Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βραζιλία: Οργή κατά Bolsonaro, πάνω από 460 χιλ. νεκροί - Αντιδράσεις για το Copa America

Βραζιλία: Οργή κατά Bolsonaro, πάνω από 460 χιλ. νεκροί - Αντιδράσεις για το Copa America
Η απόφαση Bolsonaro για τη διεξαγωγή του Copa America προκαλεί αντιδράσεις στη Βραζιλία
Σχετικά Άρθρα

Γιγαντώνεται η λαϊκή δυσαρέσκεια κατά του προέδρου της Βραζιλίας, Jair Bolsonaro, με την απόφασή του να διεξαχθεί το Copa America στη χώρα, εν μέσω πανδημίας, να προκαλεί νέο γύρο αντιπαράθεσης.
Λίγες ημέρες μετά τις μαζικές διαδηλώσεις κατά του Bolsonaro για την εγκληματική, όπως καταγγέλουν, διαχείριση της πανδημίας της covid-19 που έχει προκαλέσει τον θάνατο 465 χιλ. ανθρώπων, ο ακροδεξιός πρόεδρος της Βραζιλίας εμμένει στην απόφαση του για τη διεξαγωγή της ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.
«Σε ότι αφορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, το Copa America θα διεξαχθεί στη Βραζιλία.
Από την αρχή της πανδημίας έχω εκφράσει τη λύπη μου για τους θανάτους, αλλά πρέπει να ζήσουμε», δήλωσε ο Bolsonaro, ο οποίος εξαρχής υποβάθμισε τη σοβαρότητα της πανδημίας, ενώ αμφισβήτησε την αναγκαιότητα της χρήσης μάσκας και την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.
Η Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Νότιας Αμερικής, CONMEBOL, είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι προσπάθησε να μεταφέρει το τουρνουά από την Αργεντινή στη Βραζιλία και ευχαρίστησε δημόσια τον Πρόεδρο της Βραζιλίας για την πρόθεσή του να φιλοξενήσει τον θεσμό, όπως μεταδίδει το CNN.

Αντιδράσεις για το Copa America εν μέσω πανδημίας 

Η απόφαση Bolsonaro για τη διεξαγωγή του Copa America, προκάλεσε την οργή αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι έχουν σηκώσει το βάρος της πανδημίας, αλλά και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, τα οποία σημειώνουν ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε πολύ χειρότερη θέση έναντι της Αργεντινής, όσον αφορά την πανδημία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Σάο Πάολο, θα επιτρέψει ξένες αποστολές μόνο αν έχουν εμβολιαστεί.
Μόνο τον περασμένο μήνα, 56.000 άνθρωποι πέθαναν από τον κορωνοϊό στη Βραζιλία, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου John Hopkins.
Από την έναρξη της πανδημίας, 465.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Πρόκειται για τον χειρότερο απολογισμό θανάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.
Η Βραζιλία βρίσκεται στη δίνη μεγάλης οικονομικής κρίσης, την οποία έχει επιδεινώσει η πανδημία.
Μάλιστα, επιτροπή της βραζιλιάνικης Γερουσίας διενεργεί έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκε την πανδημία ο Bolsonaro.

Ανησυχία για τρίτο κύμα τον Ιούνιο

Κατά τη διάρκεια ακρόασης στην επιτροπή, ο εισηγητής Renan Calheiros, δήλωσε ότι είναι αδιανόητη η πρόθεση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει το Copa America, την ώρα που ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεσπάσει και τρίτο κύμα της πανδημίας, το οποίο οι επιστήμονες τοποθετούν στα τέλη Ιουνίου, με το 80% των κλινών ΜΕΘ στα νοσοκομεία της Βραζιλίας να είναι κατειλημμένο και με εμβολιασμένο μόλις το 11% του πληθυσμού.
Την ίδια ώρα, δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, έδωσε πέντε ημέρες προθεσμία στον πρόεδρο της χώρας, προκειμένου να υποβάλλει πληροφορίες σχετικά με την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να φιλοξενήσει το Copa America, εν μέσω της πανδημίας.
Η Βραζιλία φιλοξένησε φέτος ομάδες της Λατινικής Αμερικής στο πλαίσιο του Copa Libertadores και του Copa Sudamericana.
Εάν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, η ποδοσφαιρική διοργάνωση του Copa America, της κυριότερης διοργάνωσης των εθνικών ομάδων της Λατινικής Αμερικής, θα ξεκινήσει στις 13 Ιουνίου, χωρίς θεατές στις κερκίδες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία Ειδήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι η διοργάνωση του 2020 αναβλήθηκε για ένα έτος, λόγω της πανδημίας και επρόκειτο να διεξαχθεί μεταξύ 13 Ιουνίου και 10 Ιουλίου σε Αργεντινή και Κολομβία.
Θα ήταν το πρώτο Copa America στην ιστορία του θεσμού που επρόκειτο να φιλοξενηθεί σε δύο χώρες.

Τα στοιχεία του John Hopkins για την πορεία της πανδημίας στη Βραζιλία

brasil.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης