Τελευταία Νέα
Διεθνή

Microsoft: Προειδοποίηση για κύμα κυβερνοεπιθέσεων πριν από τη συνάντηση Putin – Biden

Microsoft: Προειδοποίηση για κύμα κυβερνοεπιθέσεων πριν από τη συνάντηση Putin – Biden

Η ομάδα hackers, γνωστή ως Nobelium, έθεσε στο στόχαστρο πάνω από 150 οργανισμούς παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, think tanks και μη κυβερνητικών οργανώσεων

Σχετικά Άρθρα

 Τρεις εβδομάδες πριν από τη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin στις 16 Ιουνίου, η Microsoft προειδοποίησε ότι οι Ρώσοι hackers που θεωρείται ότι κρύβονταν πίσω από την καταστροφική επίθεση SolarWinds πέρυσι ξεκίνησαν μια άλλη μεγάλη επίθεση στον κυβερνοχώρο, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Παρασκευή 28 Μαiου. 
Η Microsoft δήλωσε σε ανακοίνωση στο blog της την Πέμπτη (28/5)  ότι η ομάδα Ρώσων hackers γνωστή ως Nobelium, είχε στοχεύσει πάνω από 150 οργανισμούς παγκοσμίως την τελευταία εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών, think tanks, συμβούλων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
H συνάντηση αυτή κορυφής έχει προκαλέσεις σημαντικές αντιδράσεις εντός των ΗΠΑ καθώς πέραν από τα καυτά ζητήματα της Ουκρανίας και της Λευκορωσίας τελευταία, σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματίσει οι μομφές που έχουν διατυπωθεί όσον αφορά την ρωσική εμπλοκή στις εκλογές του 2020 αλλά και η επίθεση στη Solar Winds το 2020 ενώ ανάλογες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί και για την εμπλοκή Ρώσων στην κυβερνοεπίθεση στον αγωγό μεταφοράς καυσίμων Colonial Pipeline τον προηγούμενο μήνα.

Η δράση της Nobelium

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Microsoft ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» - πλαστά μηνύματα που έχουν σχεδιαστεί για να εξαπατήσουν τους ανθρώπους να παραδώσουν ευαίσθητες πληροφορίες ή να «κατεβάσουν» επιβλαβές λογισμικό - σε περισσότερους από 3.000 λογαριασμούς e-mail, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο τεχνολογικός γίγαντας.
Τουλάχιστον το 25% των στοχευμένων οργανισμών συμμετέχουν σε διεθνίες δράσεις ανθρωπιστικού περιεχομένου και υπεράσπισης και ανθρωπίνων δικαιωμάτω , δήλωσε ο Tom Burt, εταιρικός αντιπρόεδρος της Microsoft για την ασφάλεια.

Σε 24 χώρες

«Αυτές οι επιθέσεις φαίνεται να αποτελούν συνέχεια πολλαπλών προσπαθειών του Nobelium να στοχεύσουν κυβερνητικές υπηρεσίες που εμπλέκονται στην εξωτερική πολιτική ως μέρος των προσπαθειών συγκέντρωσης πληροφοριών», δήλωσε ο Burt.
Παράβιάστηκαν τα συστήματα διεθνών οργανώσεων σε τουλάχιστον 24 χώρες, δήλωσε η Microsoft, με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο μερίδιο επιθέσεων.
Η παραβίαση έρχεται επίσης ένα μήνα αφότου η αμερικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ρητά ότι η παραβίαση των SolarWinds πραγματοποιήθηκε από τον ρωσικό SVR, το διάδοχο των ξένων κατασκοπευτικών επιχειρήσεων της διαβόητης σοβιετικής KGB.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης