Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Οι ρευστοποιήσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων

Ευρωζώνη: Οι ρευστοποιήσεις σε ΗΠΑ και Βρετανία ώθησαν σε άνοδο τις αποδόσεις των ομολόγων

Το «σήμα» για αύξηση των επιτοκίων από την BoE και τα δημοσιονομικά μέτρα Biden οδήγησαν σε ανοδικό γύρισμα τις αποδόσεις της Ευρωζώνης

Σχετικά Άρθρα
Επέστρεφαν σε ανοδική πορεία οι αποδόσεις των ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς το καθοδικό σερί που καταγράφηκε αποδείχθηκε βραχύβιο, στον απόηχο των ρευστοποιήσεων στην αμερικανική και βρετανική αγορά κρατικού χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 28 Μαΐου 2021.
Αφορμή έδωσαν οι δηλώσεις του Gertjan Vlieghe, αξιωματούχου της Τράπεζας της Αγγλίας,*BoE)  ο οποίος διαμήνυσε ότι η βρετανική κεντρική τράπεζα είναι πολύ πιθανόν να αυξήσει τα επιτόκιά της νωρίτερα, στο πτώτο εξέμηνο το 2022, εάν η οικονομία ανακάμψει με ταχύτερο του αναμενομένου ρυθμό.
Αμέσως μετά, οι αποδόσεις των βρετανικών και ομολόγων γύρισαν σε άνοδο, παρασύροντας, αν και σε μικρότερο βαθμό, και τις αποδόσεις του ευρώ, ειδικά στον «πυρήνα».

Οι δηλώσεις Weidmann

Το «δεύτερο πλήγμα» το έδωσαν οι εν συνεχεία δηλώσεις του διοικητή της Bundesbank, Jens Weidmann, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι κυβερνήσεις θα πρέπει να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες μετά την πανδημία προκειμένου να αποφύγουν να έρθουν σε σύγκρουση με τη νομισματική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας ότι η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας δεν θέτει τη νομισματική πολιτική στην υπηρεσία της δημοσιονομικής.
«Οι δηλώσεις Weidmann δεν είχαν μεγάλο αντίκτυπο στις τιμές των ομολόγων, καθώς είναι γνωστός για τις ακραίες θέσεις του», ανέφερε ο Richard MacGuire, στρατηγικός αναλυτής της Radobank στο Λονδίνο.
Επιπλέον, ο Weidmann δεν αναφερόταν στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον ίδιο αναλυτή, οπότε δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για την ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές ομολόγων της στο πλαίσιο του προγράμαμτος ΡΕΡΡ στην επικείμενη  συνεδρίαση του Ιουνίου.

Γερμανία

Αφού υποχώρησε περίπου 10 μονάδες βάσης στη διάρκεια των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κλιμακώθηκε χθες τρεις μονάδες βάσης στο -0,17%, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες αποδόσεις των ομολόγων υψηλής αξιολόγησης (ΑΑΑ).

Περιφέρεια

Από την ευρωπεριφέρεια, τα ιταλικά παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να αυξάνεται μόλις μία μονάδα βάσης, στο 0,932%, με το spread στις 110 μονάδες βάσης.
Σε οριακή άνοδο και οι αποδόσεις των ελληνικών, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να είναι πιο αυξημένος σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, φθάνοντας στα 84 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 74 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.
Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε οριακά στο 0,87% από 0,86% χθές, με το spread στις 114 μονάδες βάσης, ενώ της νέας πενταετίας κινήθηκε αντίστοιχα στο 0,13%.

Έκρηξη προσφοράς από ΗΠΑ;

Σε άνοδο και η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, φθάνοντας το 1,61% από ένα 1,57 της Τετάρτης, (26/5) μετά το δημοσίευμα των New York Times ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden θα ανακοινώσει αύριο προϋπολογισμό ύψους 6 τρισ. δολαρίων για το 2022, στις μεγαλύτερες δαπάνες από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πυροδοτώντας έντονες ανησυχίες για επικείμενη έκρηξη της προσφοράς στην αγορά χρέους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης