Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sunak (Βρετανία) στους G7: Οι χρηματοοικονομικές αγορές να χρηματοδοτήσουν την «πράσινη» μετάβαση

Sunak (Βρετανία) στους G7: Οι χρηματοοικονομικές αγορές να χρηματοδοτήσουν την «πράσινη» μετάβαση
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak ζήτησε να διασφαλισθεί η χρηματοδότηση της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου
Σχετικά Άρθρα

 Ζήτησε να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος στις συνομιλίες που διεξάγονται προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι χρηματοοικονομικές αγορές θα χρηματοδοτήσουν τα σχέδια που έχουν καταρτιστεί για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Rishi Sunak κατά τη σύνοδο υπουργών Οικονομικών και κεντρικών τραπαζιτών, στο πλαίσιο της ομάδας των G7, την Παρασκευή 28 Μαΐου 2021, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Η ατζέντα

«Ήταν εξαιρετικό να μιλάω σήμερα στους ομολόγους μου της ομάδας των G7 για τις ενέργειες που πρέπει να αναλάβουμε προκειμένου να προχωρήσουμε στην φιλόδοξη ατζέντα μας για το κλίμα», δήλωσε ο Sunak, αναφερόμενος στο πλαίσιο αρχών των οποίο αναμένεται να υιοθετήσουν τα ισχυρά βιομηχανικά κράτη με στόχο τη χρηματοδότηση της «πράσινης» μετάβασης.
Να σημειωθεί ότι η Βρετανία θα φιλοξενήσει ξεχωριστή συνάντηση υπουργών Οικονομικών στο Λονδίνο στις 4-5 Ιουνίου 2021

Διακοπή χρηματοδότησης

Tη χρηματοδότηση έργων που καταναλώνουν άνθρακα (CO2) και εκπέμπουν ρύπους που επιβαρύνουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου αποφάσισαν να σταματήσουν, από τα τέλη της χρονιάς, τα κράτη μέλη του G7, στο πλαίσιο μιας από τις πιο τολμηρές αποφάσεις τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής την οποία έλαβαν στις 24 Μαΐου 2021.
Την απόφαση έλαβαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος της Ομάδας των Επτά, που συνεδρίασαν μέσω τηλεδιάσκεψης και υπό την ηγεσία της Βρετανίας που ασκεί την προεδρία.

Οι όροι

Συγκεκριμένα, τα ισχυρότερα βιομηχανικά κράτη του πλανήτη θα σταματήσουν κάθε επιχορήγηση σε έργα που εκπέμπουν ρύπους και αφορούν συμβατικές μονάδες καύσης άνθρακα μέχρι τα τέλη της χρονιάς, ενώ σταδιακά ο στόχος είναι να τερματιστεί κάθε χρηματοδότηση που σχετίζεται με ορυκτά καύσιμα.
Οι «επτά» δεσμεύτηκαν επίσης στην απεξάρτηση της παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνθρακα «όσο το δυνατόν περισσότερο» μέσα στη δεκαετία του 2030, με απώτερο στόχο τον μηδενισμό των ρύπων το αργότερο μέχρι το 2050.

Επενδύσεις

«Το G7 συμφωνεί ότι κάθε νέα επένδυση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τον άνθρακα θα πρέπει να σταματήσει τώρα, επειδή δεν είναι συμβατή με τον στόχο» αναφέρει η ανακοίνωση. Ο στόχος αυτός, όπως καθορίστηκε από τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, είναι να περιοριστεί η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου –σε σύγκριση με τα προβιομηχανικά επίπεδα– μέχρι το τέλος του αιώνα.

Γερμανία

Η Γερμανία ειδικά είναι από τις χώρες που έχουν βγει… μπροστά στο μέτωπο μιας πρασινότερης στρατηγικής, αναθεωρώντας πρόσφατα και τα όρια των στόχων της.
Μια στροφή που πιθανότατα οφείλεται και σε πολιτικούς λόγους, δεδομένου πως βρισκόμαστε στην ευθεία για τις κρίσιμες γενικές εκλογές του Σεπτεμβρίου και πως το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών αισθάνεται… την ανάσα των Πρασίνων στις δημοσκοπήσεις.

Η ατζέντα Biden

Παράλληλα, και η ριζική μεταστροφή των ΗΠΑ με τη νέα πράσινη ατζέντα του Joe Biden έχει σαφώς αλλάξει τα δεδομένα διεθνώς.
Μάλιστα ο Biden απαίτησε με προεδρικό διάταγμα τη διαμόρφωση μιας συνολικής νέας κυβερνητικής στρατηγικής για το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή, καθώς και την εισαγωγή ετήσιας αξιολόγησης για τους οικονομικούς κινδύνους που σχετίζονται με το κλίμα, στο πλαίσιο του ετήσιου τακτικού προϋπολογισμού της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης