86 δολάρια, που επιτεύχθηκε στις 23 Μαρτίου 2015, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Αυτήν την ώρα (21:22 ώρα Ελλάδος), η μετοχή της AMC καταγράφει εκ νέου άνοδο +95,66% και κινείται στο επίπεδο των 62,4 δολαρίων.
Η επενδυτική μανία για τον τίτλο της AMC δεν επηρεάστηκε ούτε από το δημοσίευμα που ανέφερε ότι το hedge fund Mudrick Capital έκλεισε τη θέση του στη μετοχή της αλυσίδας κινηματογράφων.
Την Τρίτη, η AMC -που είναι από τις αγαπημένες των μικροεπενδυτών που συνασπίζονται μέσω του Reddit- ανακοίνωσε ότι πούλησε 8,5 εκατομμύρια νέες μετοχές της στο hedge fund, κατά την τελευταία μιας σειράς αυξήσεων κεφαλαίου.
Ωστόσο, αργότερα το hedge fund άλλαξε στάση και πούλησε το σύνολο του ποσοστού που απέκτησε στην AMC, σύμφωνα με το Bloomberg News.
Σημειώνεται ότι η μετοχή έχει σημειώσει άνοδο άνω του 2.800% από την αρχή του έτους, καθώς οι μικροεπενδυτές που συνεργάζονται μέσω του φόρουμ Reddit έχουν οδηγήσει σε ράλι τον τίτλο.
Η Tyson Foods ανακοίνωσε ότι ο διευθύνων σύμβουλος Dean Banks αποχωρεί από την εταιρεία για προσωπικούς λόγους, μετά από οκτώ μόλις μήνες στη θέση.
Η εταιρεία τροφίμων, διόρισε άμεσα νέο διευθυντή, τον COO, Donnie King.
Ο Banks τόνισε πως αποχωρεί από την εταιρεία για να επικεντρωθεί στην οικογένεια του.
Η είδηση έρχεται δύο εβδομάδες αφότου η εταιρεία ανακοίνωσε συμφωνία για την πώληση των δραστηριοτήτων τροφίμων για κατοικίδια έναντι 1,2 δισ. Δολαρίων στην general Mills.
Η CarMax Inc ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προσλάβει 1.800 εργαζόμενους μέχρι το τέλος του καλοκαιριού.
Η εταιρεία αγοράς και πώλησης αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι θα φιλοξενήσει events πρόσληψης σε 16 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα στις 10 Ιουνίου.
Οι αμερικανικές χρηματιστηριακές αρχές ενημέρωσαν την Tesla Inc. το περασμένο έτος ότι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Elon Musk παραβίασε δύο φορές με αναρτήσεις του στο Twitter την δικαστική διαταγή που απαιτεί οι αναρτήσεις του να εγκρίνονται πρώτα από τους δικηγόρους της εταιρείας, μεταδίδει η Wall Street Journal επικαλούμενη σχετικά έγγραφα.
Η Tesla και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) κατέληξαν σε διακανονισμό το 2018 σε σχέση με την κατηγορία ότι ο Musk έχει διενεργήσει απάτη κάνοντας μια ανάρτηση για μια πιθανή εξαγορά της εταιρείας του.

Πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με μυοκαρδίτιδες – Ενέκρινε το κινεζικό Sinovac ο ΠΟΥ

Με την πανδημία του κορωνοϊού να εξακολουθεί να «χτυπά» πολλές περιοχές του πλανήτη (Λατινική Αμερική, νοτιοανατολική Ασία) και να απειλεί λόγω των παραλλάξεων με νέα κύματα και εξάρσεις, πυκνώνουν τα αιτήματα για μια δικαιότερη διανομή των εμβολίων, τη στιγμή πάντως που στις χώρες που έχει προχωρήσει αρκετά ικανοποιητικά ο εμβολιασμός, παρατηρείται μείωση της προθυμίας και του ενδιαφέροντος των πολιτών.
Στην κατεύθυνση της δικαιότερης διανομής των εμβολίων αναμένεται να συνδράμει το κινεζικό εμβόλιο Sinovac, το οποίο αφού έλαβε την έγκριση από τον ΠΟΥ, αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ευρέως στο πρόγραμμα COVAX του ΟΗΕ που αποσκοπεί στην προμήθεια των πιο φτωχών κρατών.
Το Sinovac, το οποίο είναι το δεύτερο κινεζικό εμβόλιο μετά το Sinopharm που έχει εγκριθεί από τον ΠΟΥ για χρήση στους άνω των 18 ετών, αναμένεται να συμβάλλει ιδιαίτερα στην κάλυψη του κενού των 100 εκατομμυρίων και πλέον δόσεων προς τις φτωχές χώρες, έλλειμμα που δημιουργήθηκε ύστερα από την απόφαση της Ινδίας να σταματήσει τις εξαγωγές του AstraZeneca προκειμένου να ανταποκριθεί στις εσωτερικές της ανάγκες.
Και ενώ το μείζον ζήτημα είναι η δίκαιη διανομή των εμβολίων, το Ισραήλ ανακοίνωσε ευρήματα μελέτης, σύμφωνα με τα οποία καταγράφεται μια πιθανή σύνδεση του εμβολίου της Pfizer με περιστατικά μυοκαρδίτιδας.

Ανοδικά έκλεισαν οι ευρωαγορές με καύσιμο τις προσδοκίες για ανάκαμψη

Με κέρδη ολοκλήρωσαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με καύσιμο την αισιοδοξία για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και τα θετικά οικονομικά στοιχεία, αν και οι φόβοι που προκαλεί η αύξηση των πληθωριστικών πιέσεων ψαλίδισε το αγοραστικό ενδιαφέρον.
Το θετικό κλίμα στις αγορές τροφοδότησαν σήμερα τα ισχυρά στοιχεία για την παραγωγική δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλιο και την ευρωζώνη.
O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραψε κέρδη 0,28% και έκλεισε στις 451,34 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να οδηγεί την άνοδο, με +1,3%, ενώ ο δείκτης Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 4.088,50 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX έκλεισε με κέρδη 0,23% στις 15.602,71 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 τερμάτισε στις 6.521,52 μονάδες με άνοδο 0,50.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 7.108,00 μονάδες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες από την Eurostat έδειξαν περαιτέρω υποχώρηση της ανεργίας τον Απρίλιο, όταν ακόμα αρκετές οικονομίες διατηρούσαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, στο 8% από 8,1% τον Μάρτιο. Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ οι δείκτες PMI για τον κλάδο της μεταποίησης εκτινάχθηκαν τον Μάιο, ένδειξη ότι παρά τις διαταραχές στις παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες, η μεταποίηση συνεχίζει να επεκτείνει τη δραστηριότητα της.
Η ισχυρή οικονομική ανάκαμψη έχει επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό, παρά τις διαβεβαιώσεις αρκετών κεντρικών τραπεζιτών ότι το πρόσφατο ράλι των τιμών οφείλεται σε έκτακτους παράγοντες και δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.Σταθερός εν γένει παρέμεινε το έτος 2020 ο ρόλος του ευρώ στις διεθνείς συναλλαγές, σύμφωνα με πορίσματα έρευνας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), η οποία κατέδειξε ότι το κοινό νόμισμα διαθέτει μερίδιο αγοράς της τάξης του 19%, σε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2020.
«Το ευρώ παρέμεινε το δεύτερο πιο ευρέως χρησιμοποιούμενο νόμισμα παγκοσμίως, μετά το δολάριο των ΗΠΑ» δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, σχολιάζοντας τα πορίσματα της εν λόγω έρευνας.
Την παράταση ισχύος της γενικής ρήτρας διαφυγής για το 2022 επιβεβαίωσε και επισήμως η Κομισιόν, καθώς παραμένει η ανάγκη δημοσιονομικής στήριξης των οικονομιών της Ε.Ε. απέναντι στις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.
Ειδικότερα, η Επιτροπή τονίζει ότι θα συνεχίσει να εφαρμόζεται το 2022 και αναμένεται να απενεργοποιηθεί από το 2023.
«Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει υποστηρικτική το 2021 και το 2022.
Τα κράτη-μέλη πρέπει να αποφύγουν την πρόωρη άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας και να αξιοποιήσουν πλήρως τη χρηματοδότηση του RRF», συνιστά η Επιτροπή.
Σημειώνει, δε, ότι η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής τον Μάρτιο του 2020, επέτρεψε στα κράτη μέλη να αντιδράσουν γρήγορα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
Παράλληλα, η Κομισιόν επισημαίνει ότι η ενεργοποίηση της γενικής ρήτρας διαφυγής το Μάρτιο του 2020, επέτρεψε στα κράτη μέλη να αντιδράσουν γρήγορα και να λάβουν επείγοντα μέτρα για τον μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας.
H ολλανδική και η ευρωπαϊκή οικονομία ανακάμπτουν ταχύτερα του αναμενόμενου μετά την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, υπογράμμισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, Klaas Knot όπως μεταδίδει το Reuters, την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021.
«Στην Κεντρική Τράπεζα της Ολλανδίας, έχουμε μια σαφή θετικά εικόνα όσο αφορά τις προοπτικές της οικονομίας της Ολλανδίας και αυτό ισχύει επίσης για την ευρωπαϊκή οικονομία και επίσης η παγκόσμια οικονομία φαίνεται να ανακάμπτει ταχύτερα από το αναμενόμενο», δήλωσε ο Knot μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο.
Οι δηλώσεις αυτές να σημειωθεί ότι έχουν ιδιαίτερη σημασία εν όψει της συνεδρίασης του ΔΣ της ΕΚΤ τη 10 Ιουνίου.

Γερμανία: Πτώση 5,5% στις λιανικές πωλήσεις τον Απρίλιο 2021

Πτώση μεγαλύτερη των εκτιμήσεων σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στη Γερμανία τον Απρίλιο, εν μέσω lockdown.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία Destatis, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν 5,5% σε μηνιαία βάση, από το +7,7% του Μαρτίου.
Οι αναλυτές ανέμεναν πολύ μικρότερη πτώση, της τάξης του 2%.
Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 4,4% τον Απρίλιο, από 11,6% τον Μάρτιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο 10,1%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής εν όψει της ανακοίνωσης των στοιχείων για την αγορά εργασίας των ΗΠΑ την Παρασκευή.
Ο Asia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 4.060 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,46%, στις 28.946 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησε -0,8% στις 29.219 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite σημείωσε απώλειες -0,76% στις 3.597 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση στις 51.509 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης