Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: «Κλάδος ελαίας» στις εμπορικές διαμάχες κατά την επίσκεψη Biden στις Βρυξέλλες (15/6)

tags :
HΠΑ: «Κλάδος ελαίας» στις εμπορικές διαμάχες κατά την επίσκεψη Biden στις Βρυξέλλες (15/6)

Συναίνεση για τις αλλαγές στη φορολόγηση των πολυεθνικών και κατάργηση των τιμωρητικών δασμών στις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, αποκαλύπτει δημοσίευμα του Bloomberg

Σχετικά Άρθρα
Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ αναμένεται να δεσμευτούν ότι θα δρομολογήσουν το τέλος των εμπορικών σσυγκρούσεων που έχουν προκαλέσει σημαντικά πλήγματα στις διαντλαντικές σχέσεις, ενώ αναμένεται να δεσμευθούν για στενή συνεργασία στην αντιμετωπιση της πανδημίας σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021.
Οι παραδοσιακοί σύμμαχοι αναμένεται να επιδιώξουν να επιλύσουν έως τις 11 Ιουλίου μια μακροχρόνια διαμάχη για το ζήτημα των κρατικών επιδοτήσεων σε Boieng και Airbus, να επιτύχουν μια παγκόσμια συμφωνία για τη φορολόγηση των πολυεθνικών έως τα μέσα του 2021 και να καταργήσουν τους τιμωρητικούς δασμούς για τις εξαγωγές χάλυβα και αλουμινίου έως το τέλος του έτους, σύμφωνα με αντίγραφο του ενός προσχεδίου κοινούς δήλωσε που αποκαλύφθηκε από το Bloomberg.

Το νέο κλίμα

Η ΕΕ είναι πρόθυμη να θέσει σε νέο πλαίσιο τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, οι οποίες υπέστησαν σημαντικά πλήγματα κατά τα τελευταία τέσσερα χρόνια όταν η κυβέρνηση Trump απέσυρε την χώρα από πολυμερείς οργανισμούς όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, εγκατέλειψε τη Συμφωνία του Παρισιού για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την υπερθέρμανση του πλανήτη και επέβαλε δασμούς σε μεταλλεύματα επικαλούμενος εθνικής ασφάλειας.

Οι αρχές

«Αναγνωρίζοντας τη σημασία της εταιρικής σχέσης των ΕΕ-ΗΠΑ για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο, δεσμευόμαστε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για την πρόληψη και την ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων, την υπεράσπιση του κράτους δικαίου και του διεθνούς δικαίου και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους, την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση της παρουσίας των γυναικών», σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης που συντάχθηκε από τις Βρευξέλλες.
Εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου αρνήθηκε να σχολιάσει.
Η ΕΕ-ΗΠΑ η σύνοδος κορυφής θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 15 Ιουνίου και θα συμπέσει με το πρώτο ταξίδι του Biden στην Ευρώπη από τότε που έγινε πρόεδρος.

Παγκόσμια φορολογία

Η ώθηση για επίτευξη συναίνεσης για το παγκόσμιο καθεστώς φορολόγησης των εταιρικών κερδών έρχεται καθώς οι μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συζητούν τρ’οπους φορολόγησης των φορολογικών «γιγάντων» και πώς να εφαρμόσουν έναν ελάχιστο φορολογικό συντελεστή στις πολυεθνικές.
Η ομάδα των G7 θα συζητήσει το θέμα την επόμενη εβδομάδα, και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είναι όλο και πιο αισιόδοξες για μια σημαντική ανακάλυψη.

Airbus - Boeing

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν επίσης τις προσπάθειές τους για τον τερματισμό δύο ξεχωριστών εμπορικών διαφορών: μια 17ετής μάχη για την παράνομη κρατική βοήθεια προς την Airbus SE και την Boeing Co. με έδρα το Σικάγο και μια σύγκρουση για τους δασμούς σε μεταλλεύματα στην οποία οι ΗΠΑ επέβαλαν εισφορές στον χάλυβα και εισαγωγές αλουμινίου, επικαλούμενες ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, που οδήγησαν σε αντίποινα της ΕΕ. Και οι δύο πλευρές προσπάθησαν να μειώσουν τα ζητήματα τους τελευταίους μήνες σε μια προσπάθεια να εξομαλύνουν την επίλυση.

Κρατικές επιδοτήσεις

Το σχέδιο υποδεικνύει επίσης μια πιθανή πρόταση του ΠΟΕ με στόχο τον περιορισμό της κρατικής στήριξης των βιομηχανιών ως μέρος μιας κοινής προσπάθειας για τον περιορισμό των υπερβολικών επιδοτήσεων της Κίνας για τις ιδιωτικές εταιρείες της.
Εάν οι συνομιλίες συγκεντρώσουν της συναίνεση ενός ευρέος συνασπισμού χωρών, λάβει χώρα η πλέον η πιο σημαντική προσπάθεια επανεγγραφής των κανόνων του ΠΟΕ οι οποίοι ισχύουν περισσότερες από δύο δεκαετίες.

Έναντι της Κίνας

Στο κείμενοσχέδιο συμπερασμάτων προτείνεται επίσης ότι η ΕΕ θα επιδιώξει να ευθυγραμμιστεί στενότερα με τις ΗΠΑ όσον αφροά την Κίνα
Ζητεί τη σύσταση Συμβουλίου Εμπορίου και Τεχνολογίας που θα ενισχύσει το εμπόριο και τις επενδύσεις σε κρίσιμες τεχνολογίες
Προτείνεται επίσης η δημιουργία μιας κοινής ειδικής ομάδας για τα εμβόλια, η συνεργασία για την καταπολέμηση της πανδημίας παγκοσμίως, η σύμπηξη κοινού μετώπου σε θέματα εξωτερική ποιλιτικής.
Επισημαίνεται επίσης η ομοιότητα της πολύπλευρης προσέγγισης των δύο πλευρών προς την Κίνα, τονίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης τόσο των προκλήσεων όσο και των πεδίων συνεργασίας με το Πεκίνο.
Υπογραμμίζει επίσης την πρόθεση ανάπτυξης ενός ψηφιακού συστήματος διακυβέρνησης (digital governance system) που να προστατεύει τις κρίσιμες τεχνολογίες και να βασίζεται σε κοινούς κανόνες και αξίες, συμπεριλαμβανομένων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Πράσινη» μετάβαση

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ αναμένεται επίσης να συμφωνήσουν σε στενότερη συνεργασία για την προώθηση μεγαλύτερων προσπαθειών για τη μείωση των εκπομπών πριν από έναν βασικό γύρο των συνομιλιών των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα στη Γλασκόβη τον Νοέμβριο.
Αυτό περιλαμβάνει την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης στις φτωχότερες χώρες και τη δέσμευση για κλιμάκωση των προσπαθειών για την επίτευξη του στόχου της εξασφάλισης 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως στη χρηματοδότηση του κλίματος.

Ορυκτά καύσιμα

Η αποθάρρυνση των επενδύσεων σε ορυκτά καύσιμα και η απαίτηση για σταδιακή κατάργηση του ακατέργαστου άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας είναι επίσης μέρος του προσχεδίου συμπερασμάτων, 
Ο Buiden αγκάλιασε την ιδέα των τελών προσαρμογής άνθρακα ή ποσοστώσεων κατά την εκστρατεία του για προεδρία
ο Γραφείο του Εκπροσώπου Εμπορίου των ΗΠΑ αναφέρει ότι οι «προσαρμογές στις ανά κράτος εκπομπές άνθρακα» συγκαταλέγονται μεταξύ πολλών «προσεγγίσεων που αφορούν το κανονιστικό πεδίο και την αγορά» και τίθενται υπό εξέταση για την αντιμετώπιση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης