Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γερμανία - Γαλλία: Πιθανή συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες για το καθεστώς φορολόγησης των πολυεθνικών

Γερμανία - Γαλλία: Πιθανή συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες για το καθεστώς φορολόγησης των πολυεθνικών

Κοινή συνέντευξη τύπου για το θέμα του καθεστώτος της φορολόγησης της διεθνούς δραστηριότητας παρέθεσαν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας Olaf Scholz και της Γαλλίας Bruno Le Maire

Συνεχίζονται εντατικά σε εγχώριο επίπεδο οι συνομιλίες για την επανεγγραφή των κανόνων του καθεστώτος της φορολόγησης της διεθνούς δραστηριότητας των πολυεθνικών και είναι πιθανή μία συμφωνία κατά τις προσεχείς εβδομάδες, σύμφωνα με κοινές δηλώσεις που πραγματοποίησαν οι υπουργοί Οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας, τις οποίες επικαλείται δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021.

Το αντικείμενο

Σχεδόν 140 χώρες διαπραγματεύονται με αντιμεκίμενο την ανανέωση των κανόνων για τη φορολόγηση πολυεθνικών στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ στην εποχή του διασυνοριακού ψηφιακού εμπορίου αφενός και αφετέρου για τον ορισμό ενός παγκόσμου ελάχιστου συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz επισήμανε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται σχεδόν εντατικά σε διάφορα επίπεδα καθώς οι αξιωματούχοι των κρατών μελών του ΟΟΣΑ επιδιώκουν να επιτύχουν μια συμφωνία τον προσεχή Ιούλιο.

Θετική αίσθηση

«Έχω μια πολύ θετική αίσθηση ότι σε λίγες μόνο εβδομάδες θα συμφωνήσουμε σε επαναστατικές αλλαγές στη διεθνή φορολογία των εταιρειών, συγκεκριμένα όσον αφορά την ανακατανομή των δικαιωμάτων και έναν παγκόσμιο ελάχιστο συντελεστή φορολόγησης των εταιρικών κερδών», δήλωσε ο Scholz σε κοινή διαδικτυακή συνέντευξη τύπου με τον Γάλλο ομόλογό του Bruno Le Maire.
Ο Le Maire δήλωσε ότι οι χώρες «δεν απέχουν πολύ από το να καταλήξουν σε συμφωνία», πρώτα σε μια σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G7 την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια ευρύτερα τον Ιούλιο στη σύνοδο της G20.

Χρονοδιάγραμμα

Οι προϋποθέσεις Γαλλίας για μια συμφωνία πληρούνται, επισήμανε, δηλαδή ένα εύλογο επίπεδο ελάχιστης φορολογίας ύστερα από την πρόταση των ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα για ελάχιστο ποσοστό 15% και ότι όλες οι μεγάλες ψηφιακές εταιρείες υπόκεινται στους νέους κανόνες σχετικά με το πού θα φορολογουνται.
«Υπάρχει σαφώς η πιθανότητα επίτευξης ιστορικής συμφωνίας από την G7 την επόμενη εβδομάδα και μέχρι την επόμενη σύνοδο των  G20 στις αρχές Ιουλίου», πρόσθεσε ο Le Maire.
Ενώ ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία τον Ιούλιο, ορισμένοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ορισμένες λεπτομέρειες ενδέχεται να πρέπει να οριστικοποιηθούν τον Οκτώβριο καθώς η θέση των ΗΠΑ εξαρτάται από το τι θα αποφασίσει το Κογκρέσο όσον αφορά την μεταρρύθμιση της εσωτερικής φορολογικής νομοθεσίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης