Τελευταία Νέα
Διεθνή

Gurria (OOΣΑ): Ίσως να μην επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο η παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών

Gurria (OOΣΑ): Ίσως να μην επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο η παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών
Την ίδια ώρα ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για τους μακροπρόθεσμους κινδύνους για την οικονομική ανάκαμψη από τις πληθωριστικές πιέσεις
Σχετικά Άρθρα

Μια ολοκληρωμένη παγκόσμια συμφωνία με αντικείμενο την αναθεώρηση των φορολογικών κανόνων και την υποχρέωση των πολυεθνικών να αναλάβουν μεγαλύτερα φορολογικά βάρη στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται ενδέχεται να μην επιτευχθεί έως τον Οκτώβριο, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) τη Δευτέρα 21 Μαΐου σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

O ρόλος των ΗΠΑ

Σε ομιλία του στο Παρίσι, ο Angel Gurria υπογράμμισε ότι η «στροφή180 μοιρών στη θέση των ΗΠΑ» έχει επιταχύνει τις συνομιλίες στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ για ένα παγκόσμιο καθεστώς φορολόγησης της διεθνούς δραστηριότητας των εταιρεών, καθιστώντας δυνατή την επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ομάδας των G20 υπαλλήλων τον Ιούλιο.
Ωστόσο, ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν πρώτα την εσωτερική τους φορολογική νομοθεσία.

Φρένο

Τα σχόλια του Gurria «φρενάρουν» τις προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών των G7 αργότερα αυτήν την εβδομάδα, και της G-20 τον επόμενο μήνα.
Αυτές οι σύνοδοι θα αποτελέσουν το πρελούδιο για μια ευρύτερη παγκόσμια συναινεση ώστε να διαμορφωθεί και να εφαρμοθεί το νέο καθεστώς φορολόγησης της διεθνούς δραστηριότητας των επιχειρήσεων.

Εντός του 2021

«Το τελικό πακέτο (σ.σ.) των μέτρων θα μπορούσε να ληφθεί μέχρι τον Οκτώβριο, όταν λάβει χώρα νέα σύνοδος υπουργών Οικονομικών της G-20 και των διοικητών της κεντρικών τραπεζών, αλλά θα πρέπει έγκαιρα η σύνοδος να δώσει την έγκρισή της στην τελική συμφωνία και στη συνέχεια να περάσει σε τρόπο υλοποίησης» σημείωσε.
«Προσεγγίζουμε μια συμφωνία και ελπίζουμε ότι θα συμβεί φέτος»

Πληθωριστικές πιέσεις

Την ίδια ώρα, ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί για την απειλή του πληθωρισμού, εξαιτίας του αυξημένου λειτουργικού κόστους των επιχιερήσεων, με τους περιορισμούς της πανδημίας και τις διακοπές στις εφοδιαστικές αλυσίδες να οδηγούν σε ελλείψεις υλικών, αλλά και λόγω κάμψης στον ανταγωνισμό ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων εταιρικών ''λουκέτων''.
«Ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί προσωρινά, αλλά η μακροπρόθεσμα προοπτική παραμένει ασαφής, με κίνδυνο να καταγράψει περαιτέρω άνοδο», αναφέρει ο οργανισμός στην Έκθεση του.
«Ένας συνδυασμός πιθανών αρνητικών επιπτώσεων στις εφοδιαστικές αλυσίδες ενδέχεται να αυξήσει τον πληθωρισμό περισσότερο από το αναμενόμενο», επισημαίνεται.

Νομισματική πολιτική

Ο ΟΟΣΑ κάλεσε τις κεντρικές τράπεζες των αναπτυγμένων οικονομιών να διατηρήσουν την υποστηρικτική νομισματική πολιτική τους και να επιτρέψουν προσωρινές υπερβάσεις στους στόχους τους για τον πληθωρισμό.
«Δεν είναι καιρός να ανησυχούμε για τον πληθωρισμό, αν και πάντοτε πρέπει να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Angel Gurria, σύμφωνα με το Bloomberg.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης