Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Ακτινογραφία» του προϋπολογισμού Biden – Υψηλότεροι φόροι, δημόσιες επενδύσεις και κοινωνική συνοχή

ΗΠΑ: «Ακτινογραφία» του προϋπολογισμού Biden – Υψηλότεροι φόροι, δημόσιες επενδύσεις και κοινωνική συνοχή
Πώς κατανέμονται οι δημόσιες δαπάνες 6 τρισ. δολ., η στήριξη στο Medicare και οι αλλαγές στο φορολογικό κώδικα
Σχετικά Άρθρα
Στη δημοσιότητα έδωσε το προσχέδιο του ομοσπονδιακού Προϋπολογισμού για το φορολογικό έτος 2022 το πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, τον πρώτο που καταθέσει στο πλαίσιο της προεδρίας του, αποστέλλοντάς το παράλληλα στο Κογκρέσο προς διαβούλευση, σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021.
Το σχέδιο περιλαμβάνει τις δύο εμβληματικές προτάσεις πολτικής του αρχηγού του αμερικανικού κράτους, το American Families Plan και το American Jobs Plan, κανένα εκ των οποίων δεν έχει ακόμη συζητηθεί επί της ουσίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

Υγεία και Περιβάλλον

Στον προϋπολογισμό, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, αποτυπώνονται οι διαφορετικές προτεραιότητες της προεδρίας Biden σε σχέση με τις αντίστοιχες εκείνης του προκατόχου του νυν προέδρου, Donald Trump.
Στο σχέδιο ζητείται η αύξηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Παιδείας κατά 41%, ενώ 23% προτείνεται να είναι η αύξηση των πόρων για το υπουργείο Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών.
Η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος προτείνεται να λάβει πόρους αυξημένους κατά 22%.
Η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας προτείνεται να μειωθεί ελαφρώς, κατά 0,1%.
Πρόκειται για το υπουργείο που χειρίζεται το ζήτημα της αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης.
Για το Υπουργείο Άμυνας, η αύξηση που προβλέπεται είναι μόλις 2%.

«Ακτινογραφία» του προϋπολογισμού Biden


Κατανομή των δαπανών


Στο νομοσχέδιο προβλέπονται δαπάνες 6 τρισ. δολ., μόνον όμως 300 δισ. δολ. αποτελούν νέες δαπάνες, καθώς το μεγαλύτερο μέρος αφορά προγράμματα που ήδη η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να χρηματοδοτεί, όπως το Medicare, υπηρεσίες κοινωνικής ασφάλισης και την αποπληρωμή τόκων για το δημόσιο χρέος.
Άλλο 1,5 τρισ. δολ. αφορά χρηματοδότηση ομοσπονδιακών υπηρεσιών, με τα μισά από αυτά τα χρήματα να είναι ήδη δεσμευμένα υπέρ του Υπουργείου Άμυνας, ενώ τα υπόλοιπα θα κανανεμηθούν στα υπόλοιπα υπουργεία και τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες.

Φορολογικά έσοδα

Στο πεδίο των εσόδων, ο προϋπολογισμός Biden ενσωματώνει σημαντικές αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, προκειμένου ο Λευκός Οίκος να μπορέσει να χρηματοδοτήσει την αύξηση των κρατικών δαπανών κατά πολλά τρισ. δολ.
Ο φορολογικός συντελεστής για τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξάνεται στο 28%, από 21%, καθώς και διατίθενται νέοι πόροι για την διενέργεια φορολογικών ελέγχων από την ομοσπονδιακή αρχή δημοσίων εσόδων (IRS), καθώς και υψηλότερους φόρους για τους οικονομικά εύρωστους φορολογούμενους (για τα ατομικά εισοδήματα).

Μισθοί και εγχώρια παραγωγή

Ο Λευκός Οίκος, στο σχέδιο, βασίζεται στις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις για το ποσοστό της ανεργίας και την ανάπτυξη, προκειμένου να ενισχυθεί το επιχείρημα ότι οι εκτεταμένες δαπάνες θα χρηματοδοτηθούν από τους αυξημένους ρυθμούς ανάπτυξης.
Το σχέδιο, όσον αφορά τη φορολογία, περιλαμβάνει μια σειρά ενίσχυσης των εταιρειών που παράγουν προϊόντα «Made in America», με αντικίνητρα για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που μεταφέρουν θέσεις εργασίας εκτός της χώρας, ειδικά για να παράγουν προϊόντα που στη συνέχεια πωλούνται σε Αμερικανούς καταναλωτές.

Ποσοστό ανεργίας

Η ανεργία, προβλέπεται στο σχέδιο, θα υποχωρήσει στο 4,7% στο τέλος του 2021 και στο 3,8% στο τέλος του 2022.
Εκεί προβλέπεται να παραμείνει για τα επόμενα 7 χρόνια.

Επιτόκια και χρέος

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου κατά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου, η Cecelia Rouse, πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Συμβούλων του προέδρου των ΗΠΑ, τόνισε ότι τα ιστορικά χαμηλά επιτόκια κάνουν την τωρινή χρονική συγκυρία ιδανική για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση ώστε να αναλάβει επιπρόσθετο χρέος προκειμένου να εκσυγχρονίσει την οικονομία και να διευρύνει το κοινωνικό «δίχτυ ασφαλείας».
Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η αύξηση της παραγωγικότητας και η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση του ελλείμματος, σε έναν ορίζοντα 15 ετών.

Κριτική

Η «αριστερή» πτέρυγα των Δημοκρατικών ασκεί κριτική στο σχέδιο Biden, υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να περιλαμβάνει την επιλογή ενός δημόσιου πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, μια πρόταση που υπήρχε στο προεκλογικό πρόγραμμα του προέδρου των ΗΠΑ.
Ο Λευκός Οίκος απαντά ότι ο Biden θα ζητήσει από το Κογκρέσο να τον βοηθήσει στη δημιουργία του δημόσιου πυλώνα, ενώ θα προτείνει νομοσχέδιο ώστε το Medicare να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τις φαρμακευτικές εταιρείες για μείωση των τιμών των φαρμάκων.

Προτεραιότητες

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος σημειώνει ότι «πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που στηρίζεται στο τι μπορεί να πετύχει η οικονομία μας, για το ποιον μπορεί να εξυπηρετεί και πώς μπορούμε να ανοικοδομήσουμε καλύτερα το μέλλον μας θέτοντας στο επίκεντρο τις ανάγκες, τους στόχους και τη δύναμη του αμερικανικού λαού»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης